Cum îi pregătește Vladimir Putin pe ruși pentru un război lung cu pierderi grele în Ucraina

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 04:03
6703 citiri
Cum îi pregătește Vladimir Putin pe ruși pentru un război lung cu pierderi grele în Ucraina
Vladimir Putin discurs de Anul Nou cu fundal de soldați/ FOTO: Tass

Liderul rus a renunțat la pretenția că viața merge normal în Rusia, în ciuda războiului. Asta s-a văzut și în recunoașterea rapidă de către Kremlin a victimelor în masă cauzate de Ucraina weekendul trecut.

În imaginile difuzate de Kremlin în ajunul Anului Nou, președintele Vladimir Putin este văzut discutând cu soldații, îndemnându-i: „Nu putem renunța la nimic. Trebuie doar să luptăm, doar să continuăm.”

Apoi adaugă: „Desigur, mai sunt multe de făcut.”

Pe măsură ce se apropie aniversarea unui an de la invazia Ucrainei de către Moscova, Putin a renunțat la eforturile anterioare de a proteja publicul de durerea războiului și acum încearcă să pregătească rușii și propria sa armată pentru o lungă luptă.

„A devenit mult mai puțin relaxat, mult mai puțin optimist”, a spus Tatiana Stanovaia, analist rus al companiei de analize politice R.Politik. „Poți simți o anumită anxietate, o dorință de a mobiliza toate forțele posibile pentru a-și atinge obiectivele.”

Discurs atipic la trecerea dintre ani

Păstrând un profil scăzut săptămâna aceasta în timpul sărbătorilor prelungite de Anul Nou din Rusia, Putin nu a făcut nicio declarație despre atacul devastator al Ucrainei în orașul Makiivka weekendul trecut. Torentul de critici din partea bloggerilor pro-război pe rețelele de socializare a vizat comandanții ruși și l-au cruțat pe Putin.

Ministerul rus al Apărării a emis o declarație marți, în care spune că numărul morților a ajuns la 89 de militari, inclusiv comandantul adjunct al regimentului. Oficialii ucraineni au spus că bilanțul este mult mai mare. Nicio afirmație nu a putut fi confirmată în mod independent. Declarația mai spune că principalul motiv pentru care locația a putut fi vizată a fost utilizarea telefoanelor mobile de către soldați – un factor pe care bloggerii militari ruși l-au identificat drept o vulnerabilitate.

O mare parte a anului trecut, Putin a proiectat un aer de încredere în timp ce a permis rușilor să ducă o viață normală . Contractul său cu publicul a fost simplu: lăsați politica și luptele în seama noastră și nu veți simți dureri semnificative din cauza „operațiunii noastre militare speciale” din Ucraina.

Acum, își dublează eforturile de a atrage societatea rusă mai mult în efortul de război. Noua abordare a fost vizibilă sâmbătă, când Putin a rupt tradiția și a ținut discursul de Revelion, foarte urmărit, nu la Kremlin, ci la o bază militară, cu oameni în uniformă în fundal.

Discursul anual este de obicei plin pe platitudini apolitice. De data aceasta, Putin a vorbit despre un Occident înclinat să distrugă Rusia. „Occidentul a mințit despre pace în timp ce se pregătea pentru agresiune”, a spus el. „Ei folosesc în mod cinic Ucraina și oamenii săi pentru a slăbi și a diviza Rusia”.

A fost cel mai recent și poate cel mai frapant exemplu în care Putin a încercat să pregătească rușii pentru un război lung.

Oficialii americani au spus că Kremlinul începe în sfârșit să învețe din greșelile sale de pe câmpul de luptă. Rusia își îmbunătățește apărarea și împinge mai mulți soldați pe linia frontului și a pus un singur general responsabil de război care a reușit să organizeze o retragere din orașul ucrainean Herson cu victime minime în noiembrie.

De asemenea, comandanții ruși își frânează public ambițiile. Generalul Valeri Gerasimov, șeful Statului Major rus, a declarat pe 22 decembrie că concentrarea actuală a Rusiei se limitează la încercarea de a captura restul regiunii Donețk din estul Ucrainei.

„Există mai puțin triumfalism”, a declarat într-un interviu Ruslan Leviev, un analist militar rus pentru grupul de analiză open-source Conflict Intelligence Team. El a spus că a fost surprins de cât de repede a recunoscut Ministerul rus al Apărării pierderile Makiivka, menționând că, de obicei, ministerului îi ia zile pentru a admite un număr mare de victime – dacă face acest lucru.

Pregătire pentru o nouă mobilizare

Putin însuși pare să pună un accent reînnoit pe frontul intern: caută imediat să îndepărteze orice potențială nemulțumire față de consecințele îngrozitoare ale războiului și încearcă să-i mobilizeze pe rușii pentru a-l sprijini mai activ. În Rusia, există zvonuri că Putin va ordona în curând o nouă mobilizare pentru a aduce mai mulți soldați pe front.

Oficialii occidentali estimează că peste 100.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în lupte, iar Banca Centrală Rusă spune că economia țării s-a contractat cu 3% în 2022.

Deocamdată însă, suferința adusă Rusiei de război nu s-a tradus într-o nemulțumire larg răspândită. Economia a fost mai rezistentă la sancțiunile occidentale decât se așteptau mulți, în timp ce propaganda televizată a Kremlinului a fost eficientă pentru a-i convinge pe mulți ruși că invazia Ucrainei este, așa cum susține Putin, un război defensiv impus Rusiei de către Occident.

Deși a existat o indignare larg răspândită pe rețelele de socializare cu privire la moartea soldaților ruși în Makiivka, în Rusia au existat puține critici la adresa lui Putin însuși în legătură cu incidentul - și acesta a rămas în mare parte nemenționat la televiziunea de stat. Bloggerii militari au spus că numărul mare de morți ar fi putut fi redus la minimum dacă ofițerii aflați la comandă ar fi luat măsuri de precauție de bază, cum ar fi împrăștierea soldaților recent sosiți în locuri mai sigure, în loc să-i grupeze lângă muniții.

La slujba comemorativă de la Samara, aproximativ 100 de participanți au fluturat steaguri rusești și au derulat o colectarea de ajutor pentru supraviețuitori, potrivit videoclipurilor și rapoartelor presei locale. Ucraina și Occidentul au fost ținta indignării lor, nu propriii lideri.

„Întregul Occident a strâns rândurile împotriva noastră pentru a ne distruge”, a declarat Ekaterina Kolotovkina, șefa unui fond umanitar al soldaților și soția unui general rus care luptă în Ucraina, și participantă la mitingul de la Samara, reluând o temă principală a propagandei de stat.

Pe rețelele de socializare, apelurile inițiale ale comentatorilor ruși pro-război de a acuza oficialii responsabili pentru pierderile Makiivka de trădare, au făcut loc unor critici mai prudente la adresa deciziilor militare locale și sfaturi pentru evitarea viitoarelor dezastre. Niciunul nu a părut să-și îndrepte criticile spre Putin, cu atacuri voalate care vizează mai des înalții săi oficiali.

Instinctul de a-l scuti pe Putin de vină a fost evident într-o postare a unei influente bloggerite militare ruse, Anastasia Kașevarova, originară din regiunea Samara, luni seară. „Da, Vladimir Vladimirovici, ne iubim țara”, a scris ea, referindu-se la Putin. „Iubesc atât de mult Rusia încât urăsc anumite personaje din anturajul tău.”

Protestele mai așteaptă

Unii analişti cred însă că încă ar putea veni o revărsare de proteste. Mihail Vinogradov, un politolog rus, a remarcat că reacția publică la victimele de pe urma invaziei sovietice în Afganistan, în anii 1980 „nu s-a produs imediat, nici în primul an de război”.

Faptul că o reacție publică împotriva lui Putin în Rusia nu s-a materializat încă ar putea însemna unul din două lucruri, a spus Vinogradov: fie sistemul politic este „maxim de stabil”, fie sentimentele de frustrare se acumulează treptat și „ar putea exploda într-o zi.”

Pentru Kremlin, nu numai războiul ar putea injecta volatilitate politică în acest an. Următoarele alegeri prezidențiale din Rusia sunt programate pentru martie 2024. În timp ce Putin nu s-ar confrunta cu o competiție electorală reală, data s-a profilat mare, deoarece analiștii și membrii elitei ruse l-au văzut pe scară largă ca un moment în care Putin, în vârstă de 70 de ani, ar putea arata clar pe cine vrea să-i succedă în cele din urmă.

Analista Stanovaia a spus că este foarte probabil ca Putin să candideze din nou - modificările constituționale făcute în 2020 îi permit să rămână la putere până în 2036. Și ea crede că tensiunile în cadrul a două facțiuni ale elitei ruse - cele dure- care cer o escaladare a războiului și „pragmatiștii” care caută să-l evite — vor crește doar anul viitor.

„Cred că 2023 va fi decisiv într-o anumită măsură, determinând în ce mod se va înclina balanța”, a spus Stanovaia. „Suntem într-un fel de linie periculoasă.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #pregatire, #cetateni , #Razboi Ucraina