„Putin a pierdut și nu știe încă. Armata sa cea mai puternică moare sub ochii noștri“. Verdictul optimist dat de un fost comandant al NATO

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 22:10
9913 citiri
„Putin a pierdut și nu știe încă. Armata sa cea mai puternică moare sub ochii noștri“. Verdictul optimist dat de un fost comandant al NATO
Generalul Michel Yakovleff, fost adjunct a șefului de stat major al centrului de comandă militară al forțelor NATO/ FOTO: Youtube

O premoniție de rău augur pentru Vladimir Putin? În timp ce armata rusă a înregistrat o serie de înfrângeri în Ucraina și a pierdut deja câteva orașe strategice preluate de soldații de la Kiev, tot mai multe întrebări sunt puse cu privire la capacitatea Moscovei de a reveni și de a finaliza cu succes a „operațiunii militare speciale” a acesteia „care a început pe 24 februarie.

Invitat în platoul televiziunii franceze BFMTV miercuri, 5 septembrie, generalul Michel Yakovleff, fost adjunct a șefului de stat major al centrului de comandă militară al forțelor NATO are o opinie clară asupra acestei chestiuni.

Vladimir Putin „a pierdut și nu știe încă, dar adevărul în cele din urmă își va face drum”, spune ofițerul.

"Poate dura câteva zile, în sensul unui colaps, cum poate dura luni. Dar a pierdut. Armata sa cea mai puternică, Districtul militar de Vest, care a fost angajată în Ucraina, moare sub ochii noștri. Vedem ultimele spasme, nu a mai rămas mare lucru”, explică fostul militar.

Unitate de elită a GRU, distrusă

O unitate de elită a spionajului militar rusesc (GRU) a suferit pierderi grele în Ucraina, cel mai probabil trei sferturi din efectivul său mobilizat în țara invadată de soldații lui Vladimir Putin, transmite BBC.

Unitatea de elită în cauză se numește Brigada a 3-a Spețnaz. Asemenea altor unități ale forțelor speciale rusești, numărul exact al membrilor Brigăzii a 3-a Spețnaz este clasificat.

Dar, conform unui calcul făcut de BBC în funcție de numărul de morți al brigăzii stabilit din surse directe și indirecte, precum și a ratei probabile de uzură, concluzia este că această unitate de elită a pierdut 75% din efectivul său desfășurat în Ucraina pentru misiuni de recunoaștere. Potrivit BBC, cel puțin 56 de membri ai acestei brigăzi au fost uciși în cele șapte luni și jumătate de război în Ucraina.

Într-un dialog cu BBC, sora unui soldat mort estimează că numărul decedaților ar putea fi mai mare. „Vă așteptați ca ei să vorbească despre astfel de lucruri?”, a întrebat ea.

Brigada a 3-a Spețnaz din cadrul GRU ar fi suferit cele mai mari pierderi în timpul retragerii din Liman, un oraș din regiunea Donețk eliberat săptămâna trecută de armata ucraineană.

În urma unor dezvăluiri făcute de rude ale unor soldați, BBC Rusia a constatat că cel puțin 9 membri ai brigăzii au murit în timp ce încercau să reziste contraofensivei ucrainene din Liman.

„Întreaga Brigadă a 3-a Spețnaz a fost făcută praf, aruncată în mașina de tocat carne”, a declarat o rudă a unui soldat care a fost citată într-o postare publicată pe platforma de socializare VKontakte.

Înainte de Liman, cea mai grea pierdere în cadrul Brigăzii a 3-a Spețnaz cunoscută public într-o bătălie s-a produs în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, fiind estimată la patru morți. Unul dintre cei patru membri uciși atunci era ofițer.

Pierderea acestor militari instruiți la cele mai înalte standarde este destul de problematică pentru armata rusă, deoarece înlocuirea lor este foarte costisitoare.

Presa de stat și bloggerii militari care susțin Kremlinul evită subiectul implicării forțelor GRU în Ucraina, ceea ce întârzie apariția informațiilor despre decesele constate în rândul lor, notează BBC.

În opinia unor experți militari, forțele speciale rusești suferă pierderi mari din cauza faptului că sunt forțate să îndeplinească misiuni în afara atribuțiilor lor.

Pentru Michel Yakovleff, pe lângă contraofensiva ucraineană facilitată de aprovizionarea cu arme din Occident, destrămarea Rusiei poate fi explicată și prin starea morală a trupelor ruse.

„Sunt oameni epuizați de un an de lipsuri și război”, analizează el.

„Cei mai mulți dintre acești soldați au început manevrele stupide din Belarus în septembrie anul trecut. Au dormit în tabere, au făcut așa-zise exerciții, au trecut granița fără să știe de ce pe 24 februarie, au fost strămuți, sunt acolo de un an. "

Și alții pariază pe înfrângere

Generalul Yakovleff nu este singurul care pariază pe o înfrângere pentru armata rusă. Tot la BFMTV, fostul ambasador al Franței în Statele Unite, Gérard Araud, a estimat că președintele rus „pierde” în Ucraina.

Miercuri seară la BFMTV, fostul președinte al Franței, François Hollande, a remarcat că omul puternic de la Kremlin, tot mai criticat, „se află într-o poziție slabă” și încearcă să „ascundă o înfrângere”.

De peste Atlantic, mai multe personalități de rang înalt au menționat și această ipoteză. David Petraeus, directorul CIA între 2011 și 2012, asigură că Vladimir Putin se confruntă cu o situație „ireversibilă”.

Quarterly Report - Editia 4

China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
În umbra războiului din Ucraina, cele două mari puteri autocratice ale lumii — China și Rusia — își găsesc putere una în cealaltă. Joi, 16 mai, președintele rus Vladimir Putin și...
Un rus a fost amendat după ce a mers la poliție să reclame că i s-a furat telefonul. Ce i-a isterizat pe polițiști
Un rus a fost amendat după ce a mers la poliție să reclame că i s-a furat telefonul. Ce i-a isterizat pe polițiști
Un rus în vârstă de 25 de ani, rezident din Moscova, a mers la Poliție să reclame faptul că i s-a furat telefonul mobil și a fost amendat cu 500 de euro pentru „discreditarea armatei”,...
#ucrainam razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #infrangere , #Razboi Ucraina