De când știau americanii că Vladimir Putin va invada Ucraina. Care era planul inițial al rușilor

Miercuri, 17 August 2022, ora 02:19
13517 citiri
De când știau americanii că Vladimir Putin va invada Ucraina. Care era planul inițial al rușilor
Invazie rusă în Ucraina. FOTO; anadolu

Într-o dimineață însorită de octombrie, șefii serviciilor de informații, militari și diplomatici din SUA s-au adunat în Biroul Oval pentru o întâlnire de urgență cu președintele Joe Biden.

Au adus cu ei analize secrete ale serviciilor de informații bazate pe imagini din satelit, comunicații interceptate și date de la agenți. Totul spunea că Vladimir Putin se pregătea pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei.

Washington Post publică noi date despre premisele războiului pe care Moscova l-a declanșat împotriva statului ucrainean. Și despre cât de greu i-a fost Casei Albe să-și convingă aliații și chiar pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că se apropie un dezastru. Luni de zile, administrația Biden a urmărit cu atenție cum Putin a mutat zeci de mii de soldați, tancuri și rachete la granița cu Ucraina. La sfârșitul verii, consilierul președintelui pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a concentrat pe informații din ce în ce mai tulburătoare despre Rusia și Ucraina. El a organizat întâlnirea în Biroul Oval după ce el însuși și-a schimbat atitudinea față de intențiile rusești de la scepticism la alarmism.

Putin a planificat o operațiune mult mai radicală decât anexarea Crimeei și soluționarea conflictului hibrid din Donbas în 2014. De data aceasta a vrut să captureze aproape toată Ucraina. După ce a așezat hărți pe mese în fața biroului președintelui, șeful Statului Major Comun al armatei SUA, Mark Milley, a prezentat desfășurarea trupelor ruse, precum și ce teritorii ucrainene doresc să captureze.

„Era un plan extrem de îndrăzneț care ar putea crea o amenințare directă pentru flancul estic al NATO sau chiar să distrugă arhitectura de securitate a Europei, care a fost construită după cel de-al Doilea Război Mondial”, scrie WP.

După ce a ascultat briefing-ul, președintele Joe Biden, care a ajuns la putere promițând că țara sa nu va intra în noi războaie, a decis că Putin trebuie să fie controlat sau înfrânt. Dar SUA nu trebuie să acționeze singure.

Planurile rușilor

Cu toate acestea, la acea vreme nu exista o unitate în NATO cu privire la modul de a trata Moscova. Între timp, încrederea în America însăși era slabă. După ocuparea dezastruoasă a Irakului, haosul retragerii trupelor americane din Afganistan și cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, care a încercat să submineze alianța, nu a fost clar dacă Biden ar putea organiza și conduce un răspuns occidental în fața Rusiei. La întâlnirea din octombrie, Millley a rezumat intențiile lui Putin.

„Credem că plănuiesc să organizeze un atac serios împotriva Ucrainei din mai multe direcții în același timp. Aceasta este versiunea lor pentru un atac de șoc”, a spus el președintelui SUA.

Potrivit informațiilor, Rusia urma să invadeze din nord și să se apropie de fiecare parte a Kievului. Un grup trebuia să se îndrepte spre capitală prin Cernihiv, iar celălalt - să ocolească Kievul dinspre vest, înaintând din sudul Belarusului prin „zona de excludere” din Cernobîl. Moscova dorea să înceapă ofensiva iarna, pentru că tancurile s-ar putea deplasa mai bine pe pământul înghețat. Armata rusă se aștepta să cucerească capitala Ucrainei în 3-4 zile. Apoi, „forțele speciale” trebuiau să-l găsească pe președintele Volodimir Zelenski, să-l omoare dacă era necesar și să-l înlocuiască cu un guvern marionetă loial Kremlinului.

În același timp, un alt grup de forțe ruse trebuia să lanseze o ofensivă în est, să străpungă partea centrală a Ucrainei până la Nipro. Și trupele din Crimeea - să pună mâna pe coasta de sud-est. Moscova se aștepta să facă asta în câteva săptămâni.

După o pauză de regrupare și reînarmare, invadatorii plănuiau să lanseze o ofensivă spre vest pentru a ocupa teritorii din Moldova până în partea de vest a Belarusului. O mică parte vestică urma să rămână Ucrainei, unde, conform raționamentului lui Putin, „trăiau neo-naziști și rusofobi incorigibili”.

Directorul CIA William Barnes, fost ambasador al SUA la Moscova, care a avut mai multe contacte cu Putin decât oricine altcineva din administrația Biden, l-a descris pe autocratul rus drept „obsedat” de Ucraina. Având în vedere informațiile detaliate despre planurile de război, precum și credința lui Putin că Ucraina ar trebui absorbită de „patria mamă”, Barnes nu avea nicio îndoială că Moscova se pregătește pentru o invazie.

Citește și:
Kievul se așteaptă ca rușii să intensifice atacurile cu rachete asupra țintelor civile și cere noi sisteme de apărare antiaeriană
Kievul se așteaptă ca rușii să intensifice atacurile cu rachete asupra țintelor civile și cere noi sisteme de apărare antiaeriană
Pe măsură ce trupele ucrainene își continuă contraofensiva, Kievul își modifică lista de arme pe care vrea să le primească din Occident, în timp ce soldații săi se pregătesc să își...
Apocalipsa se amână. Misterul „trenului nuclear” rusesc a fost dezlegat
Apocalipsa se amână. Misterul „trenului nuclear” rusesc a fost dezlegat
Radio Liberty a aflat cărei unități militare aparține trenul care a pus lumea pe jar și a primit eticheta de „tren nuclear” . Acesta aparține unei unități ce ține de Direcția...