Zelenski avertizează că sunt posibile noi atacuri rusești în perioada sărbătorilor. Pentru prima dată, mulți ucraineni sărbătoresc Crăciunul pe stil nou

Sambata, 24 Decembrie 2022, ora 12:27
2936 citiri
Zelenski avertizează că sunt posibile noi atacuri rusești în perioada sărbătorilor. Pentru prima dată, mulți ucraineni sărbătoresc Crăciunul pe stil nou
Bradul de Crăciun din Kiev/ FOTO:ansa.it

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat în legătură cu posibilele atacuri rusești în perioada sărbătorilor și i-a îndemnat pe ucraineni să fie foarte vigilenți în zilele următoare.

„Odată cu apropierea sezonului de sărbători, teroriștii ruși ar putea deveni din nou activi”, a declarat Zelenski în discursul său video de seară din 23 decembrie.

Conducerea militară ucraineană a avertizat recent cu privire la noi atacuri cu rachete asupra infrastructurii și aprovizionării cu energie a țării, menționând că o unitate navală rusă, inclusiv o navă de război echipată cu rachete de croazieră, a fost reperată în Marea Neagră.

Zelenski s-a întâlnit cu liderii militari ucraineni la 23 decembrie, după ce s-a întors la Kiev din Statele Unite, afirmând că armata se pregătește pentru lunile următoare și pentru anul viitor.

„Obiectivele noastre sunt neschimbate. Este vorba de eliberarea țării noastre. Siguranță pentru poporul nostru. Restaurarea țării noastre după atacurile rusești. Acestea sunt componentele victoriei ucrainene, pe care le apropiem pas cu pas”, a declarat el.

Lupte crâncene au continuat pe 23 decembrie, în estul țării, unde ofensiva Moscovei s-a concentrat asupra orașelor Bahmut și Avdiiivka din Donețk, informează Statului Major General al Ucrainei. Un oficial regional a transmis că rușii culcă la pământ celebrul teatru din orașul Mariupol, în sudul țării.

La Washington, Camera Reprezentanților a adoptat un ajutor suplimentar de 45 de miliarde de dolari inclus într-o lege privind cheltuielile guvernamentale generale și a trimis măsura președintelui Joe Biden pentru a o semna.

Zelenski a răspuns într-un tweet în care a declarat că este recunoscător Congresului pentru "furnizarea unui ajutor suplimentar de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina și pentru sprijinul bipartizan de neclintit pentru Ucraina în lupta pentru libertate. Este extrem de important ca [americanii] să fie alături de ucraineni în această luptă", a adăugat el.

Zelenski a postat, de asemenea, un tweet în care îi mulțumește lui Biden, spunând că a fost o onoare să se „întâlnească cu liderul țării care ne ajută să rezistăm”. Vizita la Washington a arătat că SUA și Ucraina „sunt împreună de partea binelui, a democrației și a justiției”, a spus el.

Pe lângă bombardamentele lor neîncetate asupra Bahmut și Avdiivka din Donețk, unde s-au dat cele mai aprige bătălii din ultimele luni, rușii au continuat să bombardeze locații militare și civile din alte trei regiuni estice - Sumi, Harkov și Luhansk, a declarat Statul Major General, adăugând că forțele ucrainene au respins în total 19 atacuri în ultimele 24 de ore.

Armata ucraineană susține că, din cauza pierderilor semnificative suferite, armata rusă a înființat un spital de campanie la Berdiansk, în regiunea Zaporojie, unde a transformat, de asemenea, mai multe stațiuni turistice în cartiere pentru personalul militar.

De asemenea, Statul Major General informează că, în regiunea ucraineană ocupată Crimeea, armata rusă pare să consolideze pozițiile defensive din nord - probabil din cauza îngrijorării față de o posibilă ofensivă ucraineană.

La Moscova, șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, a declarat că linia frontului din Ucraina este stabilă și că forțele ruse s-au concentrat pe „finalizarea eliberării” Donețkului.

Mulți ucrainenii vor sărbători pentru prima dată Crăciunul pe stil nou

Biserica Ortodoxă a Ucrainei (autocefală) a decis să le permită enoriașilor săi să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie începând cu 2022, în loc de 7 ianuarie. Este un nou pas de distanțare a Ucrainei de Rusia, care survine în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie anul acesta.

Decizia nu este constrângătoare, fiecare parohie având dreptul de a alege între cele două date.

Data de 25 decembrie are o dimensiune politică puternică în Ucraina. Cu mult înainte de invaziei la scară largă din Ucraina, în 2017, Rada Supremă a adoptat un text în vederea recunoașterii acestei zile ca sărbătoare legală, marcând astfel o distanțare de Rusia.

„Biserica Ortodoxă Autocefală le permite credincioșilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie pentru a se demarca de Moscova”, spune Antoine Nivière, profesor de limbă, literatură și civilizație rusă la Universitatea din Lorena. „Și-a modificat deja anumite practici pentru a-și sublinia distanțarea față de Patriarhia Moscovei: de exemplu, folosește limba ucraineană în liturghie, și nu slavona. Dar aceste schimbări pot ofensa sensibilitățile din Ucraina, unde unii credincioși rămân atașați de „stilul vechi”.

Propaganda rusă joacă pe acest aspect și îi avertizează pe credincioși cu afirmații precum că Biserica autocefală se rupe de tradiție și trădează ortodoxia luându-se după Biserica Romano-Catolică”, adaugă el..

Pentru a sărbători nașterea lui Iisus, creștinii ortodocși se raportează în general la data de 25 decembrie. Totuși, dacă unele biserici din lumea ortodoxă și-au adaptat liturghia la calendarul gregorian, alte biserici urmează calendarul iulian. Calendarul gregorian are o întârziere de 13 zile față de cel iulian, astfel că 25 decembrie corespunde lui 7 ianuarie în cazul Crăciunului.

Inițial, toți creștinii foloseau calendarul iulian, numit după reforma împăratului roman Iulius Cezar, în anul 46 î.Hr. La sfârșitul secolului al XVI-lea, Papa Grigore al XIII-lea a stabilit un nou calendar, mai potrivit realității astrelor. Statele aflate sub autoritatea papală și mai multe țări catolice (Franța, Spania, Portugalia etc.) au adoptat imediat reformă gregoriană, în timp ce bisericile ortodoxe au ales să păstreze tradiția iuliană.

Care este diferența între Biserica Ortodoxă a Ucrainei și Biserica Ortodoxă Ucraineană?

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a luat ființă la 15 decembrie 2018, la adunarea de la Catedrala Sfânta Sofia din Kiev, prin unirea Bisericii ortodoxe ucrainene autocefale, a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei din Kiev și a unor fracțiuni din Biserica Ortodoxă Ucraineană, eparhie autonomă a Bisericii Ortodoxe Ruse (Patriarhia Moscovei). A fost un gest de protest împotriva anexării abuzive a peninsulei Crimeea de Rusia în 2014, a sprijinului activ acordat de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei, dar și împotriva entuziasmului nedisimulat cu care Biserica Ortodoxă Rusă, sub Patriarhul Kiril, a sprijinit politica expansionistă a Kremlinlui.

Se apreciază că noua biserică are circa 20 de milioane de adepți.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, cu aproximativ 9,5 milioane de credincioși, a rămas dependentă canonic de Moscova. În luna mai 2022, într-o mişcare surprinzătoare, Biserica Ortodoxă Ucraineană a rupt legăturile cu Biserica Rusă din cauza sprijinului acesteia din urmă, în special al Patriarhului Kiril, pentru ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina. Gestul a fost se pare simbolic, pentru că a rămas fără rezultate concrete până acum.

Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov de la Kiev a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, în timp ce 14%, în special în estul ţării, erau membri ai Bisericii Ortodoxe dependentă canonic de Moscova.

În Ucraina, în vestul țării în special, este activă și Biserica catolică unită cu Vaticanul, dar care funcționează după ritul ortodox.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Volodimir Zelenski, #avertisment, #atacuri, #craciun, #biserica ucraineana , #Razboi Ucraina