Culisele vizitei președintelui Zelenski la Washington

Joi, 22 Decembrie 2022, ora 22:00
7713 citiri
Culisele vizitei președintelui Zelenski la Washington
Președintele Ucraina, Volodimir Zelenski, în Congresul SUA/ FOTO: CNN

Un avion al forțelor aeriene americane a participat la zborul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski către Washington, scrie CNN, citând surse de la Casa Albă.

Potrivit postului TV, călătoria a fost organizată în secret de oficiali ucraineni și americani, iar totul a fost pregătit săptămâna trecută. Zborul în sine a fost asociat cu mari riscuri. După ce a ajuns în Polonia cu trenul ucrainean, Zelenski s-a urcat într-un avion militar american.

Președintele Ucrainei a efectuat prima sa vizită în străinătate de la începutul agresiunii pe scară largă a Federației Ruse. Zelenski s-a întâlnit cu omologul său american Joe Biden în Biroul Oval. Cei doi președinții au discutat despre cooperarea dintre cele două țări, în special în ceea ce privește consolidarea stabilității și capacitatea de apărare a Ucrainei, sprijinirea suveranității acesteia și restabilirea integrității teritoriale.

Președintele ucrainean s-a adresat, miercuri, 21 decembrie, Congresului, într-un discurs pasional, după cum a fost calificat de presa americană. După întâlnirea cu președintele Joe Biden la Casa Albă, Zelenski a fost întâmpinat cu aplauze puternice de membrii Camerei și Senatului din ambele partide.

„Împotriva tuturor probabilităților și scenariilor de nenorocire, Ucraina nu a căzut. Ucraina este vie și este în viață”, a spus el, folosind discursul său pentru a mulțumi SUA pentru sprijinul acordat pe tot parcursul războiului.

Au existat, de asemenea, câteva aspecte simbolice ale vizitei lui Zelenski, precum și asemănări cu evenimente istorice.

Hanoracul lui Zelenski

Zelenski a purtat un hanorac verde, în timp ce a dat mâna cu Biden la Casa Albă și a vorbit într-o cameră plină de congresmani îmbrăcați la costum. Hanoracul avea stema Stema Ucrainei, un trident de aur, brodată.

Hanoracul lui Zelenski, asortat la pantaloni cargo și cizme, au fost în contrast puternic cu costumele purtate de congresmani și omologul său. Însă ținuta, care a fost similară cu ceea ce poartă Zelenski de 10 luni, a servit drept reamintire că Ucraina este încă în război. El i-a spus reporterului FT Christopher Miller că va reveni la costum când războiul se va termina.

Semăna, de asemenea, cu tricoul verde pe care l-a purtat când a susținut primul său discurs purtat dintr-un buncăr din Kiev și a continuat să-l poarte în timpul discursurilor sale de noapte și întâlnirilor virtuale cu parlamentarii din întreaga lume.

Vizită înainte de Crăciun, la fel ca Churchill

Vizita lui Zelenski chiar înainte de Crăciun a amintit de un alt lider din vremea războiului. Prim-ministrul britanic Winston Churchill a ajuns la Casa Albă pe 22 decembrie 1941, după zece zile pe mare, traversând Oceanul Atlantic. Churchill a planificat călătoria, care a venit la câteva săptămâni după ce Japonia a atacat Pearl Harbor și SUA au intrat în al Doilea Război Mondial, pentru a discuta despre strategie cu președintele Franklin D. Roosevelt.

Churchill a purtat, de asemenea, o ținută notabilă în timpul vizitei sale la Casa Albă. Prim-ministrul purta un costum care era în esență o salopetă în stil militar, creat special. Scopul principal al costumului a fost ca Churchill să-l poată îmbrăca cu ușurință în cazul unui raid aerian, potrivit Muzeului de Știință din Londra.

A citat din Roosevelt

În discursul său în fața Congresului, Zelenski a încadrat războiul nu doar ca fiind unul pentru independența Ucrainei, ci pentru securitate și democrație în întreaga lume - genul de amenințare existențială care amintește de răspândirea Germaniei naziste în Europa.

Zelenski a invitat el însuși la o comparație directă, invocând un citat celebru dintr-un discurs rostit de Roosevelt la o zi după ce Japonia a bombardat Pearl Harbor.

„Poporul american, în puterea sa dreaptă, va învinge până la victoria absolută. Poporul ucrainean va învinge, de asemenea, în mod absolut“.

A dăruit Congresului un steag de luptă ucrainean

„Știu că totul depinde de noi, de forțele armate ucrainene, însă atât de multe depind de lume. Atât de multe în lume depind de voi. Când am fost ieri la Bahmut, eroii noștri mi-au dat steagul, steagul de luptă, steagul celor care apără Ucraina, Europa și lumea cu prețul vieții lor. Ei m-au rugat să vă aduc acest steag dumneavoastră, Congresului SUA, membrilor Camerei Reprezentanților și senatorilor ale căror decizii pot salva milioane de oameni.

Așadar, lăsați ca aceste decizii să fie luate. Lăsați acest steag să rămână cu voi, doamnelor și domnilor. Acest steag este un simbol al victoriei noastre în acest război. Stăm în picioare, luptăm și vom învinge pentru că suntem uniți - Ucraina, America și întreaga lume liberă“, a spus liderul de la Kiev.

Zelenski s-a dus în SUA exact când republicanii încercau să blocheze ajutorul acordat Ucrainei pentru 2023

Vizita liderului ucrainean vine în vreme ce Congresul ia în considerare un ajutor de aproape 50 de miliarde de dolari pentru forțele ucrainene pentru a lupta împotriva Rusiei anul viitor. Acest lucru ar crește suma totală a sprijinului american la 100 de miliarde de dolari, scrie New York Times.

„Este un erou național și global. Mă bucur că am ocazia să-l ascult ”, a declarat senatorul republican Mitt Romney.

Oficialii Casei Albe au spus că anunțul președintelui SUA privind un nou pachet de ajutor de securitate, cu Zelenski alături de el, ar trebui să trimită un semnal puternic lui Putin și altor lideri mondiali, precum și poporului din Ucraina și America.

Oficialii administrației au mai spus pentru New York Times că Biden nu a făcut presiuni asupra lui Zelenski pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Un oficial american, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că Rusia nu a dat semne că ar dori să intre în discuții de pace cu bună-credință.

New York Times notează că, în ciuda promisiunii lui Biden de a sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”, el se va confrunta cu o oarecare rezistență în Congres, unde republicanii vor prelua controlul camerei inferioare pe 3 ianuarie.

„Cu câteva ore înainte de apariția știrilor despre vizita lui Zelenski, liderii Partidului Republican din această Camera Reprezentanților le-au ordonat congresmenilor republicani să voteze împotriva proiectului de lege privind cheltuielile statului pentru aproape 1,7 trilioane de dolari, care include și ajutorul pentru Ucraina”, scrie ziarul.

Unii republicani din Camera Reprezentanților s-au opus în mod regulat pachetelor anterioare de ajutor militar și umanitar al SUA pentru Ucraina, insistând că a fost o risipă de bani sau că ar fi mai bine cheltuiți în SUA. Marți, congresmanul Lauren Bobert din Colorado, care reprezintă Partidul Republican, a luat în derâdere alocarea noului pachet de ajutor. Alți republicani au precizat clar că, deși susțin alocarea de fonduri pentru Ucraina, ei se opun în continuare proiectului de lege privind cheltuielile guvernului SUA, care trebuie aprobat până vineri pentru a menține guvernul american în funcțiune. Senatorul Kevin Cramer a spus că votul împotriva proiectului de lege „nu înseamnă că nu sprijinim Ucraina”.

Se așteaptă ca Congresul să aprobe proiectul de lege pentru cheltuielile SUA până la sfârșitul săptămânii, deși încă nu are voturile necesare. Planificarea călătoriei lui Zelenski la Washington a început în urmă cu 9 zile, după o conversație telefonică cu Biden, au spus oficialii administrației. Casa Albă l-a invitat oficial pe Zelenski în urmă cu o săptămână. Și planurile pentru discursul său în Congres au apărut duminică, când guvernul Ucrainei a confirmat intenția președintelui de a vizita Statele Unite.

„În primele zile și săptămâni ale unei invazii rusești pe scară largă, un atac rusesc pentru a profita de absența liderului ar fi putut provoca confuzie în armata ucraineană. Dar, după 10 luni de război, niciun analist militar respectat nu a pus sub semnul întrebării comanda și controlul ucrainean asupra trupelor ”, scrie New York Times.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #vizita, #SUA, #Volodimir Zelenski, #culise , #Razboi Ucraina