Revista Presei: UDMR isi cauta aliati pentru 2012

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 07:24
2292 citiri
Revista Presei: UDMR isi cauta aliati pentru 2012

UDMR a acceptat o intalnire cu liderii social-democrati si isi cauta aliati pentru 2012, scrie presa de marti, aratand ca intreaga clasa politica este preocupata de modul in care va arata legea electorala.

Tabara democrat-liberalilor militeaza pentru comasarea alegerilor locale si parlamentare in 2012 si sustine ca intreaga coalitie sustine ideea, scrie "Romania Libera".

Pe de alta parte, UDMR, care face parte din Coalitie, a decis sa mearga la discutii si cu liderii Uniunii Social-Liberale, care isi doresc alegeri separate, arata "Jurnalul National".

"Adevarul" scrie despre "siretlicul PDL pentru alegeri", care ar consta in modificarea legilor pentru cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare printr-un singur proiect avizat de Camera Deputatilor. Asta pentru ca, in cazul in care avizul s-ar da la Senat, PDL nu ar avea majoritate.

In tabara USL se simte nervozitate. Victor Ponta a ironizat ideea comasarii si a spus ca varianta propusa de PDL reprezinta un soi de "alegeri posticipate".

Romania Libera: UDMR isi cauta aliati pentru 2012

Desi din tabara PDL se vorbeste de un "consens total" in Coalitie pe tema comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare, liderii UDMR vor aborda acest subiect, astazi, si la intalnirea cu omologii din PSD. Fiecare formatiune din Coalitie va lua practic o decizie in zilele urmatoare.

"Nu am remarcat o opozitie la aceasta decizie (de comasare a alegerilor - n.r.)", a declarat purtatorul de cuvant al PDL, deputatul Sever Voinescu, dupa sedinta de ieri a Coalitiei. Acelasi democrat-liberal a aratat insa ca "fiecare partid merge in structurile lui de conducere si decide acolo ce face". Chiar daca formatiunile din Coalitie accepta propunerea PDL ca alegerile locale sa fie suprapuse cu parlamentarele, ramane de hotarat data scrutinului si, mai ales, sistemul dupa care vor fi alesi senatorii si deputatii, arata Romania Libera.

Jurnalul National: UDMR incepe discutiile cu Opozitia

Parlamentarii UDMR au decis sa raspunda pozitiv invitatiei USL de a purta discutii pe tema viitoarei legi electorale menita a stabili modul de vot pentru alegerile parlamentare de anul viitor, dar si a prevederilor din legea de revizuire a Constitutiei elaborata de Cotroceni.

"Sa vedem daca se poate gasi o solutie ulterioara unei iesiri de la guvernare", a declarat o sursa, pentru Jurnalul National.

Adevarul: Siretlicul PDL pentru alegeri

Modificarea legilor pentru cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare ar urma sa se faca printr-un singur proiect, avizat de Camera Deputatilor, unde Puterea face jocurile.

"Va fi o singura lege organica, ce va cuprinde atat modificarea celor doua legi electorale: pentru alegerile locale si cele parlamentare, cat si a Legii 215/2001. Va fi o lege pentru modificarea sistemului electoral, care va avea drept for decizional Camera Deputatilor", a explicat deputatul democrat-liberal Vasile Gherasim, membru in Comisia de Administratie.

Proiectul de lege ar urma sa fie adus in Parlament in a doua jumatate a lunii noiembrie, scrie Adevarul.

Evenimentul Zilei: USL ironizeaza "alegerile posticipate" dorite de Coalitie

USL nu este de acord cu comasarea, in toamna, a alegerilor locale cu cele parlamentare, a anuntat co-presedintele Uniunii, Victor Ponta. PSD si PNL sustin, in schimb, "orice varianta de alegeri anticipate".

Victor Ponta a ironizat ideea comasarii si a spus ca varianta propusa de PDL si agreata de Coalitie reprezinta un soi de "alegeri posticipate". "Vom sta sase luni cu niste structuri judetene care nu vor functiona", a explicat el obiectiile USL.

Invocand pregatirea sa juridica, presedintele PSD a spus ca mandatele alesilor locali, care expira in iunie 2012, nu pot fi prelungite, decat daca pedelistii "dau o lovitura de stat sau altceva". Or, in imposibilitatea prelungirii mandatelor, toate actele emise de administratiile locale dupa acest moment vor putea fi contestate in justitie de orice cetatean, scrie Evenimentul Zilei.

(L.S.)

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#UDMR aliati, #UDMR intalnire USL, #UDMR aliati 2012 , #alegeri UDMR