Cea mai mare problemă a lui Volodimir Zelenski, pe frontul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat fără sprijinul NATO

Duminica, 26 Mai 2024, ora 21:15
5088 citiri
Cea mai mare problemă a lui Volodimir Zelenski, pe frontul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat fără sprijinul NATO
Steagul UE, Volodimir Zelenski / Colaj Ziare.com (Unsplash, YouTube - captură)

La mai bine de un an și jumătate de când Rusia a reușit să cucerească teritoriile considerate „pro-ruse” din estul Ucrainei, se pun mai multe probleme în discuție: cât va mai susține Europa acțiunile Kievului, dar și SUA, în contextul în care Donald Trump este favorit la alegerile prezidențiale, iar problemele economice din aria UE se acutizează. De asemenea, mai există și problema resursei umane: mai are Ucraina oameni apți de război?

Colonelul în rezervă Ion Petrescu a analizat cele mai recente evenimente de pe frontul din Ucraina, într-un interviu pentru Ziare.com. Faptul că trupele controlate de la Kiev au pierdut teren este un lucru ce nu poate fi contestat, susține expertul militar.

„Din perspectiva democrațiilor europene se menține sprijinul pe care structuri puternice precum UE, NATO îl manifestă față de regimul democratic de la Kiev.

Din perspectiva realităților de pe câmpul de luptă, în partea de est, într-adevăr, trupele ruse au înaintat, cu o precizare: Ministerul rus al Apărării a uitat să spună că au cucerit localități în care nu mai sunt decât clădiri distruse, cadavre de militari ucraineni și ruși, deci practic, au cucerit o zonă stearpă, iar faptul că acum armata ucraineană a primit ajutorul american, urmează să vedem mai departe cum își va manifesta în continuare capacitatea defensivă.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Reiterez pe această cale că apărarea Ucrainei înseamnă apărarea democrațiilor central-europene și vest-europene. România, prin politica înțeleaptă pe care o are, a știut să sprijine nuanțat și la momentul potrivit armata ucraineană, pentru a fi și muniția necesară, și armament individual de infanterie, și tehnică de luptă utilă apărării ucrainene”, a declarat Ion Petrescu.

Rusia și-ar fi atins obiectivele și mai rapid, dacă regimul Zelenski nu ar fi beneficiat de sprijinul NATO, avertizează colonelul.

„Fără implicarea ajutorului euro-atlantic, Federația Rusă ar fi reușit într-un interval de timp mai scurt să cucerească întreaga Ucraina. Nu pentru că militarii ruși ar fi fost mai buni, ci pentru că sunt mai numeroși, dar și pentru că au suficientă muniție pentru a-și alimenta trupele din prima linie. Armata ucraineană e sprijinită logistic de statele aliate în menținerea democrației în Ucraina, care s-au lovit de o sincopă - n-au mai avut la dispoziție rachetele și dronele trimise de Federația Rusă, dar așa cum a apreciat și președintele Zelenski, armata ucraineană e la datorie”, a precizat Petrescu.

„Ucraina se apropie de limita demografică”

Ucraina se lovește de o criză profundă, resursa umană, în ciuda „importului” de mercenari și a unor legi ce au extins posibilitatea regimului de la Kiev, de a recruta soldați. Practic, până la armistițiu, Ucraina riscă să rămână fără bărbați apți de război - unii se află deja pe front, unii sunt în spitale, alții au fugit în statele UE și nu numai.

„Din perspectiva resurselor umane, Ucraina se apropie de o limită demografică, dar recenta prevedere legislativă privind mobilizarea bărbaților ucraineni constituie o soluție de etapă pentru întărirea efectivelor ucrainene. Să nu uităm că un colos militar și industrial precum Federația Rusă a intrat în Ucraina violând dreptul internațional. A intrat pe teritoriul unui stat tot slav, care din prieten, a devenit adversar și această încălcare a suveranității integrității teritoriale a Ucrainei este o pildă pentru întreaga Europa, pentru că la Kremlin nu s-a renunțat la umbra lui Petru cel Mare și la admirația pentru perioada Sovietică, declarată public de către Vladimir Putin”, a mai precizat Ion Popescu.

Renunțarea sprijinului occidental pentru Ucraina nu este o chestiune tocmai simplă, crede Ion Petrescu.

„Ucraina e un pariu geopolitic. De o parte, ambiția imperială vădită, dovedită a Moscovei. De cealaltă, dorința statelor democrate europene de a menține statalitatea ucraineană. Prăbușirea acesteia ar însemna crearea unui precedent și ne-am putea pune întrebarea ce țară va fi pe lista lui Putin în continuare - Estonia? Letonia? Lituania? Republica Moldova? Aceasta e o întrebare geopolitică existențială gravă”, a mai concluzionat analistul militar.

Ucrainenii au atacat pentru prima dată teritoriul unei regiuni din Rusia cu sistemul
de rachete HIMARS
Ucrainenii au atacat pentru prima dată teritoriul unei regiuni din Rusia cu sistemul de rachete HIMARS
Sâmbătă, 22 iunie, Forțele Armate ucrainene au efectuat pentru prima dată lovituri cu sistemele HIMARS MLRS împotriva instalațiilor militare ale Federației Ruse din regiunea Kursk a Rusiei....
Rusia acuză SUA că este ”responsabilă” pentru atacul ucrainean cu 100 de răniți și 3 morți din Sevastopol, Crimeea VIDEO
Rusia acuză SUA că este ”responsabilă” pentru atacul ucrainean cu 100 de răniți și 3 morți din Sevastopol, Crimeea VIDEO
Ministerul rus al Apărării a acuzat SUA poartă "responsabilitatea" pentru atacul ucrainean asupra orașului Sevastopol din Crimeea, soldat cu trei morţi şi 100 de răniţi. Autoritățile ruse...
#Ucraina, #razboi, #Rusia , #Razboi Ucraina
  1. Analiză: România și ordinea regională alternativă
  2. În timp ce Zelenski caută noi soldați, ucrainenii tineri fug din țară. Ce sume uriașe trebuie să plătească pentru a scăpa de război
  3. Un bărbat de 82 de ani s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de o „femeie” pe Facebook. „Am avut gânduri întunecate. Nu pot suporta”
  4. Ofertă inedită în Vaslui: Șaorma gratis pentru elevii care obțin nota 10 la BAC. ”Să continue pe drumul performanței”
  5. ”Mai multe categorii de români vor avea de suferit de la 1 septembrie”. USR cere sesiune extraordinară pentru corectarea legii pensiilor
  6. În mijlocul verii, în Italia a nins ca iarna. În ce localitate oamenii au fost nevoiți să dea zăpada de pe mașini VIDEO
  7. Accident șocant într-un parc de distracții. Un bărbat a murit după ce a fost lovit de un roller coaster
  8. Amenda uriașă pe care o va plăti un politician pentru că a făcut o comparație insultătoare cu Adolf Hitler
  9. Țara unde violența armată a fost declarată criză de sănătate publică. ”Provoacă daune în cascadă în toată societatea”
  10. Circulația rutieră a fost reluată pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa. Din ce cauză a fost deviat, a doua zi la rând, traficul