Invaziile recente ale Rusiei în Ucraina și Georgia oferă indicii despre cum ar putea acționa Putin acum

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 00:12
4822 citiri
Invaziile recente ale Rusiei în Ucraina și Georgia oferă indicii despre cum ar putea acționa Putin acum

Având în vedere că Rusia a strâns 100.000 de militari de-a lungul graniței sale de aproape 1.200 de mile cu Ucraina, o privire asupra a două invazii recente ale Rusiei împotriva teritoriilor învecinate oferă o perspectivă asupra a ceea ce ar presupune o posibilă nouă invazie dacă diplomația nu poate atenua tensiunile tot mai mari, scrie Liam Collins, director fondator, Modern War Institute, absolvent al Academia Militare West Point din SUA, în The Conversation.

Invadarea Georgiei

În 2008, președintele rus Vladimir Putin a invadat Georgia, o țară din regiunea Caucaz situată la Marea Neagră, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Aproximativ 40.000 de soldați și 1.200 de vehicule blindate au intrat în regiunea semi-autonomă a Georgiei, Osetia de Sud, înainte de a se opri la aproximativ 89 de kilometri de Tbilisi, capitala Georgiei.

Putin a încercat să justifice invazia sub pretextul protejării cetățenilor ruși din cele două republici separatiste. În acest caz, Rusia a susținut că utilizarea forței a fost necesară pentru a-i proteja pe oameni de „genocidul” georgian.

Cu toate acestea, organismele internaționale nu au găsit nicio justificare legală pentru utilizarea forței de către Rusia. În schimb, există o mulțime de dovezi care arată că războiul a fost „premeditat”.

Preluarea Crimeei

În 2014, când Rusia a invadat Crimeea, Putin avea masiv masate trupe de-a lungul graniței cu Ucraina. Dar, în loc să invadeze acolo, Putin a folosit războiul hibrid pentru a cuceri Crimeea, o peninsulă din Marea Neagră care adăpostește o bază navală rusă.

Ucraina nu a reușit să ofere un răspuns militar. Dar când Rusia i-a susținut activ pe separatiștii din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, Ucraina a ripostat. Chiar dacă armata Ucrainei se afla într-o stare „decrepită”, afectată de zeci de ani de corupție, a reușit să-i împingă pe separatiștii susținuți de ruși la graniță cu ajutorul voluntarilor.

Ca răspuns, Rusia și-a sporit sprijinul, trimițând mici formațiuni militare pentru a-i ajuta pe separatiști.

„În calitate de ofițer de carieră al forțelor speciale ale SUA cu misiuni de luptă și operaționale în Afganistan, Irak, Bosnia, Africa și America de Sud, am efectuat cercetări de teren privind războaiele din 2008 și 2014 din Georgia și Ucraina. Pe baza experienței mele militare, Putin nu ar dori să trimită formațiuni mari de trupe în Ucraina fără un fel de justificare, credibilă sau nu. Așa cum este acum, justificarea unei invazii ar fi extrem de dificilă pentru Putin. Asta nu înseamnă că oricum nu va invada“, scrie Liam Collins.

Scenariu posibil

„Mă aștept ca o posibilă invazie rusă să înceapă cu atacuri cibernetice și război electronic pentru a întrerupe comunicațiile dintre capitala Ucrainei și trupe. La scurt timp după aceea, tancuri și formațiuni de infanterie mecanizată susținute de forțele aeriene ruse vor trece în mai multe puncte de-a lungul graniței de peste 1900 de kilometri, asistate de forțele speciale ruse. Rusia va încerca să ocolească zonele urbane mari. De asemenea, Ucraina ar încerca să țină lupta majoră în afara zonelor urbane mari pentru a minimiza distrugerile. Dar nici una dintre părți nu ar putea evita cu totul luptele urbane“ este de părere Liam Collins.

O armată ucraineană mai puternică

Probabil ar fi o incursiune limitată. Costul politic al capturării capitalei Ucrainei ar fi prea mare și, ca urmare, Putin s-ar opri probabil înainte de Kiev, la fel cum a făcut cu Tbilisi în timpul invaziei Georgiei în 2014. Dar războiul ar fi extrem de costisitor pentru Rusia din cauza îmbunătățiri semnificative a armatei ucraineană din 2014.

În 2008, o armată georgiană mai puțin sofisticată a doborât până la 22 de avioane rusești. Rusia ar avea probabil aceeași soartă în 2022 împotriva unei armate ucrainene înarmate cu rachete Stinger care sunt transferate din Lituania și Letonia.

După ce va testa apărarea antiaeriană ucraineană și va suferi pierderi în primele zile, bănuiesc că Rusia va renunța la atacuri cu avioanele de luptă și, în schimb, se va baza pe sistemele de lansare multiplă de rachete (MLRS) pentru a elimina fortărețele strategice.

De asemenea, Ucraina își va menține forța aeriană la sol, așa cum a făcut-o în 2014, ceea ce a determinat observatorii să se întrebe de ce Ucraina menține o forță aeriană care costă miliarde de dolari dacă nu o folosește în război.

La sol, tancurile rusești s-ar confrunta probabil cu ripostă mult diferită. În 2014, de exemplu, tancurile rusești T-90 care sprijineau separatiștii din regiunea Donbass din Ucraina erau aproape impenetrabile . De atunci, Ucraina și-a îmbunătățit apărarea. În 2017, Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete antitanc Javelin, iar în următoarele zile sosesc rachete suplimentare din Estonia. Aceste rachete auto-ghidate, pe care le pot purta soldații, sunt extrem de precise, extrem de eficiente, ușor de utilizat și ar provoca pierderi grele rușilor.

Armata Ucrainei este mult mai capabilă acum decât era în 2014. De atunci, Statele Unite băgat peste 2,7 miliarde de dolari în pregătire și echipamente care au ajutat la reforma apărării Ucrainei. Armata Ucrainei este acum cel puțin la egalitate și, cel mai probabil, este mai bună decât rușii la nivel tactic, ceea ce este similar cu 2008, când forțele georgiene și i-au depășit adesea pe cele ruse.

Când Rusia a invadat Donbasul, „voluntarii” ucraineni s-au adunat spre est pentru a împiedica forțele ruse, împiedicând Ucraina să piardă mai mult decât Donbasul. Mulți erau complet neantrenați, dar au luptat bine. În ultimii ani, voluntarii au continuat să se antreneze.

Rusia nu va mai dispune de elementul surpriză așa cum a făcut-o în 2008 și 2014. În schimb, ar găsi o forță de voluntari pregătită și antrenată care să ofere nu numai informații critice armatei ucrainene, ci și contraatacuri împotriva forțelor ruse în timpul invaziei.

Un preț mare de plătit

În ciuda progreselor armatei ucrainene, armata Rusiei, datorită mărimii sale, i-ar copleși pe ucraineni.

Cu toate acestea, o victorie militară ar avea un cost militar și politic extrem de mare. S-a estimat că sancțiunile împotriva Rusiei în urma confiscării Crimeei în 2014 au redus creșterea economică a Rusiei cu 2,5 până la 3%, sau aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an. Sancțiunile ar fi probabil mult mai importante de data aceasta.

Citeste si:
Blogerii ruși se întorc împotriva Kremlinului pentru prima dată de la începutul războiului. Masacrul care i-a revoltat: „Am tăcut mult timp” VIDEO
Blogerii ruși se întorc împotriva Kremlinului pentru prima dată de la începutul războiului. Masacrul care i-a revoltat: „Am tăcut mult timp” VIDEO
Anihilarea unui batalion rus în timp ce încerca să treacă un râu în nord-estul Ucrainei săptămâna trecută este una dintre cele mai mortale bătălii ale războiului, estimările bazate pe...
Ce este creșterea prin regresie tehnologică, mecanismul bizar prin care Rusia vrea să se redreseze economic. "Cine are nevoie de produse evident învechite?"
Ce este creșterea prin regresie tehnologică, mecanismul bizar prin care Rusia vrea să se redreseze economic. "Cine are nevoie de produse evident învechite?"
Rusia se sinucide economic, iar economia ei riscă să ajungă la nivelul unei țări în curs de dezvoltare, așa că întreprinderile germane sunt sfătuite să părăsească Federația Rusă,...