Impactul demografic catastrofal al mobilizării decretate de Putin. Pierderile în rândul noilor recruți vor fi de 60-70%

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 03:38
56437 citiri
Impactul demografic catastrofal al mobilizării decretate de Putin. Pierderile în rândul noilor recruți vor fi de 60-70%
Tot mai mulți ruși au primit ordinul de încorporare/ FOTO:graphic.com.gh

În următoarele șase luni autoritățile ruse vor încerca mobilizarea a 700.000-1.000.000 de oameni. Economiștii ruși Maxim Mironov și Oleg Itskhoki de la Universitatea IE, Spania, și, respectiv, UCLA, Statele Unite, au publicat o estimare a impactului demografic al mobilizării asupra Rusiei. Ei se așteaptă la pierderi de 60-70 la sută în rândul recruților, dintre aceștia 15-20% uciși și 45-50% răniți.

Daunele demografice cauzate de războiul din Ucraina asupra populației ruse vor fi mai mari decât cele provocate de pandemia de COVID.

În plus, cercetătorii se așteptă la două valuri de creștere a criminalității. Primul val va fi printre cei care se vor întoarce din război. Al doilea val va fi în rândul orfanilor de război.

Problemele demografice ale Rusiei, inclusiv mortalitatea extrem de ridicată a bărbaților în rândul grupurilor de vârstă activă și dimensiunea în scădere a populației Federației Ruse, în special în zonele rurale de unde majoritatea soldații vin și opoziția față de război este în creștere și impun constrângeri serioase capacității Moscovei de a desfășura efectiv „mobilizarea parțială” anunțată de președintele Vladimir Putin la 21 septembrie. Creșterea relativă a ponderii bărbații în vârstă de 20 și 30 de ani din zone non-rusești care se opun războiului din Ucraina fac această sarcină din ce în ce mai descurajantă.

Economia rămâne fără forță de muncă

În același timp, având în vedere aceste probleme, orice nivel de mobilizare va limita capacitatea Rusiei de a-și susține economia prin pierderea forței de muncă și a unora dintre cei mai productivi lucrători ai săi.

Mai mult decât atât, toate aceste probleme sunt susceptibile să fie agravate și mai mult de rezistența în rândul celor care primesc ordin de mobilizare, în special în rândul copiilor elitei sau a celor care au mijloacele de a părăsi țara. După cum a arătat experiența multor țări, este mult mai dificil să atragi veterani mai în vârstă în serviciul militar, având în vedere că au familii și locuri de muncă, decât să recrutezi tineri care nu sunt încă atât de strâns integrați în societate și economie. Această mobilizare va înfuria și mai mult populația și va declanșa proteste din ce în ce mai mari împotriva războiului și a regimului lui Putin, susține jameston.org.

Rușii, tot mai puțini

Doi factori demografici vor avea cel mai mare impact și vor afecta în mare măsură de planurile de mobilizare ale lui Putin: scăderea populației de etnie rusă, în special a celor din grupa de vârstă activă din care ar fi atrași veteranii și un număr tot mai mare de republici non-ruse care acuză Moscova că îi sunt folosiți cetățenii drept „carne de tun” în Ucraina. În ultimii doi ani, problemele demografice generale ale Rusiei au fost în mare măsură ignorate, deoarece majoritatea observatorilor din Rusia și nu numai au presupus că orice pierderi au fost rezultatul pandemiei de coronavirus. Unii specialiști în demografie prevăd că națiunea etnică rusă însăși va dispărea complet în 40-50 de ani . Potrivit unor prognoze etnicii ruși ar urma să scadă cu 1 milion sau mai mult în fiecare an, în viitor.

Din cauza „găurii demografice“ din anii 1990 și începutul anilor 2000, în Rusia există acum doar 7,3 milioane de bărbați cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani. Este mai probabil ca mobilizarea să-i vizeze pe cei care au mai servit țara. În ultimii ani, au fost recrutați aproximativ 250.000 de bărbați pe an.

Dacă luăm în considerare că unii dintre ei au rămas să în armată în baza contractului, unii dintre ei au devenit neeligibili din diferite motive, obținem un grup potențial de recrutați de 200.000 pentru fiecare an, sau aproximativ 2 milioane de oameni în rândul bărbaților de 20-29 de ani.

Dacă creștem vârsta țintă la 35 de ani, obținem un grup de aproximativ 3 milioane de oameni, spun cei doi economiști ruși. Pe baza unei mobilizări estimate de 700.000-1.000.000 de bărbați, obținem o probabilitate de recrutare pentru cei care îndeplinesc criteriile țintă de peste 25% în decurs de o jumătate de an.

Regiunile sărace, carne de tun

Această probabilitate nu este distribuită uniform între regiuni. Regiunile sărace și îndepărtate vor înrola mai mult, orașele bogate mai puțin, pentru a evita protestele.

După primele zile de mobilizare, vedem că autoritățile urmează această tactică, așa că în regiunile sărace există o probabilitate semnificativă ca și persoane din afara categoriei țintă să fie recrutate.

Pierderile preconizate în rândul noilor mobilizați vor fi mai mari decât cele din rândul armatei regulate, în primul rând pentru că au pregătire fizică mai proastă, lipsă de motivație și timp de antrenament extrem de scurt. Antrenarea unei armate necesită timp și resurse.

Autoritățile ruse nu au în prezent suficienți ofițeri pentru a instrui noii recruții, nici echipament, nici timp. Vor fi trimiși pe front după câteva luni de antrenament (eventual după câteva săptămâni) în esență ca carne de tun.

Pierderile vor fi comparabile cu cele ale milițiilor din autoproclamatele republici separatiste Donețk și Lugansk care potrivit serviciile de informații britanice au pierdut 55% din forța lor inițială ân primele luni de război. Se poate presupune că în următoarele 6 luni pierderile în rândul rușilor mobilizați se pot ridica la 60-70%. Din care 15-20% uciși, 45-50% răniți.

Numeroși tineri ruși au părăsit deja țara, reducând și mai mult numărul bărbaților adulți care pot fi mobilizați și făcând mult mai dificilă și costisitoare completarea numărului necesar din cei rămași.

Prin mobilizarea și anexarea teritoriului ucrainean, Putin crede că restaurează imperiul sovietic, dar, de fapt, recreează condițiile care au dus în cele din urmă la dezintegrarea URSS. Nu numai că fiecare nou act de agresiune și anexare face Federația Rusă mai puțin rusă prin pierderi în luptă și declin demografic în primul rând, dar adaugă tot mai mulți neruși populației Federației.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Rusia se pregătește să recruteze mai mulți soldați sub contract în timp ce își continuă invazia în Ucraina, încercând să evite, cel puțin pentru moment, o altă recrutare în masă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #mobilizare, #recruti, #pierderi, #demografie, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina