„Șamanii” din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ale Ucrainei acționează pe teritoriul Rusiei

Luni, 27 Iunie 2022, ora 22:10
8515 citiri
„Șamanii” din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ale Ucrainei acționează pe teritoriul Rusiei

Membrii Batalionului Şaman, o unitate de elită a Forţelor pentru Operaţii Speciale (SSO) ale Ucrainei, acționează pe teritoriul Rusiei. Potrivit The Times, „şamanii” ucraineni ar fi de fapt autorii misterioaselor atacuri ce au ţintit în ultima vreme rafinării de petrol, depozite de muniţii şi reţele de comunicaţi din Rusia.

Detașamentul 10 Special al Unității de Recunoaștere și Asalt al Serviciului de Informații Militare Ucrainene a avut mai multe operațiuni în spatele liniilor inamice, pe teritoriul Rusiei.

Misiunea batalionului este de a distruge infrastructura vitală pentru operațiunile militare ale Kremlinului. „The Times” scrie că au avut loc mai multe raiduri.

Acestea au fost conduse de doi agenți, cu care au vorbit jurnaliștii, și de un ofițer de informații. Au fost parașutați în Rusia noaptea cu elicoptere care au trecut granița la altitudini joase.

Cotidianul a vorbit cu doi dintre militarii ucraineni membri ai Forţelor pentru Operaţii Speciale se afla în spatele mai multor acţiuni de sabotaj, efectuate în ultima perioadă pe teritoriul Rusiei.

https://twitter.com/thetimes/status/1541129494987161600

Sergenţii „Handsome” şi „Twenty Two”, ambii în vârstă de 25 de ani, sunt doi dintre „şamanii” care luptă împotriva forţelor ruse de ocupaţie de la începutul războiului hibrid contra Ucrainei din 2014.

Inteligenţi, având o condiţie fizică foarte bună, ei au fost selectaţi pentru forţele speciale după ani de luptă în unităţi regulate.

"Ii trimitem sa indeplineasca cele mai dificile sarcini, pentru ca sunt cei mai buni si cei mai curajosi. Sunt extrem de importanti pentru operatiunile militare", a spus agentul sub rezerva anonimatului. Cei care trec teste epuizante sunt acceptați în batalion. Luptătorii au, de asemenea, abilități în scufundări, parașutism și alpinism.

„The Times” scrie că astfel de raiduri explică exploziile de la rafinăriile rusești, depozitele de muniții și rețelelor de comunicații.

„Cele mai interesante misiuni din spatele inamicului: instalarea de explozibili pe linia frontului și în străinătate”, a spus un soldat cu indicativul „Douăzeci și doi”. Potrivit altuia, „Frumos”, rușii nu știu ce s-a întâmplat în timpul unor astfel de raiduri: „De multe ori nu le vine să creadă că am fost acolo”.

Au luptat alături de britanici și americani în Afganistan

Cu toate acestea, forțele speciale de elită nu sunt angajate doar în raiduri în spate. Sarcinile lor includ, de asemenea, coordonarea infanteriei mai puțin experimentate și participarea la luptele din Ucraina. Au „întâlnit” forțele speciale ruse pe aeroportul Antonov din Gostomel, au curățat satul Moșciun de lângă Kiev, au luat parte la toate bătăliile importante din regiunea capitalei și i-au urmărit pe ruși care fugeau spre Belarus prin zona de excludere a Cernobîlului.

Este braţul de atac şi detectare al serviciilor secrete militare ucrainene, fiind admişi doar acei bărbaţi care trec cele mai dureroase teste de rezistenţă şi abilităţi de supravieţuire.

Unitatea este specializată în scufundări, paraşutism şi alpinism. A luptat alături de trupele britanice şi americane în Afganistan şi şi-a câştigat o bună reputaţie.

"Îi trimitem să se ocupe de cele mai dificile sarcini, pentru că sunt cei mai buni şi mai curajoşi", a declarat un ofiţer superior din cadrul serviciilor de informaţii ucrainene.

Deşi unitatea a fost mai bine pregătită pentru invazia din februarie decât alte ramuri ale forţelor armate ale ţării, aceasta a fost un şoc, a declarat "Handsome".

El a descris prima oră a bătăliei ca fiind haotică, în timp ce militarii ucraineni încercau să îşi coordoneze apărarea, dar eforturile lor la aeroport au împiedicat Rusia să obţină o bază vitală în afara Kievului.

Ziarul scrie că luptătorii Batalionului „Șaman” au fost prezenți și în Afganistan în vara lui 2021 și și-au câștigat faima printr-o operațiune specială „îndrăzneață” de evacuare a refugiaților din Kabul.

Citeste si:
Un oficial ucrainean de top admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident
Un oficial ucrainean de top admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident
Șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei a declarat pentru The Daily Beast că va fi „imposibil” pentru Ucraina să învingă armata invadatoare a președintelui Vladimir Putin cu...
Bloomberg: Răspunsul Amnesty International la critici este chiar mai rău decât raportul împotriva armatei ucrainene
Bloomberg: Răspunsul Amnesty International la critici este chiar mai rău decât raportul împotriva armatei ucrainene
Nimeni nu poate spune exact de unde a venit termenul de „idiot util”. Există o versiune că a fost inventat de liderul bolșevicilor, Vladimir Lenin, dar este aproape sigur că expresia este...