Volodimir Zelenski, desemnat personalitatea anului de Financial Times. „A ajuns purtător de stindard pentru democrația liberală”

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 13:43
2163 citiri
Volodimir Zelenski, desemnat personalitatea anului de Financial Times. „A ajuns purtător de stindard pentru democrația liberală”
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski/ FOTO: NDTV

Președintele Ucrainei întruchipează rezistența poporului său și a devenit un purtător de stindard pentru democrația liberală, scrie publicația Financial Times, care l-a desemnat pe Volodimir Zelenski „personalitatea anului“.

După nouă luni de luptă brutală pentru supraviețuire națională împotriva invadatorilor ruși, Volodimir Zelenski pare obosit, cu cearcăne sub ochi. Ceea ce și-ar dori să facă în loc să se confrunte cu un invadator fără milă este să pescuiască cu fiul său. „Vreau doar să prind un crap în râul Nipru”, spune el.

Pentru a avea parte de o viață normală, liderul de la Kiev ar putea să mai aștepte mult, în ciuda succeselor surprinzătoare de pe câmpul de luptă ale forțelor Ucrainei. Dar mesajul este caracteristic unui lider care încă se înfățișează ca pe un om normal, cu gusturi umile și un profund simț al umanității, calități care i-au câștigat admirația ucrainenilor și a susținătorilor lor din străinătate.

Zelenski este antiteza președintelui rus Vladimir Putin, care stă ascuns în Kremlin și a cărui obsesie de a reconstrui un imperiu a costat zeci, eventual sute, de mii de vieți.

Descris de mulți drept un actoraș, un amator care se luptă să facă față provocării înaltei funcții, Zelenski, în vârstă de 44 de ani, și-a câștigat un loc în istorie pentru demonstrația sa extraordinară de conducere și forță. „Sunt mai mult responsabil decât curajos... Pur și simplu urăsc să dezamăgesc oamenii”, a afirmat președintele Ucrainei.

Ucraina a surprins lumea, rezistând asaltului rusesc asupra Kievului și cu contraofensivele sale în provinciile Harkov și Herson. A eliberat jumătate din teritoriul pe care trupele Moscovei l-au ocupat anul acesta. Forțele lui Zelenski înaintează acum spre sud și est, chiar dacă iarna se apropie, cu scopul de a elibera întreg teritoriul ucrainean, inclusiv regiunea Donbas și Crimeea.

Financial Times, care l-a desemnat „personalitatea anului”, l-a comparat cu Churchill al epocii rețelelor de socializare.

La fel cum premierul britanic Winston Churchill a apelat la radio pentru a-și mobiliza țara în timpul celui de-al doilea Război Mondial, Zelenski a folosit rețelele de socializare pentru a face apel fără încetare pentru sprijin militar și financiar occidental, transformând situația poporului său într-o pârghie morală asupra liderilor din Europa și SUA. El i-a convins pe europeni să suporte costurile uriașe ale înfruntării cu Putin și să ofere Kievului o cale către aderarea la UE.

Pe parcurs, el a devenit un purtător de stindard pentru democrația liberală în concurența globală mai largă cu autoritarismul care ar putea defini cursul secolului XXI.

Zelenski a ajuns să întruchipeze, de asemenea, curajul și rezistența poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresiunii ruse. Din aceste motive, Financial Times l-a ales pe președintele Ucrainei „personalitatea anului 2022“.

Citește și:
Zelenski: Dacă tancurile Abrams nu ajung în Ucraina până în august, va fi prea târziu
Zelenski: Dacă tancurile Abrams nu ajung în Ucraina până în august, va fi prea târziu
Trupele ucrainene au nevoie de un anumit număr de tancuri occidentale și alte vehicule blindate pentru a proteja teritoriul statului nostru de invadatorii ruși chiar acum. Dacă tancurile de...
Politico: Cum se luptă Ucraina să țină trează atenția Occidentului după ce a fost atacată de armata lui Putin
Politico: Cum se luptă Ucraina să țină trează atenția Occidentului după ce a fost atacată de armata lui Putin
Combaterea oboselii de război în Occident a devenit o provocare centrală pentru Ucraina, care își îndeamnă aliații să mențină fluxul de arme și alte ajutoare, potrivit ministrului...