Rușii „recunosc” că au pierdut Liman, oraș-cheie dintr-o regiune anexată ilegal de Putin. 5000 de militari ai Moscovei încearcă să scape UPDATE VIDEO

Sambata, 01 Octombrie 2022, ora 15:03
10100 citiri
Rușii „recunosc” că au pierdut Liman, oraș-cheie dintr-o regiune anexată ilegal de Putin. 5000 de militari ai Moscovei încearcă să scape UPDATE VIDEO
Soldați ucraineni în luptele de la Liman/ FOTO: Twitter

Forțele ucrainene au încercuit trupele ruse în orașul Liman, în estul țării, într-o operațiune care este încă în desfășurare, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Reuters.

UPDATE 17.36 Ministerul rus al Apărării ar fi ordonat retragerea din orașul Liman, unde peste 5.000 de militari ai Moscovei sunt încercuiți, susține agenția de știri TASS.

UPDATE 16.17 Mai mulți bloggeri militari ruși au postat mesaje pe canalele lor Telegram spunând că armata ucraineană fie „a capturat deja, fie, cel puțin, a intrat în Liman”, informează BBC.

Pe rețelele de socializare a fost postat un videoclip care arată soldați ucraineni ridicând steagul ucrainean la intrarea în Liman.

„Dacă există o șansă de a apăra și recuceri orașul, atunci acesta este incredibil de mic”, a spus un blogger rus.

Rușii încearcă să scape prin orice mijloace. Unii au început să se predea și „au o mulțime de morți și răniți”, spune un oficial ucrainean.

Operațiunea din jurul localității Liman este încă în desfășurare, iar trupele ruse au făcut încercări nereușite de a ieși din încercuire. „Unii se predau, au o mulțime de morți și răniți, operațiunea nu s-a încheiat încă”, a declarat purtătorul de cuvânt al trupelor ucrainene din est, potrivit Reuters.

Într-o înregistrare video cu armata ucraineană publicată de Radio Svoboda şi preluată de agenţia Unian pot fi văzute imagini cu situaţia din Liman şi se aude o voce feminină care le cere trupelor ruse să se predea. „Soldaţi ai forţelor armate ruse, forţele de apărare ucrainene au cucerit Liman, este inutil să continuaţi să rezistaţi - sunteţi încercuiţi...

Amintiţi-vă, autorităţile voastre nu au nevoie de voi, pentru ei sunteţi carne de tun, dar familiile voastre de acasă au nevoie de voi”, se aude pe înregistrare. Totodată, persoana care se aude vorbind îi sfătuieşte pe militarii ruşi să se îndrepte spre şoseaua sau spre zona populată cea mai apropiată, să depună armele şi să-i aştepte pe reprezentanţii forţelor armate ucrainene cu mâinile ridicate şi să se predea. În imagini se poate vedea cum forţele ucrainene înaintează printr-o zonă împădurită, dar şi echipament militar abandonat de ruşi.

Știre inițială:

Peste 5.000 de militari ruşi sunt încercuiţi de forţele ucrainene în oraşul Liman, din regiunea ucraineană separatistă Doneţk, a dat spus sâmbătă şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghei Haidai.

„Soldaţii ruşi cu baza în Liman s-au adresat superiorilor lor cu cererea de a se retrage, dar solicitarea a fost respinsă. Peste 5.000 de militari ruşi sunt încercuiţi”, a spus oficialul ucrainean într-un mesaj publicat pe Telegram şi preluat de agenţia Ukrinform.

Haidai a adăugat că trupele ruse „încearcă să-şi croiască drum sau să se predea” şi a subliniat că aproape toate rutele de retragere sau de aprovizionare cu muniţie sunt blocate.

Potrivit lui Haidai, după eliberarea oraşului Liman, va începe procesul de eliberare a regiunii Lugansk. Într-o înregistrare video cu armata ucraineană publicată de Radio Svoboda şi preluată de agenţia Unian pot fi văzute imagini cu situaţia din Liman şi se aude o voce feminină care le cere trupelor ruse să se predea.

„Soldaţi ai forţelor armate ruse, forţele de apărare ucrainene au cucerit Liman, este inutil să continuaţi să rezistaţi - sunteţi încercuiţi... Amintiţi-vă, autorităţile voastre nu au nevoie de voi, pentru ei sunteţi carne de tun, dar familiile voastre de acasă au nevoie de voi”, se aude în înregistrare. Totodată, persoana care se aude vorbind îi sfătuieşte pe militarii ruşi să se îndrepte spre şoseaua sau spre zona populată cea mai apropiată, să depună armele şi să-i aştepte pe reprezentanţii forţelor armate ucrainene cu mâinile ridicate şi să se predea. În imagini se poate vedea cum forţele ucrainene înaintează printr-o zonă împădurită, dar şi echipament militar abandonat de ruşi.

De asemenea, trupele rusești organizează încercări nereușite de a ieși din încercuire. "Unii se predau, au o mulțime de morți și răniți, dar operațiunea nu s-a încheiat încă", a spus purtătorul de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei.

Cucerirea orașului Liman va deschide noi orizonturi în regiunea Lugansk, proaspăt anexată ilegal de Putin, permițând trupelor ucrainene să avanseze în regiunea Lugansk.

"Liman este important pentru că este următorul pas spre eliberarea Donbasului ucrainean. Este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna și Sievierodonețk și este foarte important din punct de vedere psihologic", a spus Cherevatyi.

Un soldat ucrainean s-a filmat în timpul operațiunii ”salutându-i” pe militarii ruși care sunt încercuiți în oraș, potrivit The Kyiv Post.

ISW preciza în analiza făcută recent că este probabil ca forțele ucrainene să încercuiască și să captureze Liman în 3 zile. Forțele rusești au continuat să se retragă din pozițiile din jurul Liman, în timp ce forțele ucrainene au continuat să învăluie trupele rusești din zonă.

Mulți bloggeri militari ruși au afirmat că retragerea rusă din Liman seamănă cu retragerea haotică din Balakliia, regiunea Harkov, prin slaba coordonare și lipsa de sprijin de artilerie, a precizat ISW.

În ultimele 24 de ore, trupele ucrainene au cucerit două așezări din apropierea orașului strategic Liman în timpul contraofensivei lansate de Kiev care umilește din nou forțele armate ruse.

Cucerirea oraşului Liman, folosit de Rusia ca punct nodal de transport şi pentru livrările de echipament militar în nordul regiunii Doneţk, ar fi un nou eşec major pentru planul Kremlinului de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas, potrivit Reuters.

Citește și:
Ce pregătește Rusia în Crimeea. Tensiune extremă în peninsula ocupată ilegal: „Elita rusă înspăimântată încearcă să-și vândă casele”
Ce pregătește Rusia în Crimeea. Tensiune extremă în peninsula ocupată ilegal: „Elita rusă înspăimântată încearcă să-și vândă casele”
Războiul se apropie de Crimeea. Și nervii rușilor sunt la limită. În conversațiile pe canalele de comunicare securizate, localnicii vorbesc despre tensiuni în întreaga peninsulă în...
Centralele electrice plutitoare, navele care pot ajunge pe coastele Ucrainei. Odesa ar urma să scape de probleme în curând
Centralele electrice plutitoare, navele care pot ajunge pe coastele Ucrainei. Odesa ar urma să scape de probleme în curând
O companie turcă declară că este în discuții pentru a trimite „nave energetice” plutitoare în Ucraina pentru a furniza energie electrică în timp ce Rusia intensifică atacurile asupra...