Un război în Ucraina ar provoca o nouă criză a migranților ANALIZĂ

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 11:28
2655 citiri
Un război în Ucraina ar provoca o nouă criză a migranților ANALIZĂ

Un atac al Rusiei în Ucraina nu ar avea efecte doar în fosta republică sovietică: întreaga Europă de Est s-ar confrunta cu un nou val de migrație în masă. Un fost ambasador polonez în Ucraina a cerut țării sale să se pregătească pentru fiecare scenariu, inclusiv în cazul ocupării întregii Ucraine, spunând că Europa „ar trebui să se gândească deja la o posibilă criză a migrației”.

Între timp, ministrul ucrainean al Apărării a declarat pentru BBC că o invazie „ar fi un dezastru nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Europa. Câteva milioane de migranți, refugiați ucraineni, ar ajunge probabil la granița polono-ucraineană și, de asemenea, la granița polono-germană”, scrie UnHerd.

Între timp, politicienii din estul Europei sugerează deja că primirea refugiaților ar fi o datorie morală în caz de război. Ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, a spus că având în vedere numărul mare de etnici ucraineni din țară înseamnă că Cehia „va fi țara care ar atrage mulți refugiați din Ucraina”.

Asemenea discuții sunt ipotetice, dar estul Europei a cunoscut deja o imigrație pe scară largă din est, rezultată din agresiunea rusă. După ce Rusia a anexat Crimeea și din cauza luptelor separatiste din regiunea Donbas din estul Ucrainei, 1,5 milioane de ucraineni au ajuns în Polonia.

Noul conflict ar putea aduce o deplasare la o scară mult mai mare. Acest lucru ar putea duce la tulburări serioase în rândul țărilor din Europa Centrală și de Est care, în ciuda faptului că au primit un număr mare de migranți economici ucraineni din 2014, au refuzat refugiații veniți din țările devastate de război din Orientul Mijlociu. Având în vedere că etnicii ucraineni din Europa Centrală și de Est au deja tendința de a ocupa locuri de muncă slab calificate, un aflux suplimentar ar putea genera un anumit resentiment și în rândul lucrătorilor locali.

Dar este probabil ca un val mare de refugiați din Ucraina să fie privit într-o altă lumină. Liderii populiști, cum ar fi Viktor Orbán, se opun migrației din Orientul Mijlociu de teama unei „islamizări” a Europei, dar acest tip de neliniște culturală nu ar fi reprodusă odată cu sosirea migranților ucraineni. În acest context, lideri precum Orban și polonezul Mateusz Morawiecki ar putea fi mai receptivi la sosirea migranților ucraineni.

O altă diferență ar fi în atitudinea refugiaților înșiși, așa cum a sugerat Černochová. Cei care fug din țările distruse de război din Orientul Mijlociu tind să vadă Europa de Vest ca destinație țintă, dar ucrainenii ar prefera probabil să se stabilească în Europa de Est, alăturându-se comunităților bine stabilite ale compatrioților lor.

Europa de Est va simți un sentiment de datorie morală dacă va izbucni războiul în Ucraina, rezultat parțial din identificarea istorică a regiunii cu amenințările din partea Rusiei. Dar chiar și așa, marea povară a potențialului nou val de migrație ar implica rapid întreaga UE. Dacă sute de mii – sau milioane – de persoane strămutate ajung în Europa de Est, națiunile care au condamnat de multă vreme folosirea mecanismelor de redistribuire în UE ar putea fi nevoite să implore Bruxelles-ul pentru reintroducerea lor. De ani de zile, statele din sud au suportat greu afluxurile uriașe de migranți, dar acum se poate întoarce roata, scrie UnHerd.

Citeste si:
Furtul de cereale din Ucraina comis de ruși se vede și din satelit VIDEO
Furtul de cereale din Ucraina comis de ruși se vede și din satelit VIDEO
Furtul de cereale ucrainene de către Rusia pare să se intensifice pe măsură ce războiul continuă, potrivit noilor fotografii din satelit ale portului Sevastopol din Crimeea. Imaginile au...
Vladimir Putin a reușit să exaspereze toate găștile de la Kremlin: „Șoimii” nu sunt mulțumiți de ritmul „operațiunii speciale”
Vladimir Putin a reușit să exaspereze toate găștile de la Kremlin: „Șoimii” nu sunt mulțumiți de ritmul „operațiunii speciale”
Pe parcursul celor trei luni de invazie rusă în Ucraina, mulți reprezentanți ai elitelor ruse și-au schimbat deja de mai multe ori poziția în raport cu războiul și situația din țară....