Zelenski îi cere Occidentului să mărească viteza în sprijinirea Ucrainei: „Inamicii se grăbesc. Viteza este foarte importantă”

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 07:51
1768 citiri
Zelenski îi cere Occidentului să mărească viteza în sprijinirea Ucrainei: „Inamicii se grăbesc. Viteza este foarte importantă”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis, marţi seara, un apel apăsat pentru urgentarea ajutorului occidental pentru Ucraina, în ziua în care la Ramstein, în Germania, a avut loc o nouă reuniune a ţărilor aliate Kievului care au discutat despre sprijinul militar ce urmează să fie acordat în continuare. Liderul de la Kiev a anunţat că Ucraina, care face faţă unei ofensive relansate de ruşi în Donbas, pregăteşte, la rândul ei, o ofensivă şi se bazează pe sosirea cât mai rapidă a armamentului performant.

Zelenski a spus că „tendinţele de bază rămân neschimbate”, Ucraina a obţinut noi promisiuni de ajutor militar, dar nu a menţionat între ele avioanele mult dorite de Kiev. Totuşi, a subliniat că unele decizii luate la Ramstein trebuie să rămână secrete.

„Astăzi este ziua unui nou Ramstein, o reuniune a grupului de sprijin militar pentru Ucraina, cu 54 de ţări partenere. Aceasta este cea de-a noua reuniune de acest gen. Am obţinut cu regularitate decizii ferme privind protejarea ţării noastre şi întărirea luptătorilor noştri. Partenerii noştri au confirmat mai multe sisteme de apărare aeriană, mai multe tancuri, mai multă artilerie şi obuze şi mai multă pregătire pentru militarii noştri.

După cum am auzit astăzi, Ucraina trebuie să aibă succes. Şi aici suntem de acord: trebuie să existe succes. Desigur, nu tot ceea ce se întâmplă la Ramstein poate fi raportat public. O mare parte din acorduri şi discuţii trebuie să rămână în spatele uşilor închise. Dar pot spune cu siguranţă că tendinţele de bază rămân neschimbate. Ucraina şi partenerii săi fac totul împreună pentru a face ca statul terorist să piardă, iar acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a explicat Volodimir Zelenski în discursul de bilanţ al zilei transmis către compatrioţi.

El a subliniat însă că este nevoie de urgentarea ajutorului promis Ucrainei, în condiţiile în care Rusia pare să fi început o nouă ofensivă. Asaltul căruia trebuie să-i reziste forţele ucrainene este disperat, iar inamicii „se grăbesc”, a punctat preşedintele ucrainean înainte de a-i îndemna şi pe occidentali la „viteză”.

„Putem vedea că acum Kremlinul încearcă să stoarcă din Rusia tot potenţialul de agresiune posibil. Ei se grăbesc. Pentru că ei ştiu că lumea este şi mai puternică, dar este nevoie de timp pentru a-şi aduna puterea. Prin urmare, viteza este foarte importantă. Viteza în toate. În luarea deciziilor. În punerea în aplicare a deciziilor. În livrare. În formare. Viteza salvează vieţi, viteza aduce înapoi siguranţa. Şi le mulţumesc tuturor partenerilor noştri care realizează că viteza este importantă”, a subliniat Zelenski.

„Ne pregătim în mod activ pentru evenimentele de politică externă din a doua jumătate a acestei săptămâni. Trebuie să parcurgem săptămâna în tonul stabilit de Ramstein pentru aceasta, acumulând rezultate pentru Ucraina”, a continuat liderul de la Kiev, menţionând în context că a primit-o în vizită pe şefa diplomaţiei din Canada, de la care a obţinut promisiunea unor noi arme pentru Ucraina şi a unor noi sancţiuni pentru Rusia.

„Este foarte important să nu ne pierdem speranţa în nicio circumstanţă şi să continuăm să luptăm pentru viaţă”, a spus preşedintele, dând ca exemplu faptul că echipa de salvatori ucraineni trimisă la cutremurul din Turcia a reuşit să scoată un supravieţuitor de sub dărâmături în a noua zi de la dezastru.

El a prefaţat astfel anunţul că pe linia frontului, situaţia în regiunile Doneţk şi Luhansk rămâne extrem de dificilă. „Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean. Trebuie să înţelegem semnificaţia acestor bătălii. Fiecare metru câştigat acolo este o apărare a întregii noastre ţări. Fiecare zi pe care eroii noştri o îndură în Bahmut, Vuhledar, Mariinka şi în alte oraşe şi comunităţi din Donbas înseamnă reducerea agresiunii ruseşti timp de săptămâni”, a arătat Volodimir Zelenski.

El a încheiat cu promisiunea că va face rost de mai multe arme, anunţând în final că Ucraina pregăteşte, la rândul său, o nouă ofensivă. „Facem totul pentru a le oferi luptătorilor noştri mai multe arme, arme cu rază de acţiune mai mare şi o putere mai mare pentru ofensiva pe care o pregătim”, a spus liderul de la Kiev.

Zelenski şi-a încheiat alocuţiunea cu urări de Ziua Îndrăgostiţilor felicitându-i „pe toţi cei îndrăgostiţi de Ucraina”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat. O alianță strategică între cele două...
#Ucraina, #Volodimir Zelenski, #Rusia, #Occident, #ajutor , #stiri Volodimir Zelenski