Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Neliniște și nervozitate în apropierea zilei de 9 mai. „Cea mai venerată sărbătoare militară rusă se potrivește cu ofensiva ucraineană”

Duminica, 07 Mai 2023, ora 15:40
3844 citiri
Neliniște și nervozitate în apropierea zilei de 9 mai. „Cea mai venerată sărbătoare militară rusă se potrivește cu ofensiva ucraineană”
Atacurile și sabotajele s-au inmulțit în Crimeea și alte teritorii ruse

Neliniștea și nervozitatea cresc la Kremlin pe măsură ce se înmulțesc atacurile și sabotajele pe teritoriul Rusiei, iar ruptura în rândul forțelor armate ruse angajate în Ucraina se adâncește.

În timp ce Ucraina intensifică atacurile în adâncul teritoriului controlat de ruși, au existat noi semne vineri de dezordine și neliniște în rândul conducerii militare și politice a Rusiei, în timp ce se pregătesc să țină piept unei contra ofensive ucrainene, pentru care forțele lor ar putea fi prost pregătite, scrie „The New York Timesׅ“.

Luptele grele la Bahmut

În Bahmut, au loc în continuare lupte grele. Ucrainenii au iniţiat, în ultimele zile, mai multe asalturi asupra tranşeelor ocupate de ruşi, pe care au reuşit să-i disloce şi să-i facă să se retragă. De cele mai multe ori, atacurile au loc cu sprijinul transportoarelor blindate, care transportă infanteria până aproape de poziţiile inamice.

Urmează cea mai riscantă etapă: luptele în tranşee, unde şi atacatorii, şi apărătorii sunt ajutaţi de drone care urmăresc acţiunile inamicilor. În mai multe ocazii, ucrainenii au reuşit să elimine soldaţii ruşi care apărau tranşeele din apropierea Drumului Vieţii - singura cale de legătură a trupelor ucrainene care mai rezistă în Bahmut cu restul țării. Ca să compenseze, ruşii bombardează oraşul cu tot ce au, inclusive cu bombe cu fosfor.

Prigojin, la cuțite cu Șoigu și Gherasimov

Cea mai recentă manifestare a acestor tensiuni a venit de la Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, care a folosit ceea ce spunea că sunt cadavrele luptătorilor săi drept fundal pentru un alt atac împotriva comandamentului militar rus de vârf și amenințând că se retrage din 10 mai de la Bahmut. Nu este pentru prima dată câ, el a amenințat că își va retrage luptătorii dacă nu primește muniții.

Prigojin, a declarat duminică că i s-a promis peste noapte atâta muniție și armament cât este necesar pentru a continua asaltul asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei, transmite Reuters.

Într-un mesaj audio postat duminică pe canalul său Telegram, Prigozhin a declarat: „Peste noapte am primit un ordin de luptă, pentru prima dată în tot acest timp".

„Ni s-a promis atâta muniție și armament cât avem nevoie pentru a continua operațiunile. Ni s-a promis că tot ce este necesar pentru a împiedica inamicul să ne taie căile (de aprovizionare) va fi desfășurat pe flanc", a adăugat el.

Luptele intense au continuat și duminică în Bahmut, după ce un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat sâmbătă seară că tirada șefului Wagner, Evgheni Prigojin, referitoare la lipsa acută de muniție „a fost un bluf total“. „Controlăm o parte din oraș. Nu s-a schimbat nimic acolo, războiul pozițional continuă. Inamicul nu a obținut niciun fel de progres major”, a declarat sâmbătă, pentru CNN, Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al grupării estice a Forţelor Armate Ucrainene.

Prigojin a susținut sâmbătă că va transfera pozițiile mercenarilor săi Wagner din orașul Bahmut către „kadîroviți”, trupele lui Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene, subordonate Forțelor Armate ale Rusiei.

Kadîrov a precizat sâmbătă că trupele sale au început deja să se îndrepte spre Bahmut.

Acesta a fost doar unul dintr-o serie de evenimente care au contribuit la sentimentul că efortul de război și, prin extensie, țara, este în derivă, chiar dacă Rusia se pregătește de parada militară de Ziua Victoriei de mâine.

Două explozii au zguduit Kremlinul miercuri, în ceea ce rușii au susținut că a fost un atac eșuat cu drone al Ucrainei. Negând acuzația, Ucraina a spus că Rusia ar fi putut-o face pentru a încerca să strângă sprijin intern pentru un efort de război șovăitor. Indiferent de vinovat, multora li s-a părut că simbolizează semnalează slăbiciunea Kremlinului.

Acest lucru a venit în tandem cu atacuri asupra mai multor instalații de depozitare a combustibilului, incendii uriașe, deraieri de trenuri, atentate la adresa propagandiștilor ruși, atât în apropierea graniței, cât și departe de câmpurile de luptă, toate atribuite dronelor ucrainene sau sabotajului ucrainean.

Un semn de creștere a sentimentului de anxietate, este considerat de NYT și declarația șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, care a acuzat în mod bizar Statele Unite într-un interviu că au început războiul pentru a ocupa un teritoriu înaintea unei presupuse explozii cataclismice a unui vulcan din Parcul Național Yellowstone, despre care a spus că ar șterge viața în America de Nord.

„Toată lumea este nervoasă”, a spus Clifford Kupchan, specialist în Rusia și președinte al Eurasia Group, o firmă de evaluare a riscurilor politice cu sediul la Washington. „Cea mai venerată sărbătoare militară rusă se potrivește cu viitoarea ofensiva ucraineană și cu toate aceste evenimente explozive.”

Mai multe atacuri în Crimeea

Ucraina a lansat peste 10 drone în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică asupra Peninsulei Crimeea, inclusiv trei drone asupra portului Sevastopol, a declarat, duminică dimineaţă, guvernatorul instalat de Moscova în acest oraş, Mihail Razvojaiev. Potrivit Reuters, nu există detalii imediate privind pagube produse de raiduri în alte zone din Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia de la Ucraina în 2014.

Potrivit monitorizărilor ucrainene ale canalelor Telegram, explozii s-au înregistrat în Sevastopol şi Saki - unde Rusia are o bază aeriană - precum şi în alte câteva locuri, informaţie pe care Reuters anunţă că nu a reuşit să o verifice din alte surse. Loviturile asupra unor obiective ruse s-au intensificat în ultimele două săptămâni, îndeosebi în Crimeea. Fără a-şi confirma rolul în aceste atacuri, Ucraina afirmă că distrugerea infrastructurii reprezintă o pregătire pentru planificata sa ofensivă terestră, relatează Reuters.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ziua victoriei, #atacuri, #sabotaje, #Crimeea , #Razboi Ucraina