Orașul de la granița României pe unde mii de ucraineni încearcă să scape de armată: „Unii s-au deghizat în femei”

Joi, 18 August 2022, ora 11:39
3731 citiri
Orașul de la granița României pe unde mii de ucraineni încearcă să scape de armată: „Unii s-au deghizat în femei”
Localitatea Slatina din Ucraina FOTO: cubreacovblog.wordpress.com

La punctul ucrainean de frontieră Solotvino (Slatina numele românesc n.r), la granița Ucrainei cu România, pe râul Tisa, mai multe mii de ucraineni între 18 și 60 de ani, care în mod normal ar fi trebuit să fie recrutați în țara lor, potrivit legii, au încercat în ultimele luni, din primăvară încoace, să fugă în România, scrie Le Monde, într-un amplu reportaj.

În Solotvino, primarul este etnic român care posedă fabrici de lemne de ambele părți ale frontierei. Orășel mixt etnic, dar majoritar românesc, din cei aproape 9.000 de locuitori, aproximativ 60% sunt români, 30% maghiari și doar 10% ucrainieni.

Iuri – prenumele a fost schimbat – este unul dintre acei bărbați de care armata ucraineană are, fără îndoială, nevoie disperată. Dar acum, aceast brunet cu păr scurt și pasionat de culturism în vârstă de 28 de ani a decis să fugă. De la sfârșitul lunii iulie, așteaptă pe terasa unui restaurant din Solotvino, un oraș anonim din Carpații ucraineni de-a lungul graniței cu România, în sud-vestul Ucrainei, momentul potrivit pentru a traversa turbulentul, dar puțin adâncul râu Tisa, care marchează aici începutul Uniunii Europene pașnice.

Acest tată de familie a părăsit Kievul în speranța de a se alătura soției și celor doi copii, refugiați din martie în Portugalia. „Am încercat deja să trec puțin mai în aval, dar erau polițiști la marginea apei. Am încercat și pe jos prin munți, dar un bătrân pe care l-am întâlnit într-un sat m-a amenințat că mă denunță dacă nu mă întorc”, povestește bărbatul.

„Familia mea are nevoie de bani în Portugalia și nu îi pot ajuta suficient cu salariul meu ucrainean ”, spune Iuri. Puțin mai târziu, va recunoaște însă că un alt motiv, mai intim, îl împinge să dezerteze. „Când copiii tăi pe care nu i-ai văzut de multă vreme plâng, nu-ți pot explica cum se simte. Poți să-mi vorbești despre patriotism, dar când trăiești asta, e diferit, se justifică el.

Prețul pentru călăuze variază între 500 si 2000 de euro

Pentru ucraineni, intrarea în România înseamnă, desigur, a ajunge în UE. Potrivit Le Monde, prețul pentru călăuze variază între 500 si 2.000 de euro.

Fugarii nu sunt văzuți cu ochi buni în Ucraina, inclusiv la cel mai înalt nivel al statului. La sfârșitul lunii mai, președintele Volodimir Zelenski a reacționat rece la o petiție online care a strâns peste 25.000 de semnături și care cere ridicarea interdicției de a părăsi teritoriul pentru bărbați. La televiziune, Zelenski a sugerat ca această petiție să fie transmisă „părinților care și-au pierdut copiii morți apărând Ucraina, statul nostru și independența noastră”.

Cei prinși nu riscă nimic grav. Odată ajunși la tribunal, aceștia sunt în general amendați cu „aproximativ 8.500 de grivne” (226 de euro), iar datele lor „sunt trimise la biroul de recrutare”. „Dacă sunt apți, atunci ei pot fi trimiși la luptă”, spune legea, dar asta nu se prea întâmplă, dar fiind că este limpede că psihologic ei nu sunt buni soldați.

Dacă ajung în România, fugarii nu mai au nicio grijă. Dacă sunt arestați de polițiștii de frontieră români pentru intrarea ilegală pe teritoriu, depunerea unei cereri de azil este suficientă pentru a evita orice risc de a fi trimiși înapoi în Ucraina.

Arestarea contrabandiştilor

Câți ucraineni ar prefera să fugă decât să meargă să lupte în Donbass? Potrivit polițiștilor de frontieră ucraineni, de la începutul războiului, 6.400 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani care căutau să părăsească țara fără permisiune au fost opriți la frontiere, inclusiv peste 4.000 după ce au încercat să treacă la punctele de trecere a frontierei ilegale.

„Unii s-au deghizat în femei, alții au încercat să se ascundă în vehicule”, au spus autoritățile într-un comunicat. Este imposibil de știut câți au reușit, în timp mulți din toată Ucraina recurg la diverse trucuri pentru a scăpa, pe un fond de corupție endemică.

Citește și:
SUA dau liber Ucrainei să folosescă arme occidentale pentru a elibera teritoriile anexate de Rusia
SUA dau liber Ucrainei să folosescă arme occidentale pentru a elibera teritoriile anexate de Rusia
Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că Statele Unite nu se opun ca Ucraina să utilizeze armele furnizate de Occident pentru a elibera teritoriile în care Rusia a organizat...
Armata Rusiei: o putere supraestimată
Armata Rusiei: o putere supraestimată
În cazul invaziei rusești în Ucraina, Putin a crezut probabil într-o victorie rapidă. Ea s-a dovedit iluzorie, după cum arată mobilizarea parțială recent anunțată. Cât de puternică...