Occidentul se așteaptă ca Putin să folosească „toate mijloacele care i-au rămas” împotriva Ucrainei

Marti, 18 Aprilie 2023, ora 18:44
3902 citiri
Occidentul se așteaptă ca Putin să folosească „toate mijloacele care i-au rămas” împotriva Ucrainei
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat trupele din Herson FOTO / VK

Liderii occidentali se pregătesc pentru momentul în care Vladimir Putin ar folosi „toate instrumentele care i-au rămas”, inclusiv amenințările nucleare și atacurile cibernetice, ca răspuns la o contraofensivă ucraineană așteptată, scrie The Guardian.

Oficiali britanici la o reuniune a miniștrilor de Externe G7 din Japonia au spus că se așteaptă ca Rusia să riposteze și că Occidentul trebuie să fie pregătit pentru tactici extreme, în timp ce Kremlinul încearcă să păstreze teritoriul ucrainean.

Luna trecută, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că Moscova este pregătită să răspundă Ucrainei. El a avertizat că Federația Rusă va folosi „absolut orice armă” dacă Kievul încearcă să elibereze Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Moscova pare să fi recunoscut că trupele ruse s-ar putea găsi în curând într-o poziție defensivă în Ucraina, deoarece ofensiva de iarnă a Rusiei pare să încetinească.

Retorica nucleară a Rusiei i-a unit pe miniștrii G7, care după o întâlnire luni, 17 aprilie, și au emis o declarație în care condamnă amenințările nucleare ca fiind inacceptabile și critică planul lui Putin de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus.

Reuniţi pentru trei zile în Karuizawa, în ”Alpii” japonezi, miniştrii de externe din principalele ţări industrializate au promis că vor face ca ţările ce ar furniza asistenţă Rusiei în războiul ei împotriva Ucrainei să plătească un "preţ ridicat", relatează Reuters și AFP, preluate de Agerpres.

Ei s-au angajat de asemenea "să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar", "să-şi intensifice" sancţiunile împotriva Rusiei şi eforturile pentru a evita eludarea acestora de către ţările terţe.

Luni, aceștia Au condamnat amenințările nucleare ale Rusiei ca „inacceptabile” denunțând totodată intenția lui Putin de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, aliatul apropiat al Moscovei.

Oficialii G7 au declarat că au avut un "schimb deschis de opinii" cu privire la abordarea conflictului ucrainean, inclusiv legat de "perspectivele viitoare" referitoare la încheierea războiului.

La summitul G7, miniștrii de Externe și-au reafirmat angajamentul de a „intensifica, coordona și pune în aplicare" sancțiunile împotriva Rusiei, convenind să acționeze în mai strânsă coordonare pentru a preveni eludarea acestor măsuri și pentru a viza părțile terțe care furnizează arme Moscovei.

Un grup transatlantic format din foști diplomați de rang înalt și consilieri militari la nivel înalt a declarat luni că războiul din Ucraina este pe cale să se transforme într-un impas, dacă Occidentul nu se implică "până la capăt" și nu își sporește nivelul de sprijin militar.

Grupul a subliniat că "declarațiile de sprijin ferm" nu sunt suficiente și că "acțiunile încă nu se potrivesc cu retorica", a relatat The Guardian.

Mesaj de unitate

Grupul celor şapte ţări puternic industrializate (G7) a transmis marţi, într-un comunicat comun că este mai unit ca oricând, transmiţând un avertisment sever ţărilor care ar oferi asistenţă Rusiei în războiul din Ucraina, relatează Reuters şi AFP.

"Forţa solidarităţii între miniştrii de Externe din G7 este la un nivel nemaivăzut până acum", a declarat şeful diplomaţiei nipone, Yoshimasa Hayashi, în cadrul conferinţei de presă de după summit.

Dubla chestiune a intervenţiei militare ruse în Ucraina şi temerile privind o acţiune similară a Chinei împotriva Taiwanului au fost în centrul reuniunii de trei zile, potrivit comunicatului comun.

Ţările G7 (Franţa, Japonia, SUA, Canada, Germania, Italia şi Regatul Unit) au avertizat China împotriva ambiţiilor sale militare în Marea Chinei de Sud şi au subliniat poziţia lor neschimbată faţă de Taiwan, în pofida rumorii create de recentele afirmaţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Contraofensiva ucraineană ar trebui să aibă loc în următoarele zile sau săptămâni. Aproape nimeni nu știe exact unde și când va începe. Doar cinci oficiali au toate detaliile, a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Naţională al Ucrainei, pe 6 aprilie. Dar trupele ruse s-au pregătit deja.

Serviciile secrete britanice au raportat recent că Rusia a finalizat construcția a trei niveluri de linii defensive de-a lungul unei linii de front de 120 de kilometri în regiunea Zaporojie, în așteptarea unei ofensive ucrainene în direcția Melitopol. Eliberarea Melitopolului va ajuta Ucraina să spargă podul de uscat dintre partea ocupată a Donbasului și Crimeea. The Economist scrie că Occidentul le dorește ucrainenilor succes în contraofensivă, dar nu sunt siguri cum se va termina totul.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Viktor Orban s-a activat după ce SUA au aprobat ajutorul pentru Kiev: Occidentul este „la un pas“ de a-și trimite soldații în Ucraina
Viktor Orban s-a activat după ce SUA au aprobat ajutorul pentru Kiev: Occidentul este „la un pas“ de a-și trimite soldații în Ucraina
Potrivit lui Viktor Orban, liderii europeni văd războiul din Ucraina "ca pe războiul lor și îl duc ca pe războiul lor". Premierul ungar Viktor Orban, care se opune ajutorului militar...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #arme, #Occident, #contraofensiva , #Razboi Ucraina