Zelenski spune că războiul cu Rusia a intrat într-o nouă etapă: "Trebuie o accelerare a construcției de structuri de apărare"

Vineri, 01 Decembrie 2023, ora 12:00
2258 citiri
Zelenski spune că războiul cu Rusia a intrat într-o nouă etapă: "Trebuie o accelerare a construcției de structuri de apărare"
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski/ FOTO: BBC

„Suntem într-o nouă fază de război, iar acesta este un fapt. Iarna în general este o nouă fază a războiului. Războiul în timpul iernii are loc nu numai pe linia frontului, ci și în interiorul orașelor”, a declarat, joi, 30 noiembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Associated Press.

AP notează că amenințarea atacurilor aeriene rusești asupra orașelor, care vizează infrastructura energetică și civilii, devine din ce în ce mai urgentă în această iarnă. În plus, situația este complicată de temperaturile scăzute și câmpurile sterpe, care îi lasă pe soldați fără apărare.

„De aceea războiul de iarnă este dificil”, a adăugat Zelenski.

Volodimir Zelenski a făcut apel la o construcție mai rapidă a fortificațiilor din sectoarele cheie aflate sub presiunea forțelor rusești, în special în estul Ucrainei. „În toate sectoarele majore în care este nevoie de întăriri, ar trebui să existe un avânt și o accelerare a construcției de structuri. Acest lucru înseamnă, desigur, cea mai mare atenție la Avdiivka, Marinka și alte sectoare din regiunea Donețk. În regiunea Harkov, acest lucru înseamnă sectorul Kupiansk și linia Kupiansk-Lîman", a spus președintele ucrainean.

Zelenski a subliniat că trebuie să existe un impuls și o accelerare a construcției de structuri de apărare în toate sectoarele majore unde este necesar. Sectoarele-cheie menționate includ Avdiivka, Mariinka și altele din regiunea Donețk, precum și sectorul Kupiansk și linia Kupiansk-Lîman în regiunea Harkov.

„În toate sectoarele majore unde este nevoie de întărire, ar trebui să existe un impuls şi o accelerare a construcţiei de structuri de apărare. Aceasta înseamnă desigur că cea mai mare atenţie trebuie acordată direcţiilor Avdiivka, Mariinka şi altor sectoare din regiunea Doneţk. În regiunea Harkov, aceasta înseamnă sectorul Kupiansk şi linia Kupiansk-Lîman”, a declarat Zelensk, în cadrul unui discursul video către populaţie, joi seara.

„Fonduri există şi deciziile au fost luate. Acum trebuie desfăşurate lucrări corespunzătoare pe teren. Totul a fost perfect detaliat. Există suficiente mine şi ciment”, a spus Zelenski despre ordinele pe care le-a dat autorităţilor competente.

Preşedintele ucrainean a subliniat că este nevoie de „mai multă rapiditate şi eficacitate” în consolidarea fortificaţiilor.

„Toţi cei responsabili de aceasta au sarcini clare”, a reiterat şeful statului ucrainean.

Forțele ruse au concentrat atenția asupra orașului Avdiivka, încercând să-l recucerească și să-și consolideze pozițiile în regiunea Donețk. Ucraina a respins atacurile rusești, menținând controlul asupra uzinei cocsochimice din Avdiivka și provocând pierderi semnificative forțelor ruse, potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al armatei Kievului, Oleksandr Ştupun.

Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că contraofensiva mult așteptată din vară și toamnă nu a adus progresele așteptate, dar a subliniat că Ucraina nu dă înapoi și că are nevoie de ajutor pentru creșterea producției interne de arme.

„Nu ne retragem, sunt fericit. Luptăm cu a doua (cea mai puternică - n.red.) armată din lume, sunt fericit. Pierdem oameni, nu sunt fericit. Noi nu am primit toate armele pe care le doream, nu pot fi fericit, dar nici nu pot să mă plâng prea mult...

Ne doream rezultate mai rapide. Din acest punct de vedere, din păcate, nu am obținut rezultatele dorite. Și acesta este un fapt...

Nu există suficientă forță pentru a obține rapid rezultatele dorite. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să renunțăm. Avem încredere în acțiunile noastre. Luptăm pentru ceea ce este al nostru”.

Kievul pregătește „următoarea etapă tehnologică a războiului”

„Trebuie să ne gândim la următoarea etapă tehnologică a războiului”, a subliniat ministrul transformării digitale Mihailo Fedorov, într-un interviu acordat CNN, în care a vorbit despre faptul că Ucraina are în vedere un succes cel puțin la fel de mare în materie de război electronic precum cel avut avut anterior în materie de drone, care au schimbat câmpul de luptă.

Kievul este angajat deja într-o cursă de a ajunge din urmă Rusia în ceea ce privește capacitățile războiului electronic. Totodată, își accelerează eforturile de a distruge această tehnologie pe care armata rusă o folosește pe scară largă pe câmpul de luptă.

Un atac care a avut loc la începutul lunii asupra unui sistem de război electronic Pole-21 ar putea fi revelator pentru cât de important ar putea deveni acest front pentru parcursul războiului.

Războiul electronic presupune arme sau tactici ce fac uz de spectrul electromagnetic și care sunt folosite în special în scopul de a bruia sistemele de armament ghidate de GPS pentru lovirea țintelor.

Potrivit mai multor experţi militari, contraofensiva ucraineană nu a reuşit să îşi atingă obiectivele propuse în mare parte din cauza puternicelor fortificaţiilor construite de Rusia în sudul ţării.

În timp ce Ucraina era ocupată cu pregătirea ofensivei şi aştepta mai multe arme şi muniţii de la aliaţii săi occidentali pentru a o putea lansa, Rusia s-a concentrat pe construirea unor ample fortificaţii, cuprinzând câmpuri minate dens, reţele de tranşee şi alte obstacole, care toate au făcut anevoioasă avansarea trupelor ucrainene pe teren.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Războiul din Ucraina intră sâmbătă în cel de-al treilea an. Reuters a intervievat peste 20 de soldaţi şi comandanţi ucraineni din unităţi de infanterie, drone şi artilerie de pe...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Volodimir Zelenski, #iarna, #fortificatii , #Razboi Ucraina