Puterea lui Putin scârțâie. Eșecul armelor-minune ale Rusiei ar putea însemna pentru președintele Rusiei sfârșitul jocului

Vineri, 19 Mai 2023, ora 20:01
6829 citiri
Puterea lui Putin scârțâie. Eșecul armelor-minune ale Rusiei ar putea însemna pentru președintele Rusiei sfârșitul jocului

Imaginați-vă dictatorul unui regim în război, care nu câștigă pe teren de un an, care nu recrutează noi soldați de frica unei revolte, care amenință cu arestarea oficialilor săi dacă demisionează, în timp ce elitele din țară devin din ce în ce mai sceptice față de el.

În plus, Guvernul său se bazează pe o bandă de mercenari, al căror lider îl insultă pe ministrul Apărării, pe comandantul armatei și probabil pe dictatorul însuși. Ai miza pe viitorul unui astfel de regim? întreabă Corriere della Sera. Pentru că cel al lui Vladimir Putin așa este.

Din vara trecută, a suferit doar înfrângeri și a trebuit să cedeze teren în Ucraina, în timp ce ofensiva rusă la Bahmut a eșuat, în esență, în ciuda costurilor enorme de vieți umane, materiale de război și devastări. Cât despre noua mobilizare, pregătită de luni de zile, aceasta continuă să scadă pentru că Kremlinul se teme de un val de ostilitate în opinia publică față de război și față de însuși Putin. Între timp, s-a descoperit că armata trimite în teren vehicule blindate din anii 1950, din lipsă de ceva mai bun.

În acest cadru, au avut loc mici fricțiuni în cadrul puterii rusești în ultimele săptămâni. La sfârșitul lunii martie, cineva a interceptat doi oligarhi loiali regimului, Iosif Prigojin și Farkhad Akhmedov, și a dat publicității conținutul discuțiilor lor. Cei doi spun că actuala conducere rusă este formată din „gândaci proști”, care „trag țara în jos” și „distrug viitorul”.

Aspectul interesant este că nu li s-a întâmplat nimic celor doi: nu au zburat de la o fereastră, nici nu au fost otrăviți sau arestați. Regimul s-a prefăcut să considere că înregistrarea este falsă, poate pentru că în această fază îi lipsește energia de a iniția o „epurare” în interiorul elitelor.

Oligarhii ruși rămân loiali pasiv, dar nu împărtășesc mirajul imperial al lui Putin

De asemenea, Kremlinul observă că oligarhii ruși rămân loiali pasiv, dar nu împărtășesc mirajul imperial al lui Putin. Miliardarii continuă să colaboreze cu regimul și cu aparatul său militar-industrial, complici până la capăt, dar numai pentru oportunism și pentru bani. Ei ar pune capăt războiului mâine, dacă ar putea, pentru că dăunează intereselor lor; și asta le dau de înțeles interlocutorilor lor occidentali, scrie Corriere della Sera.

Miliardari precum Alexei Mordashov de la Severstal sau Mihail Fridman de la Alfa-Bank continuă să colaboreze cu regimul și cu aparatul său militar-industrial, complici până la capăt, dar numai pentru oportunism și pentru bani. Ei ar pune capăt războiului mâine, dacă ar putea, pentru că dăunează intereselor lor și asta le dau de înțeles interlocutorilor lor occidentali.

Cinismul față de Putin în elita rusă este acum atât de evident încât Statele Unite încep să reflecteze asupra modului de subminare a relației dintre dictator și oligarhii săi.

Una dintre propunerile aflate în prezent în studiu se referă la sancțiuni: acestea ar putea fi suspendate în favoarea oligarhilor, care sunt de partea retragerii trupelor și transferă Ucrainei 75% din patrimoniul lor blocat.

Probabil că nici măcar acest lucru nu va fi suficient pentru a schimba echilibrele, dar la Moscova preluarea puterii pare mai puțin solidă decât acum un an.

Săptămâna aceasta s-a aflat că înalți birocrați, membri în serviciile de informații FSB și chiar doi guvernatori regionali au fost amenințați cu arestarea, dacă demisionează: nu este chiar o confruntare, când un regim trebuie să își asigure loialitatea prin aceste mijloace.

„Asistăm la o dezorganizare a forțelor armate, în momentul pericolului, care dezvăluie cum ceva funcționează în mod profund greșit în stat”, spune notează Serghei Radchenko, istoric ruso-britanic și politolog la Universitatea Johns Hopkins. „Din exterior nu știm ce se întâmplă, dar vedem că iese fum: se observă simptome de stare generală de rău și semnele unui tablou destabilizator”, subliniază acesta.

Eșecul armelor-minune ale Rusiei înseamnă pentru Putin sfârșitul jocului

Publicația britanică The Telegraph scrie că eșecul armelor-minune ale Rusiei înseamnă pentru Putin sfârșitul jocului. Venit aproape imediat după vizita președintelui Zelenski în Europa, soldată cu noi garanții pe tema ajutorului militar, atacul recent asupra Kievului a fost o demonstrație de forță din partea unui dictator rus tot mai contestat. Pentru Putin, rezultatul acestui atac susținut nu a însemnat decât o umilire de ultimă speță. După ce Putin a trebuit să dea înapoi în urma eșecului neașteptat al invaziei sale din februarie trecut, el a venit cu un pripit Plan B.

Asta a însemnat o investiție în Wunderwaffe (armament-minune), la fel cum a făcut și Hitler în a doua jumătate a celui de Al Doilea Război Mondial. Eșecul celui de-al doilea plan al lui Putin este, probabil, și mai păgubos. Când a pomenit pentru prima oară de Kinjal, în 2018, el a pretins că aceste rachete pot penetra toate sistemele de apărare antirachetă actuale și viitoare. După ce toate cele șase rachete Kinjal lansate asupra Kievului au fost interceptate, cruda realitate a repus sub semnul întrebării capacitatea Rusiei ca putere militară, inclusiv în privința arsenalului său nuclear”, comentează The Telegraph.

Altă veste proastă pentru Putin

Iar vineri, 19 mai, a venit veste că unul dintre cele două sisteme antiaeriene Patriot primite de armata ucraineană de la aliații occidentali a doborât cel puțin un avion de luptă rusesc în ultimele săptămâni, au declarat mai multe surse americane pentru CNN.

Oficiali din domeniul apărării și membri ai Congresului au spus pentru CNN că trupele ucrainene au folosit sistemul Patriot pentru a doborî cel puțin un avion de vânătoare rusesc aflat la mare distanță.

Aeronavele de luptă rusești stau de obicei în spatele liniilor de apărare ale trupelor Moscovei, ceea ce înseamnă că nu prea pot fi lovite de ucraineni cu sistemele lor cu rază mai mică de acțiune, precum NASAMS.

Avioanele rusești luate la țintă de sistemul Patriot se aflau într-o misiune de lansare de rachete împotriva țintelor ucrainene, au declarat sursele televiziunii americane.

Oficiali din SUA au spus că ucrainenii sunt responsabili pentru propriile decizii de tragere, menționând că este la latitudinea lor când și cum să folosească sistemele de apărare antiaeriană Patriot.

Analistul de securitate Jimmy Rushton, crede că există o legătură între ce spun sursele din știrea CNN și ce s-a întâmplat în weekend, când două avioane Su-34 și Su-35 și două elicoptere Mi-8 care formaseră un grup de raid au fost „doborâte aproape simultan” într-o ambuscadă în regiunea Bryansk, aflată la nord-est de Ucraina.

„Conform datelor preliminare... avioanele trebuiau să lanseze un atac cu rachete și bombe asupra țintelor din regiunea Cernihiv din Ucraina, iar elicopterele erau acolo pentru a le susține - printre altele pentru a ridica echipajele „Su” dacă ar fost doborâte”, potrivit Kommersant.

De precizat că o parte din granița ruso-ucraineană este între regiunea rusă Bryansk și cea ucraineană Cernihiv.

„Foarte probabil rezolvă misterul Su-34, Su-35 și a celor două elicoptere Mi-8 rusești doborâte săptămâna trecută deasupra regiunii Bryansk; ucrainenii au strecurat un sistem Patriot aproape de graniță și le-au lovit de la distanță...”, a scris Rushton pe Twitter.

Un alt cont de Twitter care urmărește și analizează evoluția războiului din Ucraina, cel al lui Thomas C. Theiner, veteran al trupelor de elită italiene, a spus încă de acum trei zile că „rușilor n-o să le placă deloc” unde este unul dintre cele două sisteme Patriot: „Bateria Patriot donată de armata americană se află la Kiev. Bateria Patriot donată de Forțele Aeriene Germane este în... ei bine, nu vom spune unde, dar rușilor nu le va plăcea - nu le va plăcea deloc”.

Eveniment Quarterly Report

Oligarhii greci fac miliarde de pe urma războiului din Ucraina. Cum au ajuns în slujba lui Putin
Oligarhii greci fac miliarde de pe urma războiului din Ucraina. Cum au ajuns în slujba lui Putin
Creșterea flotei petroliere fantomă a Rusie a erodat eficiența plafonului prețului petrolului impus de G7. Când companiile maritime globale au evitat Rusia în urma invaziei lui Putin în...
Putin i-a dat termen ministrului Șoigu până în octombrie să oprească contraofensiva Kievului
Putin i-a dat termen ministrului Șoigu până în octombrie să oprească contraofensiva Kievului
Președintele rus Vladimir Putin i-a dat termen ministrului Apărării, Serghei Şoigu, să pună capăt contraofensivei ucrainene până în octombrie, potrivit Institutului pentru Studile...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #rachete hipersonica kinjal sistemul patriot , #Razboi Ucraina