Cum l-a făcut mai puternic Vladimir Putin pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ANALIZĂ

Luni, 20 Decembrie 2021, ora 22:27
5016 citiri
Cum l-a făcut mai puternic Vladimir Putin pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ANALIZĂ
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, inspectând trupele din prima linie/ FOTO: Twitter

Actorul devenit președinte a suferit o profundă transformare politică în fața agresiunii ruse. În 2019, Volodimir Zelenski a câștigat printr-un vot de protest alegerile prezidențiale din Ucraina, spunându-le susținătorilor săi că va închide politicienii corupți și va negocia direct cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din estul Ucrainei, scrie The Guardian.Aproape trei ani mai târziu, Zelenski trebuie să țină piept la amenințarea unei invazii ruse, în timp ce încearcă să atragă de partea sa puterile occidentale. „Știm ce înseamnă să-ți aperi propriul stat și pământul cu armele în mână”, a spus el la Forumul Evreiesc de la Kiev.

Sub presiunea lui Putin, Zelenski a trecut printr-o transformare politică profundă. Un lucru este clar: nu mai este același porumbel care era în campanie. Rusia împinge Ucraina către NATO, spune el, iar un plan de acțiune pentru aderare este acum esențial pentru politica sa externă. Luna aceasta, Zelenski a făcut un turneu în prima linie în afara Donețkului. Purtând o jachetă și o cască de protecție, el a discutat cu personalul de serviciu care se afla în prima linie de apărare a Ucrainei în cazul în care tancurile ruse trec granița.

„Cred că s-a maturizat. Puteți vedea asta. Pur și simplu a trebuit să experimenteze povara responsabilității”, spune Orisia Lutsevici, cercetător la Eurasia Chatham House.

„Zelenski a fost foarte naiv în privința politicii Rusiei. El a spus că pentru a opri războiul este necesar să discute cu Putin. Retorica lui a fost pacifistă”, a declarat Olexi Haran, profesor de politică la universitatea academiei Mohila din Kiev. Echipa lui Zelenski a jucat cu ideea unor posibile concesii către Moscova, a adăugat Haran, inclusiv furnizarea de apă Crimeei.

În primele zile ale mandatului lui Zelenski, această strategie de angajament a produs unele rezultate, ducând la schimburi de prizonieri și o încetare a focului de scurtă durată de-a lungul așa-numitei linii de control – o linie de front fortificată de 250 de mile care trece prin Donbas, cu armata ucraineană pe de o parte și forțele rusești pe de altă parte.

Dar treptat a devenit evident că deescaladarea nu se producea. „Putin nu a încetat să tragă”, a spus Haran. „A fost îngrijorător pentru Zelenskii. S-a gândit: „Fac concesii și nimic nu se schimbă”.

Putin nu dă doi bani pe Volodimir Zelenski

„Există o convingere profundă la Moscova că Zelenskii este un tip cu care nu are niciun sens să încerce să discute lucrurile politic”, a spus Fiodor Lukianov, analist rus de politică externă. Pe culuarele Kremlinului, Zelenskii era comparat nefavorabil cu fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, pe care Moscova îl considera un „provocator”, dar care cel puțin a înțeles unde se află „liniile roșii” ale Rusiei. În schimb, lipsa de experiență a lui Zelenski a fost văzută ca potențial periculoasă, susține Lukianov.

În fața tacticilor dure ale Moscovei, Zelenski a adoptat și el o poziție mai dură. În februarie, Consiliul de Securitate Națională al Ucrainei a închis trei canale TV controlate de Viktor Medvedciuk, un influent politician și oligarh ucrainean pro-Kremlin. A fost o mișcare îndrăzneață. Putin este nașul fiicei lui Medvedciuk. Medvedchuk este în arest la domiciliu și acuzat de trădare.

Aceste canale răspândeau o propagandă pro-rusă despre conflictul din Donbas, spun susținătorii lui Zelenski. Cu toate acestea, un membru al partidului politic de opoziție al lui Medvedciuk a spus că Putin a văzut reprimarea drept o „insultă personală”. Prin arestarea lui Medvedciuk, Zelenski a înlăturat un interlocutor de încredere, lăsând Moscovei doar opțiuni militare, a spus persoana respectivă.

Moscova are o istorie lungă de a-și momi vecinii în conflicte și a căutat să-l portretizeze pe Zelenskii drept un alt Mihail Saakașvili, președintele georgian învins într-un scurt război cu Rusia în 2008. Și în timp ce Moscova își manevrează trupele de-a lungul granițelor Ucrainei și cere concesii diplomaților săi care știe că nu vor fi acordate, se pare că Rusia ar putea căuta să provoace tocmai acel rezultat.

Popularitatea lui Zelenskiy a scăzut din 2019, când a câștigat 70% din voturi. La jumătatea mandatului său prezidențial, el are un sprijin de aproximativ 25%. Totuși, rămâne cel mai popular politician al țării. În situația aceasta, probabil că va fi reales în 2024 – presupunând că Rusia nu ocupă Kievul și nu își răstoară guvernul pro-UE.

„Electoratul lui este destul de solid. Există o majoritate patriotică activă”, spune Ihor Todorov, profesor de relații internaționale la Universitatea Națională Ujhorod.

El susține că nu se așteptă ca Rusia să escaladeze conflictul militar existent cu Ucraina. Mai degrabă, a spus el, Putin juca un „joc politic global” menit să împartă Occidentul și să obțină concesii maxime.

Observatorii spun că Zelenski încă mai prezintă momente de imaturitate politică, adăugând că se bazează excesiv pe un grup restrâns de consilieri care au lucrat anterior cu el la TV.

„Zelenskiy este mai puternic mental de când a fost ales. Dar nu există opinii clare în mintea lui. El crede că face ceva bun pentru țară. Nu înțelege multe lucruri despre politică. Crede că oricine îl critică, de exemplu, este cumva manipulat.”

Deocamdată, Zelenski și lumea occidentală așteaptă să vadă ce va face Putin în continuare. Rusia crede că deține toate cărțile, spune Haran. „Pentru Putin este important să intre în istorie ca un adevărat erou național, ca o persoană care a reunit pământurile slave rusești. Are Belarus în buzunar și Donețkul. Mulți oameni de acolo au acum pașapoarte pentru Rusia. Putin poate spune că îi apără”.

Iar pentru Putin, care consideră că este datoria lui să inverseze traiectoria Kievului către vest, îl vede pe Zelenski ca pe un obstacol în calea lui. „Orice lucru legat de Ucraina este foarte personal pentru el, nu este negociabil, este dispus să fie pedepsit pentru a realiza acest lucru”, a spus un fost oficial al guvernului rus. „Și când se uită la Zelenski, nu vede un egal... El vede o persoană care își pierde timpul.”

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
#Ucraina, #presedinte, #Volodimir Zelenski, #Vladimir Putin, #Rusia , #Ucraina