Rusia a reînviat, în teritoriile Ucrainei ocupate, SMERȘ, o organizație de vânătoare de spioni activă în era Stalin, a anunțat deputatul rus Andrei Guruliov, citat de Newsweek.
Andrei Guruliov, fost comandant militar, a făcut aceste remarci în timpul unei apariții pe canalul de televiziune de stat Rusia-1, un fragment din emisiune fiind postat pe canalul său de Telegram.
. „Am vorbit despre SMERȘ, astăzi am creat un departament care funcționează aproximativ în același mod în teritorii noi”, a spus Guruliov, referindu-se la regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
SMERȘ, un acronim pentru cuvintele rusești "moarte spionilor" - "smert" care înseamnă moarte și "șpionam" adică spioni - a fost numele unei organizații formate de liderul sovietic Josef Stalin. Grupul avea ca misiune eliminarea activității anticomuniste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Newsweek.
Organizația s-a concentrat inițial pe combaterea spionilor germani care se infiltrau în armata sovietică. Newsweek notează că SMERȘ a fost operațională până în 1946 și era temută pentru arestarea, tortura și execuția a mii de oameni, inclusiv a oricăror agenți proprii suspectați de sabotaj, dezertare sau neloialitate.
Guruliov a spus că o structură similară ar trebui să funcționeze din nou în Rusia.
"Astăzi încearcă să interfereze cu operațiunile noastre în zonele care nu sunt linia frontului. Am vorbit de Orientul Îndepărtat, unde avem submarine nucleare și unde se află navele noastre. S-ar putea să fie în pericol, așa că trebuie să abordăm problemele de protecție puțin diferit”, a spus politicianul rus.
Site-ul web al Grupului pentru Protecția Drepturilor Omului din Harkiv a spus că cei prinși de agenții SMERȘ sunt torturați pentru a oferi „mărturisiri și scuze” video doar pentru afișarea unui drapel ucrainean, alte simboluri ucrainene sau pentru cântarea imnului național al Ucrainei.
Un veteran SMERȘ a fost citat de Lenta explicând distanțele la care agenții operativii au mers pentru a preveni căderea documentelor clasificate în mâinile inamicului.
"Ceea ce îmi amintesc cel mai mult este cum am fost instruiți să distrugem documentele secrete dacă exista o amenințare de capturare a lor de către inamic - trebuiau să fie mâncate", a spus Pelagheia Semina.
"Ne-au arătat, explicând că nu poți pune întreaga foaie în gură odată, dar trebuie să rupi bucăți mici din ea și să le înghiți după ce le-ai mestecat bine."