Dictatorul rus urmărește împărțirea Ucrainei după scenariul coreean „Paralela 38”, crede istoricul rus Dmitri Cernizevski, citat de publicația ucraineană Dialog.ua.
Kremlinul are o nouă retorică despre conflictul din Ucraina. Recent, liderul de la Kremlin a susținut că ar fi început un război pentru a-i pune capăt agresiunii din Donbas.
„Ce rost are noua strategie a lui Putin de a impune pacea? O întorsătură foarte interesantă, desigur. Moscova este în derivă, pierzând treptat teren. Toate obiectivele s-au schimbat din nou. Acum luptă doar pentru a face pace“, a spus Cernîşevski.
Istoricul crede că Putin și-a dat seama de înfrângere încă din primăvara anului 2022, când a fost văzut la Parada de Ziua Victoriei de la Moscova sub o pătură. În același timp, o campanie puternică a început prin agenții de influență occidentali ai Rusiei pentru a forța Ucraina să capituleze.
"Când nu s-a întâmplat nimic, Kremlinul a anunțat anexarea a 4 regiuni. De ce s-a făcut acest lucru, experții ridică din umeri. Nimeni nu a făcut asta vreodată, acesta este un fapt lipsit de sens care nu face decât să înrăutățească poziția Kremlinului în negocieri. Niște decizii convulsive. Și iată – cea mai recentă schimbare de strategie: „Luptăm pentru pace”. Kremlinul înțelege deja că nu există altă cale, este urgent să căutăm o ieșire. Au intrat în joc sancțiunile asupra petrolului, bugetul explodează... Nu sunt suficienți bani. Dar ce propune el? De data aceasta, un alt politician controversat a prezentat schița condițiilor - fostul lider ucrainean Medvedciuk, cumătrul lui Putin... Într-un articol, care, destul de evident, i-a fost scris de administrația prezidențială rusă, Medvedciuk a prezentat ideea împărțirii Ucrainei“, a spus istoricul rus.
Poporul ucrainean nu va fi niciodată de acord cu acest lucru și nicio putere din Ucraina nu va putea, chiar dacă își dorește cu adevărat, să depășească voința poporului ucrainean și să capituleze. Asta nu este o propunere pentru ucraineni, ci pentru Occident... Kremlinul vrea să se oprească, să devoreze ceea ce a reușit să captureze și să lanseze o nouă ofensivă în câțiva ani. Planul lui Șoigu vorbește și despre asta: vrea să mărească armata la 1,5 milioane de oameni... Au nevoie de o pauză", a avertizat Cernîșevski.
Și Consiliul de Securitate Națională și Apărare din Ucraina prin vocea secretarului Oleksi Danilov, precizează că Federația Rusă dorește să impună Kievului ”scenariul coreean” ce ar presupune înghețarea agresiunii militare la scară largă stabilind un statu-quo ce ar presupune divizarea țării.
Danilov a precizat că Ucrainei i se oferă ”soluția coreeană”, o ”Paralelă 38”, similară celei care dus la divizarea dintre Coreea de Nord și de Sud. „Adică aici sunt un fel de ucraineni, iar dincolo sunt altfel de ucraineni. Rușii vor veni acum cu orice. Știu sigur că una dintre variantele pe care ni le pot oferi este Paralela 38”.
Totodată, oficialul a mai precizat că a purtat un dialog cu reprezentanții coreeni, care „consideră că a fost o mare greșeală că au făcut concesii și au convenit asupra a ceea ce era necesar de dragul conservării, dar astăzi există probleme”. Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare din Ucraina a punctat faptul că Dmitri Kozak, adjunctul șefului administrației prezidențiale a Federației Ruse, poară discuții „politicieni din trecutul Europei” iar prin intermediul acestora ”transmite mesaje că sunt pregătiți pentru multe concesii doar să stabilească un status quo în forma actuală a lucrurilor, pentru a ne forța astfel să putem ajunge la un fel de armistițiu”.
În același timp, Danilov a declarat că, în timpul unei întâlniri recente, reprezentanții coreeni au remarcat că stabilirea împărțirii peninsulei coreene în două părți de-a lungul paralelei 38 a fost o greșeală, deoarece concesiile făcute în anii 1950, după încheierea războiului dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, conduc în prezent la probleme.
Rusia ia în considerare „un scenariu coreean” pentru Ucraina și divizarea țării în două, după ce nu a reușit să cucerească capitala Kiev și să răstoarne guvernul, a declarat și șeful serviciilor secrete militare ucrainene.
Reamintim că președintele rus Vladimir Putin „va încerca să impună o linie de demarcație între regiunile neocupate și cele ocupate ale țării noastre”, a declarat generalul Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații a Ministerului Apărării, după cum a relatat contul de Telegram al ministerului.
„Ocupanții vor încerca să unească teritoriile ocupate într-o singură entitate cvasi-statală, care se va opune Ucrainei independente”, a declarat Budanov, șeful serviciilor de informații. „Vedem deja încercări de a crea autorități „paralele” în teritoriile ocupate și de a forța oamenii să renunțe la moneda ucraineană”.