„Gâscă slabă”: Chinezii râd pe rețelele sociale de eșecurile armatei ruse în Ucraina

Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 23:54
7251 citiri
„Gâscă slabă”: Chinezii râd pe rețelele sociale de eșecurile armatei ruse în Ucraina
Tanc rusesc distrus de armata ucraineană/ FOTO: ukrinform.net

Ultimele eșecuri ale armatei ruse în Ucraina nu sunt luate în râs doar în Occident, ci și în China, armata rusă fiind caracterizată drept „gâscă slabă” pe rețelele de socializare chineze, scrie Newsweek.

Contraofensiva Ucrainei și o serie de retrageri tactice ale forțelor ruse i-au forțat pe utilizatorii chinezi de rețele de socializare, majoritatea susținând Rusia, să admită că forțele armate ruse s-au dovedit a fi mult mai slabe decât se aștepta. Acest lucru a dus la o serie de glume care au dus la porecla „gâscă slabă”, care este, de asemenea, un omonim al cuvântului „legumă”, ceva de proastă calitate.

Pe rețeaua de socializare Weibo, care are peste 580 de milioane de utilizatori activi lunar, cuvintele „gâscă slabă” însoțesc postările despre ofensiva stagnată a Rusiei în Ucraina. Expresia apare alături de imagini cu echipamente rusești abandonate, inclusiv tancuri și vehicule de luptă ale infanteriei, și hărți care ilustrează amploarea retragerii rușilor.

Expresia a câștigat o popularitate deosebită printre bloggerii militari chinezi Weibo, care au urmărit îndeaproape desfășurarea războiului, la fel ca și omologii lor din Occident pe Twitter.

Newsweek notează că, în timp ce o minoritate de utilizatori Weibo susțin Ucraina de la începutul războiului, majoritatea au susținut Rusia, în mod previzibil, văzând-o ca un aliat în confruntarea cu Statele Unite. Bloggerii chinezi au prezis o victorie rapidă a Rusiei, dar rezistența dură a Ucrainei i-a forțat să-și schimbe propriile așteptări.

Pierderea de către Rusia a orașului Liman din regiunea Donețk a provocat un alt val de expresii „gâscă slabă” pe Weibo. Mulți chinezi și-au pierdut încrederea în victoria Rusiei, dar în ciuda tendinței de a-și bate joc de eșecurile acesteia, nu există nicio îndoială că publicul chinez va continua să susțină Moscova în politicile sale agresive din cauza relației complicate a Beijingului cu Washingtonul.

China are o poziție ambivalentă asupra războiului din Ucraina, declarându-și sprijinul față de suveranitatea și integritatea teritorială a țării atacate, dar întreținând relații solide de colaborare, în special de natură economică, cu Rusia. În același timp, Beijingul nu pierde nicio ocazie în a critica Occidentul, uneori preluând retorica Moscovei pe tema războiului din Moscova.

Presa Kremlinului trece la critici

Frustrarea față de eșecurile de pe câmpul de luptă, care a fost exprimată de mult timp pe bloguri și site-urile de socializare de către experți militari ruși și analiști pro-Kremlin, s-a revărsat acum în mass-media de stat, arată o analiză realizată de AP.

Tonul mai puțin conciliant al presei de stat vine în contextul în care președintele Vladimir Putin se confruntă cu nemulțumirea crescândă a rușilor în legătură cu mobilizarea parțială a rezerviștilor și în timp ce oficialii guvernamentali se luptă să explice planurile de anexare a regiunilor ucrainene în același timp în care acestea sunt recucerite de forțele Kievului.

"Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă, Liman - este o provocare serioasă pentru noi", a declarat duminică în direct Vladimir Soloviov, gazda unui talk-show în prime-time la postul de televiziune de stat Russia 1 și unul dintre cei mai mari susținători ai Kremlinului. "Trebuie să ne adunăm, să luăm decizii nepopulare, dar necesare și să acționăm", a spus el.

Un articol despre retragerea lui Lîman în popularul tabloid pro-Kremlin din Rusia, Komsomolskaia Pravda, a prezentat o imagine sumbră a armatei ruse. Articolul, publicat duminică, spunea că forțele rusești din Liman au fost afectate de lipsa de aprovizionare și de forță de muncă, de o slabă coordonare și de greșeli tactice orchestrate de oficiali militari.

"Este așa cum a fost întotdeauna", potrivit unui soldat anonim citat în reportaj, care a făcut parte din grupul care s-a retras spre Kreminna, un alt oraș de importanță strategică aflat în vizorul armatei ucrainene. "Nu există efectiv nicio comunicare între diferitele unități".

Postând pe aplicația de socializare Telegram, corespondenții de război ruși care lucrează pentru mass-media de stat au fost, de asemenea, supărați de relatările despre retragere, iar unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la continuarea împingerii Ucrainei spre Kreminna, scrie AP.

Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației regionale instalate de ruși în Herson, a explicat într-o intervenție în direct la postul Rossiya-1 o manevră tactică „iscusită” a trupelor de invazie: când se retrag, de fapt, înaintează.

El a afirmat că în orașul Herson „totul este stabil, totul este bine, nimeni n-a străpuns pe nicăieri”. Forțele rusești din Herson folosesc tactici militare revoluționare.

„Dar știți, cel mai interesant lucru, l-am spus într-o emisiune TV, le-am amintit inamicilor noștri care acum bastardizează ucraineana doar pentru a nu vorbi rusa: inamicilor, amintiți-vă de manevra noastră tactică. Când ne retragem înseamnă că înaintăm”, a explicat Stremosov.

Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Ucriana, #razboi, #contraofensiva, #infrangeri, #armata rusa, #chinezi , #Razboi Ucraina