Zelenski, intervenție pentru liderii adunați la Ramstein: „Nici măcar Iranul sau Coreea de Nord nu recunosc că ajută Rusia“. Olanda, dispusă să trimită Ucrainei avioane F-16

Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 14:15
5197 citiri
Zelenski, intervenție pentru liderii adunați la Ramstein: „Nici măcar Iranul sau Coreea de Nord nu recunosc că ajută Rusia“. Olanda, dispusă să trimită Ucrainei avioane F-16
Avion de luptă F-16 FOTO: lockheedmartin.com

Volodimir Zelenski a avut o intervenție video în cadrul întrunirii de la Ramstein, în care a spus că Putin vrea să distrugă națiuni.

Acest război este despre „în ce lume vom trăi”, iar „Kremlinul trebuie să piardă”, a mai afirmat Zelenski. „Sunteți națiuni puternice. Vă încurajez să luați decizii care să dezarmeze răul Rusiei de orice putere”, s-a adresat el audienței. „Stă în puterea voastră să asigurați artilerie și avioane care să zdrobească teroarea. Stă în puterea voastră să obținem victoria.”

El a menționat că timpul este o armă care joacă în favoarea Rusiei.

„Nu este momentul să încetinim. E timpul să ne implicăm mai mult. Poporul ucrainean ne privește. Kremlinul ne privește. Istoria ne privește. Așa că nu renunțăm. Și nu ne vom slăbi determinarea de a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii imperiale a Rusiei”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la reuniunea de la Ramstein.

Lloyd Austin a mai spus că este mândru de pachetul de ajutor militar anunțat de SUA, care, potrivit lui, asigură „chiar mai multe capacități de apărare antiaeriană pentru a ajuta Ucraina să-și apere orașele și cerul”. „Când Putin a lansat invazia neprovocată acum 11 luni, a crezut că Ucraina se va prăbuși pur și simplu și că lumea se va uita în altă parte. Dar Putin nu a ținut cont de curajul poporului ucrainean.”

„Ucraina a inspirat întreaga lume, în timp ce Rusia rămâne fără muniție. A suferit înfrângeri mari, iar acum apelează la puținii parteneri care i-au rămas pentru a-și alimenta invazia tragică și inutilă. Până și Iranul sau Coreea de Nord nu recunosc că ajută Rusia. Comparați asta cu valul de sprijin pentru o Ucraină liberă și suverană care se află în această încăpere”, a mai spus Austin la întrunirea de la Ramstein.

Țările de Jos vor lua în considerare aprovizionarea Ucrainei cu F-16 dacă există o cerere de la Kiev

Ministrul de Externe al Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, a spus că guvernul olandez este gata să ia în considerare problema aprovizionării Ucrainei cu avioane de luptă F-16, dacă Kievul va face o cerere corespunzătoare, scrie The Netherlands Posts. „Hookstra a spus că va lua în considerare o astfel de cerere cu o „minte deschisă””, notează publicația olandeză.

Ministrul a mai menționat că țara este pregătită să furnizeze și echipamente convenționale. La urma urmei, după cum a amintit el, Federația Rusă se pregătește deja pentru o nouă ofensivă la scară largă.

În ceea ce privește furnizarea de tancuri Leopard 2, această decizie ar trebui luată în cadrul coaliției europene sau NATO, a spus ministrul Apărării al țării Kaisa Ollongren.

Este de așteptat ca în timpul rundei de negocieri de astăzi în format „Ramstein” să se ia o decizie finală cu privire la furnizarea de arme grele Ucrainei, inclusiv tancuri. Ieri, șeful Ministerului German al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că Germania ar putea fi de acord să ne transfere Leopard 2, chiar dacă SUA nu este de acord să trimită M1 Abrams-ul Forțelor Armate.

F-16 este un avion de luptă ușor multifuncțional dezvoltat de General Dynamics în SUA. În 1993, compania și-a vândut afacerea cu avioane către Lockheed Martin.

Datorită versatilității și costului relativ scăzut, F-16 se bucură de succes pe piața internațională, fiind în serviciu în 24 de țări. F-16 este avionul de generație patru cel mai vândut, 4.400 fiind construite începând cu 2009 și peste 2.500 în serviciu în 2016. Deși F-16 nu mai este produs pentru Forțele Aeriene ale SUA, acesta este încă produs pentru export.

Cu câteva ore înainte de reuniunea de la baza americană Ramstein, Statele Unite, Regatul Unit, Suedia şi Danemarca au anunţat noi livrări substanţiale de arme pentru Ucraina. Washingtonul va debloca un nou ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ce va include 59 de blindate Bradley, acestea urmând să se adauge celor 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise în 6 ianuarie, şi 90 blindate pentru transport de trupe Stryker, potrivit Pentagonului. De asemenea, armata americană va livra Ucrainei 53 de vehicule blindate antimine (MRAP) şi 350 de vehicule de transport M998, faimosul Humvee.

Această nouă tranşă aduce la 26,7 miliarde de dolari valoarea totală a ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, de la începutul invaziei ruse în 24 februarie anul trecut. Însă această nouă tranşă a ajutorului nu cuprinde niciun tanc greu, precum modelul Abrams, despre care Statele Unite afirmă că nu sunt încă pregătite să le furnizeze Kievului din motive de mentenanţă. Regatul Unit a promis că va trimite Ucrainei 600 de rachete suplimentare Brimstone, Danemarca 19 tunuri Caesar de fabricaâie franceză şi Suedia tunuri automotoare Archer, sisteme care au o rază de acţiune de câteva zeci de kilometri, inferioară celei solicitate de ucraineni. Londra a promis 14 tancuri Challenger 2 Kievului, iar Polonia s-a declarat pregătită să livreze 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, un total încă departe de sutele de vehicule de care Ucraina afirmă că are nevoie.

#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Volodimir Zelenski, #apel, #lideri, #reuniune, #ramstein, #olanda f 16 , #Razboi Ucraina