Fostul ambasador al SUA în Rusia spune în ce condiții se va așeza la masa negocierilor Vladimir Putin

Sambata, 06 August 2022, ora 15:25
5943 citiri
Fostul ambasador al SUA în Rusia spune în ce condiții se va așeza la masa negocierilor Vladimir Putin

Președintele Volodimir Zelenski primește o mulțime de sfaturi despre cum poate să pună capăt războiului din Ucraina. Și majoritatea merg pe același principiu: suveranitate contra pace.

Ziarele din Europa și Statele Unite sunt pline de articole ale unor autoproclamați strategi despre cum să oprească vărsarea de sânge Zelenski.

„ Este surprinzător, dar aproape nimeni din această armată de consilieri nu își îndreaptă înțelepciunea spre Moscova. De ce nimeni nu îi oferă lui Putin sfaturi despre cum să pună capăt invaziei? Cei care pretind că susțin „argumentul pentru diplomație” versus „argumentul pentru război”, să explice cum îl vor convinge sau forța pe Putin să oprească conflictul. În diplomația adevărată, este nevoie de doi pentru un tango. Recomandările pentru pace, care îi ordonă doar lui Zelenski să se predea, nu sunt doar dezgustătoare, ci și foarte nerealiste ”, scrie fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, într-un articol pentru Washington Post.

El adaugă că ar trebui să fie evident de ce un astfel de sfat este respingător. Nimeni nu l-a provocat pe Putin să invadeze Ucraina. Fosta republică sovierică nu a amenințat în niciun fel securitatea Rusiei. Putin a recunoscut regiunile Donețk și Lugansk ca țări independente și intenționează să le anexeze împreună cu alte orașe și regiuni din sudul Ucrainei, pe care autocratul rus le numește „Novorossia”. Încercarea de a-l liniști pe Putin oferindu-i și mai mult teritoriu va normaliza anexarea și va recompensa imperialismul.

Dacă Rusia poate să anexeze teritoriul vecinului său prin forță brută, de ce alții nu pot face același lucru?

Și nu, nu asta fac marile puteri. După al Doilea Război Mondial, marile puteri au promovat o serie de reglementări pentru a preveni anexările și a pune capăt colonialismului, scrie diplomatul american. Timp de câteva decenii după aceea, inclusiv în timpul Războiului Rece, astfel de cazuri au fost într-adevăr rare. Dacă lui Putin i se dă acum mai mult pământ ucrainean, nu numai că va submina suveranitatea ucraineană, ci va zgudui și sistemul internațional construit după al Doilea Război Mondial. Dacă Rusia poate să anexeze teritoriul vecinului său prin forță brută, de ce alții nu pot face același lucru?

„Consilierii de pace“ înțeleg bine aceste fapte. Ei se autointitulează „realiști” și susțin că propunerea lor, schimbul de teritoriu contra pace, este singura modalitate de a pune capăt războiului. Dar McFaul subliniază că punctele de vedere ale așa-zișilor „realişti” nu sunt realiste, ci mai degrabă naive. Putin a anexat deja o parte din Ucraina în 2014. Cucerirea Crimeei nu l-a mulțumit atunci. De atunci autocratul rus își însușește tot ce a cucerit și apoi se pregătește pentru un nou război.

McFaul nu cere să fie crezut oe cuvânt, el sugerează să fim atenți la ceea ce spune Putin însuși. Iar autocratul rus susține că ucrainenii sunt doar ruși cu un accent ciudat și nu au niciun drept istoric la propria lor statalitate. Putin a mai promis că va „denazifica” Ucraina. Acesta este un eufemism ciudat pentru răsturnarea guvernului Zelenski ales democratic.

În urmă cu câteva zile, ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a dezvăluit acest obiectiv al Rusiei în război, anunțând: „Cu siguranță vom ajuta poporul ucrainean să scape de acest regim antipopor și antiistoric. Putin a încercat deja să captureze Kievul. Și nu a spus niciodată că a renunțat deja la aceste intenții.

Capturarea Donbass ar putea amâna pentru mai târziu încercările lui Putin de a cuceri și alte teritorii. Dar asta cu siguranță nu îl va opri. Dacă Zelenski îi dă astăzi autocratului rus mai mult pământ ucrainean, Putin va cere mai mult mâine. Și mai mult pământ înseamnă mai multă influență asupra guvernului ucrainean și asupra întregii Ucraine. Mai mult, Kremlinul crede că astfel câștigă. Folosind metodele sale barbare de terorizare a civililor cu artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune, armata lui Putin face progrese treptate pe câmpul de luptă. De ce ar trebui să se oprească acum?

Istoria ne învață că războaiele se termină de obicei în două moduri. Ori o parte învinge pe cealaltă, ori totul ajunge într-un impas obositor. Nici primul, nici al doilea nu s-au întâmplat încă în Ucraina. Nu contează ce spune Zelenski, Putin nu va opri vărsarea de sânge până când armata lui nu va pierde capacitatea de a merge mai departe.

Adevărata tabără a susținătorilor păcii nu sunt cei care îl sfătuiesc pe Zelenski să-i dea mai mult teritoriu lui Putin, ci cei care încurajează Occidentul să ofere armatei ucrainene și mai multe și mai bune arme și cât mai curând posibil. Până când războiul nu va ajunge într-un impas, Putin nu va fi niciodată de acord cu negocieri. Cu cât armata ucraineană oprește mai devreme armata rusă, cu atât mai repede Putin va pune capăt războiului.

Citeste si:
O mare parte a oamenilor din Donbas nu sunt rusofili, ci nostalgici după URSS. „Rusia lui Putin pare un paradis pierdut”
O mare parte a oamenilor din Donbas nu sunt rusofili, ci nostalgici după URSS. „Rusia lui Putin pare un paradis pierdut”
Donbasul se află în acum centrul luptelor dintre Rusia și Ucraina. Aici e război de opt ani. Trupele lui Putin au cucerit constant noi teritorii. Folosesc artilerie grea, mii de tone de obuze,...
„Legiunea rusă”, unitatea misterioasă care luptă împotriva armatei lui Putin în Ucraina
„Legiunea rusă”, unitatea misterioasă care luptă împotriva armatei lui Putin în Ucraina
Războiul Kremlinului împotriva Ucrainei este unul în care mulți ruși nu vor să lupte. Iar unii se opun atât de vehement încât se pare că sunt pregătiți să lupte alături de armata...