Fekete (UDMR): Ori ramane legea actuala, ori mergem pe sistemul de vot mixt german

Joi, 08 Martie 2012, ora 16:44
1876 citiri
Fekete (UDMR): Ori ramane legea actuala, ori mergem pe sistemul de vot mixt german

UDMR continua sa se opuna introducerii votului uninominal pur, varianta readusa, miercuri, in atentia opiniei publice de catre presedintele Traian Basescu.

In discursul tinut in Parlament, seful statului a vorbit si despre nevoia de modernizare a clasei politice, un prim pas in acest sens fiind introducerea votului uninominal, in 2008.

"In acelasi timp, este clar ca un vot uninominal compensat, asa cum il avem acum, nu face decat sa creeze distorsiuni si oameni mai putin sustinuti de cetateni ajung in Parlament, in locul unora care au luat un numar mai mare de voturi. Este, cred, o obligatie morala a majoritatii ca, impreuna cu minoritatea din Parlament, sa decida un vot uninominal curat, care nu mai lasa ca oamenii de pe locul 3 sa ajunga parlamentari, iar cei care au fost primii in colegiu sa ramana acasa", a declarat miercuri, in Parlament, presedintele Traian Basescu.

Contactat de Ziare.com, liderul senatorilor UDMR, Fekete-Szabo Andras, a explicat ca votul uninominal pur nu avantajeaza nicio formatiune politica, nu numai uniunea pe care o reprezinta.

"Se pierd foarte multe voturi ale cetatenilor si reprezentativitatea nu este asa cum ar trebui. Cu sistemul compensatoriu, fiecare vot se regaseste undeva, intr-un mandat oarecare, rezultat in urma unui algoritm. Asa cum s-a facut si pana acum. Sigur ca sistemul nu e perfect, dar un sistem de vot perfect nu exista", ne-a explicat senatorul UDMR.

Acesta a precizat ca in opinia formatiunii sale, cel mai potrivit ar fi fost un sistem de vot mixt, de tip german.

"Noi am spus, dar nu exista vointa politica pentru acest lucru, pentru ca atunci am introduce si listele de partid", a adaugat acesta.

Pentru UDMR nu exista decat doua variante, a precizat el: "Ori pastrarea legii in forma actuala, ori sa se mearga pe sistemul german".

"S-au purtat foarte multe negocieri, stiti foarte bine ca noi am venit cu propuneri inclusiv de micsorare a numarului senatorilor si deputatilor, la 88 respectiv 300, la Senat sa fie vot uninominal pur, la Camera Deputatilor sa fie un sistem compensatoriu, cum a fost si ultima data la vot.

Pana la urma, in coalitie nu a fost un consens si a ramas in suspans toata discutia, adica ramane cum a fost", a adaugat senatorul Fekete-Szabo Andras.

Cu toate acestea, negocierile in coalitia de guvernare probabil vor fi reluate. "Sigur ca noi discutam si putem sa reluam negocierile, dar nimeni nu castiga din sistemul uninominal pur, nu numai noi", s-a aratat foarte ferm liderul senatorilor UDMR.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: Ziare.com