„Războiul informațional” dintre Rusia și Occident. Problema încrederii opiniei publice este esențială în lupta pentru Ucraina

Marti, 15 Februarie 2022, ora 06:11
3105 citiri
„Războiul informațional” dintre Rusia și Occident. Problema încrederii opiniei publice este esențială în lupta pentru Ucraina

Agravarea situației din jurul Ucrainei are loc într-un moment în care teoriile conspirației sunt răspândite activ în Occident. Liderii care încearcă să cadă de acord asupra unui răspuns eficient și unitar la agresiunea rusă știu că percepția opiniei publice este esențială, scrie Financial Times.

Opinia publică din Occident arată rareori un nivel scăzut de încredere în liderii politici. Barometrul anual Edelman Trust a raportat în ianuarie un „colaps al încrederii în democrațiile avansate” – doar 46% dintre germani, 44% dintre britanici și 43% dintre americani având încredere în guvernele lor.

Lupta pentru Ucraina se desfășoară într-un moment în care pe străzile capitalei Canadei, Ottawa, au loc proteste față de măsurile anti-COVID, demonstrații similare au loc la Paris și sunt planificate în alte capitale occidentale.

În SUA, președintele Joe Biden mai trebuie să se confrunte cu teoriile conspirației despre relațiile fiului său cu Ucraina. În Marea Britanie, premierul Boris Johnson este implicat în alte scandaluri.

Problema încrederii este centrală în lupta internațională pentru Ucraina. Guvernul rus a devenit un expert în „războiul hibrid” în care informația și opinia publică fac parte din bătălie.

Pentru guvernele occidentale este clar că războiul informațional rus a fost îndreptat împotriva lor în trecut, nu în ultimul rând în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016. Acesta este, parțial, motivul pentru care Casa Albă organizează acum briefing-uri de presă nu numai pentru americani, ci și pentru întreaga lume.

Consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a susținut recent un briefing pentru a informa lumea despre acumularea de trupe rusești în apropierea Ucrainei și pentru a avertiza despre o posibilă invazie rusă. Scopul nu a fost doar de a le da timp americanilor să părăsească Ucraina. A fost o încercare a Statelor Unite de a câștiga controlul asupra spațiului informațional înaintea Rusiei.

Dar toate încercările SUA de a folosi informațiile pentru a forma opinia publică globală trebuie să lupte cu umbra războiului din Irak. Încercarea de succes a Americii de a crea o „Coaliție de bunăvoință” în 2003 s-a bazat pe eliberarea informațiilor că Saddam Hussein deținea arme de distrugere în masă. Incapacitatea de a găsi arme de distrugere în masă a dat o lovitură credibilității Americii din care nu și-a revenit niciodată pe deplin.

Cu toate acestea, există o diferență între tipul de informații. Existența armelor de distrugere în masă a fost întotdeauna dezbătută. Iar faptul că 130.000 de soldați ruși sunt concentrați la granițele Ucrainei este fără tăgadă, dovedită prin fotografii de la sateliți comerciali civili.

În prezent, se poartă un război informațional în jurul problemei intențiilor Federației Ruse. Moscova neagă că este pregătită să invadeze și acuză Occidentul că a răspândit în mod deliberat panica. Rușii spun că trupele lor se vor mișca doar dacă sunt provocate de Ucraina. Speculațiile frecvente ale Occidentului că Federația Rusă plănuiește provocări în interiorul Ucrainei pentru a obține un pretext pentru atac este esențială pentru această bătălie a narațiunilor.

Unele guverne occidentale pot presupune cu siguranță că victoria în războiul de propagandă cu Kremlinul este ușor de obținut. Câtă încredere poate câștiga Vladimir Putin după ce a negat mai întâi că a trimis trupe pentru anexarea Crimeei în 2014 și apoi a recunoscut? Cu toate acestea, Kremlinul nu trebuie să-i convingă pe occidentali că Moscova spune adevărul pentru a reuși. Este suficient ca Federația Rusă să demonstreze că și Casa Albă minte.

Spre deosebire de situația din Irak din 2003, guvernele occidentale sunt în mare măsură de acord asupra a ceea ce se întâmplă în Ucraina. În 2003, Franța și Germania s-au opus războiului din Irak. Liderii acestor țări chiar au fost de acord cu opinia Federației Ruse pentru a-și exprima opoziția. De data aceasta, principalele guverne ale Occidentului sunt unite în poziția lor față de amenințările Kremlinului. Diferențele care există între Washington, Berlin, Paris și Londra se referă în primul rând la strategia diplomatică.

Dar opinia publică occidentală rămâne o verigă slabă. Ultimele sondaje arată că 26% dintre americani sunt de acord că „Joe Biden este un președinte marionetă”, în timp ce 31% dintre americani, 28% dintre francezi și 23% dintre germani cred că există „un grup de oameni care controlează în secret evenimentele din lume."

Un astfel de scepticism irațional extrem este o bază slabă pe care să se construiască un consens asupra politicii occidentale. Din păcate, Putin are multe cu care să lucreze în timp ce încearcă să exploateze slăbiciunile Occidentului.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
#Ucraina, #Rusia, #Occident, #razboi informational , #Ucraina