Steven Seagal apare în Donbas perorând teorii false ale Kremlinului. Legăturile adânci cu Putin ale starului de cinema căzut VIDEO

Vineri, 12 August 2022, ora 15:07
10781 citiri
Steven Seagal apare în Donbas perorând teorii false ale Kremlinului. Legăturile adânci cu Putin ale starului de cinema căzut VIDEO
Steven Segal pe locul unde 50 de prizonieri ucraieni au murit incendiați. FOTO: Captură TV Zvezda

Odată una dintre cele mai mari atracții ale cinematografiei de acțiune de la Hollywood, transformarea lui Steven Seagal într-un aliat înverșunat al lui Putin a luat o întorsătură neașteptată după ce a fost filmat într-o închisoare din Donețk, vânzând teorii ale conspirației rusești despre „naziștii” ucraineni.

Într-un videoclip, Steven Seagal susține versiunea Kremlinului că rachete HIMARS au ucis 53 de prizonieri ucraineni în închisoarea Olenivka din Donbas aflată sub ocupație rusă.

Într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii militare rusești TV Zvezda, Seagal este văzut stând printre ruinele închisorii Olenivka din regiunea Donețk, unde un atac din 29 iulie s-a soldat cu 53 de morți și zeci de răniți.

Întâlnire cu liderul separatiștilor din Donețk

Actorul american cunoscut pentru pozițiile sale pro-rusești, a făcut o vizită separatiștilor din estul Ucrainei, acolo unde s-a întâlnit și cu Denis Puşilin, liderul separatist pro-rus din Republica Populară Doneţk.

Conform publicației ruse independente Meduza, Steven Seagal filmează un film documentar despre „războiul din Donbas”. Vladimir Soloviov, propagandistul favorit al lui Vladimir Putin, realizator de emisiuni la televiziunea Rossia-1, a împărtășit pe Telegram imagini din recenta vizită a lui Seagal în estul ocupat al Ucrainei.

Soloviov a profitat de ocazie să afirme fără dovezi că Steven Seagal a inspectat „fragmentele de rachete americane, care au confirmat implicarea Kievului în masacrul propriilor soldați”.

Jurnalistul Oliver Alexander, un colaborator al The Washington Post, Foreign Policy și Der Spiegel, a scris pe twitter un mesaj despre vizita lui Seagal în Donbas, în care se întreabă dacă Seagal îi ajută acum pe ruși să își acopere crimele de război de la Olenivka.

Oliver Alexander a distribuit și o înregistrare video difuzată de mass-media rusă de la vizita actorului american, acesta afirmând că ucrainenii au bombardat închisoarea de la Olenivka imediat după ce „unul dintre naziștii uciși a început să vorbească mult despre Zelenski și faptul că președintele ucrainean a ordonat torturi și alte atrocități”.

Actorul american a mai afirmat că presupusele acțiuni ale lui Zelenski nu doar că încalcă Convenția de la Geneva privind crimele de război, ci reprezintă și crime împotriva umanității.

„Așadar, dacă Zelenski a fost implicat în crime împotriva umanității, mă întreb dacă din acest motiv acest tip a fost racheta și ucis”, concluzionează actorul american. La rândul său, Neil Hauer, corespondentul de război al CNN în Ucraina, se întreabă la rândul său cât va mai dura până când Seagal va avea parte de „tratamentul Graham Phillips și va fi sancționat de propria sa țară”. Phillips este un Youtuber și jurnalist „independent” britanic cunoscut pentru pozițiile sale pro-Rusia și pro-Kremlin.

În căutarea unei noi sincecuri de la Putin

Guvernul Marii Britanii a impus sancțiuni împotriva lui Phillips pe 26 iulie, afirmând despre acesta că „este un blogger video care a produs și publicat conținut media care sprijină și promovează acțiuni și politici ce destabilizează Ucraina și subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea sau independența Ucrainei”.

Pe de altă parte, Max Seddon, redactorul-șef al biroului The Financial Times din Moscova, a distribuit postarea lui Denis Pușilin, în care acesta spune că „lumea nu știe adevărul” și că „Steven Seagal vrea să schimbe părerile despre acest război”. Seddon amintește, totodată, că Steven Seagal a recunoscut recent că visul său de a „repara” relațiile dintre Statele Unite și Rusia a eșuat și că poartă discuții cu guvernul rus pentru a-i oferi o nouă slujbă. ​

În acest stadiu, nu este clar care este motivația lui Seagal. Timp de mai bine de un deceniu, sprijinul său față de guvernul lui Putin a fost ferm, primind cetățenie rusă și sârbă în 2016, și l-a numit pe președintele rus „unul dintre cei mai mari lideri ai lumii în viață”.

În mai 2017, Ucraina i-a interzis lui Seagal să intre pe teritoriul său timp de 5 ani, afirmând că acesta reprezintă o amenințare pentru siguranța sa națională. În august 2018 Rusia l-a numit pe Seagal reprezentant special al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, cu rolul de a „consolida” legăturile umanitare dintre SUA și Rusia.

După ce a fost însărcinat de Rusia ca reprezentant special pentru legăturile umanitare ruso-americane, actorul american spunea în septembrie 2018 că și-ar dori să devină guvernator al unei regiuni rusești. În 2021, Steven Seagal s-a alăturat partidului „Doar Rusia: Patrioți pentru Adevăr”, o formațiune politică naționalistă cunoscută pentru pozițiile sale pro-Kremlin.

Activitățile sale în regiune, personale și profesionale, au alimentat speculații și teorii despre presupusele legături cu diverși oficiali de stat și militari, lideri autoritari și alte figuri controversate.

Acum, se pare că acel Seagal canalizează ceea ce a mai rămas din influența sa de vedetă în popularizarea narațiunilor pro-ruse și în a face afirmații fără probe despre război.

Puțini au urmărit relațiile sale în Europa de Est, deoarece relevanța sa în America a dispărut pe fondul unei serii de eșecuri cinematografice și a multiplelor acuzații de abateri sexuale.

Origine rusești?

Rădăcinile lui Steven Seagal ar fi în Rusia. Bunicii săi, potrivit Agenției Telegrafice Evreiești, erau evrei ruși care au emigrat în SUA, scrie Newsweek, deși nu a putut verifica în mod independent acest lucru.

În anii 1990, când celebritatea sa avea mult mai multă greutate, a deschis o sucursală a restaurantului Planet Hollywood la Moscova, alături de alte vedete.

Seagal a fost vag cu privire la modul în care a început relația sa cu oficialii ruși, inclusiv cu președintele Vladimir Putin, spunând în 2018 lui Kirsty Wark de la BBC că, deși nu-și amintește „circumstanțele exacte”, și-a amintit de un eveniment la care a participat cu diplomați în Moscova timp în care a fost invitat în casa lui Putin.

„Am avut un fel de interese similare și de acolo am devenit prieteni din ce în ce mai apropiați”, a spus Seagal despre relația sa cu Putin.

Cu toate acestea, informațiile despre relațiile sale cu președintele Vladimir Putin au început să apară la începutul anilor 2000.

În 2003, l-a întâlnit pe președintele Putin la Festivalul Internațional de Film de la Moscova; Presa americană a susținut că întâlnirea a fost organizată de un bărbat pe nume Bob Van Ronkel, a cărui companie – Doors to Hollywood – racolează celebrități americane care să sprijine Rusia lui Putin. Seagal este fotografiat pe site-ul lui Van Ronkel, printre alte celebrități, și a apărut într-o altă fotografie cu Van Ronkel și Putin în 2013.

În 2006, Seagal s-a întors în Rusia pentru a participa la Premiul Internațional de Caritate „Golden Heart”, un eveniment organizat de Crucea Roșie Rusă, Fundația de Caritate Inimă de Aur și agenția de știri de stat rusă TASS.

În 2013, se spunea că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a făcut apel la Seagal să ajute la anularea unui acord ruso-american care restricționa aprovizionarea cu arme de calibru mic între Rusia și America de Nord.

Alte incidente mai bizare includ o scrisoare pe care Seagal i-a scris-o lui Putin în 2011 prin care i-a cerut sprijin pentru mișcarea „Rusia 2045”, o organizație rusă care crede că nemurirea umană poate fi obținută folosind tehnologii informatice.

Seagal a continuat să participe la evenimentele de la Moscova, întâlnindu-se cu Putin de mai multe ori.

Prieten cu sângerosul lider cecen Ramzan Kadîrov

Una dintre cele mai sinistre dintre întâlniri a avut loc în 2013, când Seagal a fost oaspete al sângerosului liderul cecen susținut de Moscova, Ramzan Kadîrov, un supus al Putin, ai cărui soldați au comis numeroase atrocități în Ucraina.

Kadîrov s-a confruntat cu multiple acuzații de încălcare a drepturilor omului, inclusiv rapoarte despre comploturi de răpire a copiilor dintr-un orfelinat de lângă Kiev, precum și crime extrajudiciare, torturi și rele tratamente în centrele de detenție cecene.

În ciuda faptului că avea cunoștință la momentul respectiv de aceste acuzații, Seagal a respins afirmațiile. „Toate aceste acuzații sunt aruncate în jur. Există vreo dovadă. A fost inculpat?”, a spus Seagal, potrivit Christian Science Monitor.

Kadîrov l-a numit pe Seagal „aproape un cecen”, în timp ce actorul a încercat să danseze dansul național lezginka în timpul vizitei sale în Cecenia.

Seagal a arătat o indiferență similară în 2014, când, după anexarea Crimeei de către Rusia, Seagal a acuzat SUA de o politică „idioată” față de Ucraina și l-a salutat pe Putin drept „unul dintre cei mai mari lideri ai lumii în viață”.

În 2015, Putin a propus ca Seagal să fie numit „consul onorific al Rusiei în California și Arizona și, prin urmare, un potențial intermediar între Casa Albă și Kremlin”.

Deși neobișnuit, Seagal a acționat, în 2013, ca un fel de intermediar între oficialii guvernului rus și american, care s-au întâlnit pentru a discuta despre atentatul din timpul maratonului de la Boston.

Congresmanul Dana Rohrabacher, care a participat la discuții, a declarat presei că Seagal a invitat și delegația SUA în Cecenia (deși călătoria a fost anulată).

Un raport publicat de Buzzfeed în 2015, care a investigat legăturile ruse ale lui Seagal, spunea că Putin i-a sugerat fostului președinte american Barack Obama că actorul ar putea deveni un intermediar între cele două țări . Obama a răspuns: „Cred că glumești”.

Interesat să cumpere teren în Orientul Îndepărata al Rusiei

Seagal a dorit să devină guvernator în estul îndepărtat al Rusiei, întâlnindu-se cu oficiali din regiunea Sahalin, din estul îndepărtat al Rusiei, pentru a planta „un copac al prieteniei”.

Agenția de presă Tass a scris că actorul era neeligibil pentru funcție din cauza celor două pașapoarte pe care le deținea pe lângă cetățenia rusă acordată de Putin.

Totuși în 2021 i s-a acordat calitatea de membru al partidului pro-Kremlin O Rusia Justă - Patrioții - Pentru Adevăr. În 2020, se spune că și-a exprimat interesul pentru achiziționarea de terenuri în estul îndepărtat al Rusiei.

Legăturile sale tot strânse cu Rusia s-au desfășurat pe măsură ce steaua sa apunea în Statele Unite și Europa de Vest, după începutul anilor 2000. El nu a mai jucat într-un rol de actor din 2019, ultimele sale filme fiind prost primite.

Potrivit IMDB, încasările estimate ale ultimului său film, Beyond the Law, au fost de 2,5 milioane de dolari, față de un buget raportat de 7 milioane de dolari.

Această cădere în popularitate are loc și pe fondul acuzațiilor de agresiune sexuală și viol din partea mai multor reclamanți, chiar dacă actorul le-a negat.

Deși este puțin probabil ca reputația sa acum pătată în SUA și Occident să stimuleze sentimentele pro-ruse în America, este totuși o dovadă a capacității Rusiei (cel puțin în unele privințe) de a controla și influența personalități publice din străinătate, în ciuda condamnării globale pentru unele dintre acțiunile sale. scrie revista americană Newsweek.

Citește și:
Noua confiscare de teritorii ale Ucrainei de către Rusia, un act de piraterie geopolitică care poate fi replicat de alte regimuri autoritare
Noua confiscare de teritorii ale Ucrainei de către Rusia, un act de piraterie geopolitică care poate fi replicat de alte regimuri autoritare
Noua confiscare de către Rusia a unor teritorii din Ucraina este un act de piraterie geopolitică care va face războiul mai periculos, va adăuga un nou risc calculelor strategice ale...
Luptă pe viață și pe moarte pentru orașul Liman. Rusia este pe cale să sufere o nouă mare înfrângere
Luptă pe viață și pe moarte pentru orașul Liman. Rusia este pe cale să sufere o nouă mare înfrângere
Militarii ucraineni și-au continuat contraofensiva dincolo de râul Siverski Doneț și au preluat controlul în satul Șciurove. „Am mers pe jos marea parte a drumului. Foarte încărcați,...