Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Analist rus: Nu Ucraina are nevoie de o „denazificare” fictivă, ci Rusia are nevoie de o destalinizare reală

Sambata, 02 Aprilie 2022, ora 13:26
10527 citiri
Analist rus: Nu Ucraina are nevoie de o „denazificare” fictivă, ci Rusia are nevoie de o destalinizare reală
Președintele rus Vladimir Putin la mitingul de susținere a războiului din Ucraina de pe stadionul Lujniki din Moscova/ FOTO: Captura Youtube

Sistemul lui Putin nu poate fi îmbunătățit, reformat, modernizat și nici măcar pur și simplu normalizat. Aceasta duce la distrugerea Rusiei. Dacă există un sistem anti-rus, acesta este Putinismul. Dacă există un simbol al antipatriotismului, uitării și perversiunii fundamentelor de bază ale națiunii, acesta este elita lui Putin, scrie Andrei Kolesnikov, președintele Programului de politică internă și instituții politice a Centrului Carnegie din Moscova.

Este imposibil să pui un semn egal între stat și popor. Dar Putinismul duce la o situație în care un stat necinstiți își transformă cetățenii în oameni necinstiți.

Nimeni nu știe mai bine decât rușii înșiși că un autocrat încolțit devine și mai periculos - pentru lume, dar mai ales pentru cetățenii Rusiei. Artileria își lovește proprii oameni, nu numai din afara granițelor Rusiei către Occident, ci și din interiorul țării.

Putin a ucis neprihănirea istorică a națiunii care s-a bazat pe amintirea sacră a victoriei din 1945 în Marele Război Patriotic. Guvernul lui Putin a păstrat această amintire ca un scut istoric. Dar după ce a tras asupra Kievului și Harkovului, a pierdut acel scut moral. Exploatarea acelei victorii pare deosebit de cinică.

Putinismul și-a pierdut fundamentul istoric, autodeterminarea istorică. A mărunțit, a redus memoria Marelui Război la paradigme și amenințări fictive, la odioasa „denazificare și demilitarizare a Ucrainei”. Acesta este un exemplu istoric uimitor al unui regim politic care sapă la temelia propriei sale legitimități istorice.

Nu Ucraina are nevoie de „denazificare” fictivă, ci Rusia are nevoie de destalinizare reală. Nu s-a lucrat pentru a depăși trecutul dificil, iar acum acest trecut distruge națiunea, simțul ei de sine, autoidentificarea. Ceea ce a mai rămas este defensivă, de parcă națiunea ar fi asediată într-o cetate și suferă de sindromul Stockholm, legându-se cu temnicerul.

Când o țară care pretinde un rol de conducere ca imperiu, deși unul imaginar, se autobombardează chiar și imperiul imaginar dispare. Un imperiu adevărat trebuie să aibă soft power, nu forță disproporționată.

"Sistemul lui Putin nu poate fi îmbunătățit, reformat, modernizat sau chiar pur și simplu normalizat. El duce la distrugerea Rusiei. Dacă există sistem anti-rus, acesta este Putinismul. Dacă există un simbol al antipatriotismului, uitării și perversiunii fundamentele de bază ale națiunii, este elita lui Putin”.

Aliații Rusiei sunt acum armata, Eritreea și Coreea de Nord. În sinuciderea politică și economică a regimului Putin, acesta a coborât Rusia la același nivel cu Coreea de Nord. Acest lucru s-a făcut cu consimțământul tacit și laș al elitelor.

O mare putere care a devenit membră a comunităților și organizațiilor internaționale, o țară care și-a făcut drum spre o economie de piață și o constituție democratică, a fost redusă la a fi un spoiler global și apoi o amenințare pentru întreaga lume.

Dar economia rusă nu există în afara economiei globale. Nicio „substituție a importurilor” nu este posibilă fără componente globale și stoc de semințe, transport în containere și importuri tehnologice. „Substituția importurilor” nu există deoarece economia de piață, ca și știința, nu are naționalitate și poate funcționa doar ca economie mondială.

Primul lucru pe care l-a făcut guvernul după începerea „operațiunii speciale” a fost acela de a interzice transferul și exportul de bani, astfel încât cetățenii să nu fugă, ci să fie forțați să împărtășească consecințele deciziilor lor cu elitele - să strângă cureaua acasă, nu să-și pună centurile de siguranță în ultimul avion care pleacă spre blestemul Vest.

Putin a vrut să vorbească cu liderii lumii ca egal și, ca urmare, nimeni nu vorbește cu el. El a fost condamnat la Adunarea Generală a ONU de 141 de națiuni și chiar și fratele mai mare China ar putea privi vecinul său cu o oarecare teamă.

Rușii nu au de ales decât să-și „cultive propria grădină”, adică să se hrănească din propria grădină. Nu există ajutor de primit. Artileria își lovește propriii oameni, notează analistul rus.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina