De ce se aliaza PSD cu PRM chiar inaintea Congresului UDMR?

Luni, 21 Februarie 2011, ora 20:23
5894 citiri
De ce se aliaza PSD cu PRM chiar inaintea Congresului UDMR?
Foto: Antena3

Protocolul semnat sambata intre filialele din Ilfov ale PSD si PRM i-a lasat pe multi cu gura cascata, nu atat din cauza prevederilor cat a momentului ales: cu o saptamana inainte de Congresul UDMR la care Victor Ponta si Crin Antonescu vor incerca sa ii convinga pe liderii maghiari sa li se alature in noua alianta, USL.

"Nu se pot cauta puncte comune cu un partid politic, cu o alianta, cu o uniune in care PRM-ul apare ca unul dintre participantii la acea alianta, la acea uniune", avertizeaza inca de pe acum Kelemen Hunor, cel mai probabil viitorul presedinte al UDMR.

"La congres vor fi doua mesaje importante si cred eu destul de limpezi din partea lui Victor Ponta si Crin Antonescu, care au fost invitati la congres si care vor onora aceasta invitatie si vor transmite mesaje destul de clare in sensul asta - noi le facem invitatia public sa paraseasca aceasta coalitie si sa vina langa noi", a sustinut miercuri secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Cum se explica atunci graba cu care liderii judeteni ai PSD semneaza, judet dupa judet, protocoale de colaborare si sustinere reciproca la alegerile locale si chiar si parlamentare cu PRM?

"Opozitia politica trebuie sa se inchege, sa se coaguleze. Noi nu am avut absolut nimic impotriva, nici macar verbal, cu privire la protocolul pe care l-au semnat PSD si PNL-PC. Este bine ce s-a intamplat, dar mai suntem si noi pe arena de joc, poate mai putin noi, dar electoratul nationalist, care cel putin in Romania are mai mult de 15% si este un nucleu dur, el nu pleaca precum fulgul pe apa, de la o alegere la alta, stanga-dreapta, cum bate vantul", a afirmat sambata, vizibil satisfacut se parafarea protocoalelor judetene cu PSD, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.

Vadim si Negoita si-au dat mana pentru a-i trimite acasa pe Basescu si ai lui

Chiar daca la prima vedere poate parea o exagerare, PSD se apropie tot mai tare de PRM. Pana sambata erau deja semnate protocoale de colaborare la nivelul judetelor Calarasi, Hunedoara si Gorj, dar si la nivelul Capitalei. Sambata a fost semnat protocolul la nivelul Infovului, care prevede nici mai mult nici mai putin decat o sustinere larga si reciproca pana in 2019.

"Organizatiile PSD si PRM din judetul Ilfov se vor sprijini reciproc la alegerile locale, la cele pentru Parlamentul Romaniei, Parlamentul European, precum si la alegerile prezidentiale. Protocolul este valabil pana la 31 decembrie 2019, cu posibilitatea de prelungire cu acordul partilor", se arata in documentul semnat de Robert Negoita din partea PSD si Marius Marinescu din partea PRM.

Iar situatia continua, cu semnarea in perioada urmatoare de protocoale similare in alte 6 judete din Moldova, dar si alte cateva din Ardeal.

In aceste conditii, ce explicatii vor da Victor Ponta si Crin Antonescu in fata liderilor maghiari la Congresul de la Oradea, pentru a fi suficient de convingatori si a-i determina sa iasa de la guvernare si sa intre alaturi de ei in Opozitie?

Antonescu: UDMR dispare din Parlament, daca ramane de gat cu PD-L

Simtind ca ceva nu este in regula in ceea ce priveste imaginea publica a PNL, purtatorul de cuvant Mihai Voicu a incercat duminica o prima delimitare a partidului sau de aliantele pe care social-democratii le fac cu peremistii. Voicu a declarat duminica, la Europa FM, ca PSD are dreptul sa faca acorduri de colaborare in administratia locala cu PRM, dar ca nu se pune problema includerii formatiunii conduse de C.V.Tudor in USL.

In replica, vicepresedintele PRM Codrin Stefanescu i-a transmis, luni, ca partidul sau "nu a cerut si nici macar nu s-a autoinvitat sa faca parte din USL", dar i-a atras atentia ca in turul doi al alegerilor prezidentiale s-ar putea sa aiba nevoie de voturile PRM, pentru Crin Antonescu, sugerandu-i ca ar fi bine sa nu se mai "fereasca" de PRM.

Situatia e cel putin incurcata. Nu putem sa nu ne intrebam, de exemplu, ce se va intampla in cazul in care un candidat al PRM ar intra in turul doi al unor alegeri, locale sau parlamentare? Conform protocoalelor judetene, el va fi sustinut automat si de PSD. Dar conform protocolului USL el va trebui sustinut si de PNL, ceea ce pare, deocamdata, greu de imaginat.

Am incercat in mod repetat sa aflam raspunsul la astfel de intrebari din partea unor lideri ai PNL, dar acestia au fost luni toata ziua in sedinte si nu au putut fi contactati.

In schimb, am aflat ce parere au despre acest subiect presedintele PRM Ilfov Marius Marinescu, purtatorul de cuvant al PSD, deputatul Radu Moldovan, si presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, cel mai probabil si viitorul presedinte al formatiunii dupa alegerile din 26-27 februarie.

Marius Marinescu (PRM): Am stabilit cu PSD sa semnam protocoale in toata tara

Vicepresedintele PRM Marius Marinescu spune ca astfel de protocoale de colaborare cu PSD vor fi semnate in toate judetele si ca ele vor prevedea o sustinere reciproca pana in 2019.

"Saptamana viitoare semnam protocoale in Moldova, saptamana aceasta semnam in alte judete. Acum stabilim toate detaliile. In principiu, incepand din 2 martie, semnam in Vaslui, Iasi, Suceava, Botosani, Bacau si Neamt. Si saptamana asta mai semnam in alte cateva judete.

In ceea ce priveste USL, ramane de vazut. Deocamdata am stabilit cu PSD sa semnam protocoale in toata tara, privind sustinerea reciproca la alegerile locale, parlamentare, prezidentiale, pana in 2019", a declarat Marinescu pentru Ziare.com.

Intrebat daca aceasta sustinere reciproca va avea loc si la nivelul Capitalei, acesta a raspuns: "Vom avea acelasi candidat, sigur ca da. Daca candidatul nostru va intra in turul doi, PSD-ul ne va sustine pe noi, iar daca candidatul PSD-ului va intra in turul doi, noi vom sustine candidatul PSD. Vom sustine absolut orice candidat impotriva PD-L".

Radu Moldovan (PSD): Intr-o Europa fara bariere, discursul nationalist nu mai e o tema serioasa

Purtatorul de cuvant al PSD, deputatul Radu Moldovan, a fost ceva mai retinut, respingand din start ideea semnarii a zeci de protocoale cu PRM, subliniind ca deocamdata nu este vorba decat de 11. In plus, acesta ne-a explicat ca nu este vorba despre o intelegere la nivelul conducerii centrale a celor doua partide, ci doar de aliante la nivel local.

"Nu am cunostinta sa fi existat o discutie la nivelul conducerii nationale ale celor doua partide. In schimb, conform statutului nostru, fiecare organizatie locala are autonomie pentru politica de aliante locale, exclusiv PD-L, dupa ultimul Consiliu National si decizia luata la constituirea USL. Organizatiile noastre teritoriale au dreptul sa isi faca politica de aliante", ne-a declarat deputatul.

Intrebat ce crede ca va spune UDMR despre aceste intelegeri, acesta ne-a replicat: "Eu cred ca in anul 2011, cand vorbim de o Europa care nu mai are bariere, cand vorbim de multiculturalism, nu mai avem o tema serioasa de dezbatere in aceasta zona a discursului nationalist.

Si eu urmeaza sa semnez, in calitate de presedinte al Organizatiei judetene a PSD Bistrita-Nasaud. Am avut o discutie cu colegii mei, din conducerea organizatiei judetene a PRM, si eu urmeaza sa semnez un protocol care are termen de colaborare locala. Este vorba de creare de majoritati in consilii, acolo unde nu avem majoritati in momentul de fata, de colaborari pe plan local".

Kelemen Hunor (UDMR): Nu se pot cauta puncte comune cu o uniune in care apare si PRM

Presedintele executiv al UDMR ne-a declarat ca, desi nu era nevoie de asa ceva, formatiunea sa neavand de gand sa iasa de la guvernare si sa se alature USL, apropierea PSD de PRM a ridicat inca un semn de intrebare cu privire la intentiile social-democratilor, in conditiile in care PSD nu avea nevoie de sustinerea unui partid al carui mesaj nu se incadreaza in jocul politic democratic.

"Semnarea protocoalelor PSD-PRM nu are nicio legatura cu Congresul UDMR, zic eu. E mersul firesc al lucrurilor, ei semneaza maine, poimaine sau peste o luna, nu are nicio legatura cu Congresul nostru.

In ceea ce priveste "invitatia" PSD fata de UDMR si aceasta tentativa de a ne convinge sa mergem alaturi de ei, semnarea protocoalelor cu PRM mai pune inca un semn de intrebare in ceea ce priveste posibilitatile noastre, daca noi ne-am gandi la asa ceva.

Noi nu ne gandim la asa ceva, dar apropierea PSD de PRM, semnarea protocoalelor la nivel judetean, probabil ca urmeaza si la nivel national, pentru noi inseamna un singur lucru: Nu se pot cauta puncte comune cu un partid politic, cu o alianta, cu o uniune in care PRM-ul apare ca unul dintre participantii la acea alianta, la acea uniune.

Din acest punct de vedere, nu este un semn de bun augur apropierea PSD-ului de PRM. Dar fiecare isi face strategia cum doreste, cum crede ca e mai bine.

Pentru noi este un semnal ca, din pacate, PSD, chiar si in momentul in care nu are nevoie de o astfel de apropiere, se gandeste la o colaborare cu un partid care nu a fost votat, care nu a intrat in Parlament si nici nu prea are posibilitatea de a reveni fiindca mesajul PRM si proiectele PRM exced jocul democratic", a declarat Kelemen Hunor pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#PSD PRM protocoale, #alianta PSD PRM, #Vadim Negoita protocol, #congres UDMR , #alegeri UDMR