Vladimir Putin, cel mai nepopular politician din lume. Procentul oamenilor care îl aprobă totuși pe liderul de la Kremlin SONDAJ

Joi, 23 Iunie 2022, ora 15:52
3137 citiri
Vladimir Putin, cel mai nepopular politician din lume. Procentul oamenilor care îl aprobă totuși pe liderul de la Kremlin SONDAJ
Președintele rus Vladimir Putin. FOTO: Twitter

Președintele rus Vladimir Putin a devenit cel mai nepopular politician din lume. Doar 9% dintre respondenți îl aprobă pe liderul de la Kremlin, în timp ce 90% resping complet politicile sale, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Pew Research în 18 țări.

Aceasta este cea mai mare scădere a sprijinului internațional pentru președintele rus în ultimii douăzeci de ani . În Rusia, opinia publică nu a fost studiată.

Putin este susținut în mare parte de dreapta. Atitudinea europenilor față de liderul de la Kremlin este direct legată de opiniile lor politice. Atitudinea mai favorabilă pentru Putin este mai mare în rândul simpatizanților partidelor populiste de dreapta din statele unde s-a desfășurat cercetarea. De exemplu, dintre grecii care au o atitudine pozitivă față de partidul Soluția grecească, 55 la sută apreciază foarte mult politica președintelui rus.

Tendințe similare pot fi observate în rândul susținătorilor partidelor populiste de dreapta din Germania, Marea Britanie, Franța și Suedia.

Cu toate acestea, în timp ce susținătorii partidelor populiste de dreapta îl privesc pe Putin mai pozitiv decât cei din alte formațiuni, încrederea în Putin în cadrul acestui grup a scăzut mai mult din 2021.

Un model similar există în ceea ce privește înclinațiile ideologice generale. În 2021, au existat mari diviziuni ideologice față de Putin, reprezentanții spectrului politic de dreapta exprimându-și mai multă încredere în el decât cei din stânga. În sondajul actual, încrederea în Putin a scăzut în rândul dreptei, iar în multe țări ambele grupuri au atitudini la fel de negative față de președintele rus.

Atitudinea generală față de Rusia s-a schimbat

În medie, 85% dintre respondenții din 18 țări și-au exprimat o opinie negativă despre Federația Rusă, majoritatea susținând că au o opinie „foarte negativă” despre Rusia.

În aproape fiecare țară chestionată, cel puțin șapte din zece respondenți au o opinie negativă despre Federația Rusă. Malaezia este singura excepție; opinia populaţiei locale este mai ambiguă. În țară, doar jumătate dintre respondenți au o atitudine negativă față de Federația Rusă.

Polonezii sunt cei mai critici: 97% dintre cei chestionați au o opinie negativă, inclusiv 91% foarte negativă.

De când problema a fost analizată ultima dată în 2020, a avut loc o scădere bruscă a atitudinilor pozitive față de Rusia în lume, în toate cele 18 țări care exprimă o viziune pozitivă asupra Federației Ruse.

În aproape fiecare țară chestionată, angajamentul față de Rusia a scăzut. În Italia, Grecia și Polonia, opiniile pozitive despre Rusia au scăzut cu peste 30 de puncte procentuale de la ultimul sondaj.

Nivelul de încredere în președintele american Joe Biden în lume este, de asemenea, în scădere

În special, potrivit sondajului, nivelul încrederii Germaniei în Biden, în 2022, a scăzut semnificativ - la 64%, comparativ cu 78% anul trecut. În alte țări europene, această cifră a scăzut și ea, deși politica liderului SUA este încă aprobată de majoritatea respondenților.

În Marea Britanie, rata de aprobare a lui Biden a scăzut la 56%, în Franța la 53% și în Spania la 56%. Totuși, potrivit studiului, nivelul mediu de aprobare a politicii președintelui american în rândul țărilor chestionate este de 60 la sută. Biden are cea mai mare aprobare în Polonia, 82 la sută, și cea mai scăzută în Grecia, cu 41 la sută.

Studiul nu a inclus întrebări care măsoară direct opiniile despre modul în care Biden reacționează la războiul rus împotriva Ucrainei. Analiştii citează retragerea trupelor americane din Afganistan drept motiv pentru căderea popularităţii lui Biden.

Evaluările ridicate ale lui Biden, în 2021, pot fi explicate parțial prin reacția oamenilor la îngrângerea predecesorului său, Donald Trump, spun cercetătorii.

Potrivit sondajului, 62% dintre respondenți aprobă activitățile președintelui francez Emmanuel Macron și 59% ale cancelarului german Olaf Scholz. Se observă că Scholz este mai puțin popular decât predecesoarea sa, Angela Merkel. În parte, acest lucru se poate datora faptului că unii respondenți nu-l cunosc pe noul cancelar, cred autorii studiului. Liderul chinez Xi Jinping este evaluat pozitiv de 18% dintre respondenți.

Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei a redus radical sprijinul președintelui rus Vladimir Putin în rândul cetățenilor Europei de Est. Acest lucru este evidențiat de cercetarea Globsec Trends 2022, care analizează sentimentele cu privire la NATO, Rusia, China, precum și războiul din Ucraina în rândul locuitorilor din partea de est a Uniunii Europene.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #sondaj, #Joe Biden , #Rusia