Ziare.com

Stenograme din dosarul cu bilete la Electric Castle si Untold al fostului viceprimar UDMR de Cluj: Le tin pumnii tampitilor de la PSD

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 24 Martie 2018, ora 14:36

   

Stenograme din dosarul cu bilete la Electric Castle si Untold al fostului viceprimar UDMR de Cluj: Le tin pumnii tampitilor de la PSD
Condamnarea in prima instanta a Annei Horvath, vicepresedinte executiv al UDMR si fost viceprimar al Clujului, a declansat un val de declaratii dure la adresa Justitiei, facute de aceasta si de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Anna Horvath, vicepresedinte executiv al UDMR si fost viceprimar al Clujului, a fost condamnata la doi ani si opt luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Instanta i-a interzis fostului viceprimar, pe o durata de doi ani, exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau orice alte functii publice si i-a confiscat suma de 20.000 lei.

Reactiile: Romania, stat securist!Anna Horvath sustine ca nu o surprinde decizia instantei si acuza ca Romania este un stat securist: "As minti daca as spune ca ma surprinde decizia de astazi. Apropiatii mei stiu ca m-am pregatit pentru orice eventualitate. Nu pentru ca as fi comis o ilegalitate, ci pentru ca, in ultimele 525 de zile, am constatat pe propria piele ca Romania este un stat securist".

"Cei (sic!) care incearca sa interpreteze decizia de astazi in baza legilor statului de drept le transmit sa nu se oboseasca! In Romania, statul de drept nu exista. Si daca a existat vreodata, a incetat sa mai existe", afirma fostul viceprimar din Cluj.

Kelemen Hunor: Nu este nici Justitie, nici legePresedintele UDMR, Kelemen Hunor, comenteaza in termeni extrem de critici condamnarea in prima instanta. Mesajul, in care se arata ca magistratii ar fi decis condamnarea la inchisoare "fara nicio proba", a fost publicat, in limba maghiara, pe contul politicianului de pe o retea de socializare.Liderul UDMR reclama ca ar fi fost incalcate in mod repetat procedurile si ca nu ar fi existat probe suficiente pentru o sentinta de condamnare. "In cazul Annei, nu este nici Justitie, nici lege", sustine Kelemen Hunor, care vorbeste si de "o crima" care ar fi fost comisa in ultimele 526 de zile in cazul fostului viceprimar.

"Putem vorbi de un stat de drept cand un om este condamnat fara nicio proba?", se intreaba liderul UDMR in mesajul postat pe Facebook si citat de Digi24.

Acuzatiile DNAHorvath Anna a fost trimisa in judecata de DNA, in 20 decembrie 2016, pentru trafic de influenta si spalare a banilor. Politicianul a fost acuzat ca, in perioada februarie-mai 2016, si-a folosit influenta pe langa functionari publici din Primarie pentru "urgentarea avizarii unor proiecte imobiliare" pentru care omul de afaceri Fodor Zsolt avea interese economice.

Horvath ar fi cerut in schimb 60 de abonamente la doua festivaluri de muzica pentru voluntarii care o sprijineau in campania electorala pentru alegerile locale. Pe 21 martie 2017, Horvath Anna a demisionat din functia de viceprimar.

Complicele, condamnatAfaceristul Zsolt Fodor a fost condamnat si el la un an si sase luni de inchisoare pentru cumparare de influenta si la doi ani de inchisoare pentru comiterea infractiunii de spalare de bani. S-a constatat concursul de infractiuni, iar pedepsele au fost contopite, rezultand doi ani si sase luni de inchisoare.

Totusi, judecatorul a decis sa suspende executarea pedepsei si a stabilit un termen de supraveghere de trei ani.

Stimulente pentru voluntariPotrivit dosarului aflat pe rolul Curtii de Apel Cluj, totul incepe pe 13 mai 2016, atunci cand Horvath i-ar fi pretins lui Fodor procurarea si remiterea unui numar de 30 de abonamente pentru Festivalul Electric Castle si 30 de abonamente pentru Festivalul Untold (avand o valoare totala de circa 20.000 lei), sustinand ca are intentia de a oferi aceste abonamente, pana la data de 5 iunie 2016, ca stimulent, voluntarilor care o sprijineau in cadrul campaniei electorale.

Horvath a candidat pentru functia de primar al orasului Cluj Napoca la alegerile locale din iunie 2016.

ONG-ul studentilor, bagat pe firPractic, firma Euro GSM controlata de Fodor a facut pe 23 mai 2016 un contract de sponsorizare, pentru suma de 20.000 de lei, cu Uniunea Studenteasca Maghiara din Cluj (USMC).

Suma sponsorizata nu era, de fapt, destinata activitatilor desfasurate de USMC, ci era pentru achizitionarea unor abonamente la festivalurile de muzica Electric Castle, Double Rise si Untold, acestea urmand a fi inmanate voluntarilor care au activat in campania electorala a candidatului Horvath Anna.

Fodor ar fi avut nevoie de "urgentarea avizarii unor proiecte imobiliare", Palatul Mikes din Cluj Napoca, Piata Muzeului nr. 4, respectiv la imobilul care urma a fi edificat in Cluj Napoca, strada Borhanciului, nr. 22.

Discutia de la restaurantPe 13 mai 2016, Horvath i-ar fi cerut o sponsorizare lui Fodor, pe terasa unui restaurant din Cluj. In prima faza a discutiei inregistrate, Horvath l-a informat pe Fodor despre colectarea donatiilor in bani (contributiilor) pentru campania electorala.

Horvath: Trimis mai departe suma de 31.500 in mare, aceasta suma s-a realizat, ceea ce pentru noi nu s-a rezolvat... (neinteligibil).... Si la ce ne-am gandit noi este ca le-am da dupa ce s-a terminat... (neinteligibil)... Acesta ar fi un pachet mare si acum incercam sa le adunam pe acestea...
Fodor: Cate?
Horvath: Pai sunt aproximativ 30-40 de copii, carora le-am spus ca vor primi cate ceva...
Fodor: Eu sunt pentru intotdeauna, atunci cand vorbim despre asemenea cauze.

Fodor a contestat transcrierea DNA si a dat o alta varianta a discutiei.

Horvath: Trimis mai departe suma de 31.500 in mare, aceasta suma s-a realizat ceea ce pentru noi nu s-a rezolvat... (neinteligibil).... Si la ce ne-am gandit noi este ca le-am da dupa ce s-a terminat... (neinteligibil)... Acesta ar fi un pachet mare si acum incercam sa le adunam pe acestea...
Fodor: Abonamente Untold si cate ar fi nevoie din acestea?
Horvath: Pai sunt aproximativ 30-40 de copii, carora le-am spus ca vor primi si din unele si din celelalte...
Fodor: Sponsorizam, suntem parteneri la....

"Si putem, fara probleme..."In pofida interdictiei legale de a fi primite donatii in bunuri, Fodor a acceptat solicitarea Annei Horvath de a finanta cumpararea abonamentelor pentru voluntarii care activau in campania electorala.

Horvath: Ajutoare, bine, bine.
Fodor: Sunt curios pentru ca faptul ca noi sponsorizam pe cineva...

(aceasta ultima exprimare este transcrisa de inculpat in modul urmator: sunt curios cum e... si pentru ca faptul ca noi sponsorizam de pe firma pe cineva si acela rezolva)

Horvath: Nu, ulterior, oricine, oricine sponsorizeaza in campanie UDMR-ul dupa campanie diferite cheltuieli...
Fodor: Pana dupa campanie. Si asta nu poate fi inlaturata cumva, intr-un fel sau altul, deoarece o sponsorizare de dupa campanie...
Horvath: Stii ce? In definitiv se poate, pentru ca noua ne urmeaza urmatoarea campanie...
Fodor: Si putem, fara probleme...
Horvath: Asta ne-ar fi de foarte, foarte mare ajutor...

Transcrierea lui FodorAceasta parte a discutiei este transcrisa de Fodor in modul urmator:

Horvath: Nu, oricine, oricine, oricine poate sponsoriza sponsorizeaza, nu exista asa ceva in campanie dupa campanie diferite cheltuieli...
Fodor: Si asta nu poate fi inlaturata cumva, intr-un fel sau altul, deoarece o sponsorizare de dupa campanie...
Horvath: Stii ce? In definitiv se poate, pentru ca noua ne urmeaza urmatoarea campanie...
Fodor: De pe firma putem, fara probleme...
Horvath: Asta ne-ar fi de foarte, foarte mare ajutor...

"Deci in prima faza ar fi aceste abonamente, asa-i?"Horvath: Pe copiii astia eu nu as vrea sa... (neinteligibil)... pe nimeni eu imi duc campania pana la capat, atatia bani sunt, ce facem din astia si gata. Nici datorii, nici nimic. Si le-am promis copiilor, ca vom face rost de abonamente si na sunt... (neinteligibil)... Nu vreau eu nimic, dimpotriva. Ei chiar o fac cu maxima insufletire pe strada Iuliu Maniu, un spatiu primit de la protopop, pe care l-am inchiriat cu contract, ca sa nu poata nimeni sa se lege de acest lucru, un spatiu foarte mare pe care l-am aranjat cu toate, ceva de genul a 300 sau 250 de metri patrati, mese, scaune, masa de ping-pong, masa de fotbal, benzi de alergat le place foarte mult, X-Box si se simt foarte bine si protopopul cateva portii de mancare. Sunt bine, numai ca ar incerca...
Fodor: Deci in prima faza ar fi aceste abonamente, asa-i?
Horvath: Da, da.
Fodor: Despre cate ar fi vorba?
Horvath: Pai, ar fi nevoie si de un fel si celalalt.
Fodor: Sunt de doua feluri?
Horvath: Da, doua feluri, unul pentru Electric Castle si Untold...
Fodor: Da, OK si este celalalt tip, pentru Untold.
Horvath: Cele doua evenimente majore din oras... pana la 30, cat poti
Fodor: 15-15 sau 30-30?
Horvath: Pai, astea sunt deja de 350, pai noua ne-ar trebui 30-30, dar acestia sunt deja prea multi bani. Deci cate poti tu....
Fodor: Pai, sa vedem cate avem noi. Pentru ca, de altfel, acestea pot fi cumparate din fondul acela de sponsorizare.
Horvath: Aha, da.
Fodor: Intrebarea este ce firme si prin intermediul cui pentru ca noi le putem cumpara acele abonamente din fondul de sponsorizare, doar ca ele trebuie sa ajunga la cineva in baza unui contract, acuma ca cine in luna mai, in iunie expira, asa ca... (neinteligibil)...

"350 de lei, destul de multi bani"Practic, arata DNA, Horvath ar fi pretins remiterea unor foloase materiale necuvenite in cuantum de 20.000 lei, pentru finantarea achizitionarii abonamentelor, dorind ca acestea sa fie cumparate pana la data alegerilor locale - 5 iunie 2016, pentru a fi distribuite voluntarilor.

Horvath: Da, da. Prind bine oricate, pentru ca...
Fodor: (Vorbeste cu cineva la telefon: Salut, salut. As avea o intrebare, noi suntem parteneri cu Electric Castle, asa-i? Si, si cu Untold? Cu Untold, nu. Bine. Noi avem bilete, putem obtine bilete? Mie 30 de bucati imi trebuie. Tocmai despre asta ar fi vorba sa le cumparam, deci nu din cele pe care tu deja le-ai promis pentru uz intern, ci sa le cumparam. Na, dar nu murim noi din atata! Bine, multumesc mult. Salut.) (discuta cu o alta persoana: Salut, pot sa te sun putin mai incolo? Alo? Alo?... Da, da, cand ajunge? Te sun mai incolo, eventual il sun pe el fiindca am vazut ca m-a sunat, il sun inapoi. Bine? Mersi mult, mersi! Pa! - n.red)

Fodor: Deci nu are nici o legatura cu ceea ce noi am achizitionat deja.
Horvath: Da, da.
Fodor: Asadar, chiar daca nu avem bilete, la preturi promotionale cat costa un bilet? Promitem...
Horvath: 350 de lei, destul de multi bani.
Fodor: 350 x 30 este cam 10.000 de lei, da? Da? Si celelalte, tot aproximativ atat, deci in total aproximativ 20 de mii de lei, in prima faza. Asta o rezolvam, fara nicio problema. Serios, prieten de familie, asa ca data? Termen?
Horvath: Pai, pana pe 5 iunie ar fi bine, ca sa nu asteptam sa le putem distribui, sunt aici si...
Fodor: Bine, vor fi pana pe data de 5 iunie.
Horvath: Multumesc foarte, foarte frumos.
Fodor: Cu foarte mare placere.

"Mi-ar place foarte mult sa mai pot sta patru ani"In acest moment, fiind multumita de faptul ca Fodor a acceptat solicitarea formulata, viceprimarita Horvath promite ca, daca o sa fie primar, o sa faca totul.

Horvath:Daca voi fi primar, fiindca... (neinteligibil).. daca voi fi primar, voi face totul...
Fodor: Sigur, sigur. Este deja pentru mine, foarte mare lucru, ca ma pot adresa tie, ori de cate ori e nevoie si ma ajuti de fiecare data.
Horvath: Ma straduiesc. M-am straduit sa invat toate lucrurile, ca sa pot sfatui pe oricine imi cere sfatul, macar de unde sa inceapa.
Fodor: Sigur, din toata inima, asa ca considera rezolvata problema.
Horvath: Multumesc si eu sper ca voi fi acolo. Mi-ar place foarte mult sa mai pot sta patru ani. Am spus ca accept, am si expertiza acumulata si timp de patru ani, vreau sa - nu as vrea sa plec si sa constat ulterior ca in urma mea se darama totul.

"Eu le tin pumnii tampitilor astora de la PSD"Cei doi discuta si despre sansele Annei Horvath de a fi aleasa edil.

Fodor: Care sunt premizele?
Horvath: Pai Boc sta prea bine, sta foarte bine.
Fodor: Da? Ceea ce inseamna ca?
Horvath: Ceea ce inseamna ca el 60 de procente... (neinteligibil)... experienta a demonstrat ca exista un echilibru pe cai mari si tuturor le spune ca el vrea sa continue cu mine, oricat, chiar daca nu va avea nevoie de voturile consilierilor nostri, el tot vrea sa lucreze pe mai departe cu mine si etc., doar ca nu va mai avea aceeasi forta.

Bine ca eu am o relatie interumana, cvasi-buna cu el, dar oricum este altceva, daca este si nevoit de sustinerea ta. Asa ca eu le tin pumnii tampitilor astora de la PSD, asa cum sunt ei - ca nu vrei sa stii ce consilieri au, fereasca Dumnezeu - dar le tin pumnii sa scada putin sub 50.

Fodor: Eu am asistat la o discutie in familie, cu privire la candidati si intrebarea de pe buzele tuturor a fost: Este altul mai bun? Nu. Atunci? Directia este; daca nu are un contracandidat, despre care sa existe garantii ca-i mai bun, atunci sa fie tot el.

Horvath: Da, stiu ca aceasta este logica care functioneaza. Si noua, ca echipa de consilieri... (neinteligibil)... nu trebuie sa facem nimic mai mult decat sa reusim sa mobilizam acel lot de 30 de mii de votanti clujeni maghiari care n-au iesit din casa si nu au votat. La precedentele alegeri au iesit 15 din 48 de mii, doua mii au votat pentru candidatul PNMT si acum, avand in vedere ca candideaza si Balazs, figuri cunoscute, care au fost foarte implicati si in campania din 2012, ma refer la Dezso, la Illyes Szilard, au plecat de aproximativ doi ani. Balazs este candidatul Bisericilor, pentru ca asa am convenit sa aiba si cultele un candidat...
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14114 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Le tin pumnii tampitilor de la PSD"

Cata dreptate are....
SULEman Pasa face pact si cu DRAK-u numai sa nu intre unde-i locul !
UDMR se foloseste de ...astea multi DAR PRO*** ...psd!
mari patrihoti sudisti ...vinde tara numai sa scape penalul Zdragne!

 

Tovarase draknea, tovarasa horvath va face tampiti ! Ce faceti ?

Dormiti in cizme tovarasi?
Nu o dati afara din Romania?
Nu o schingiuiti un pic?
Si ea e la fel de hoata ca voi, dar nu se compara cu draknea, asta este cert :)))
Ar trebui sa o ajutati sa se perfectioneze...

 

stane...

si psd tot asa a inceput.
cu mituirea si furtul de voturi.
cine fura voturi sau da mita electorala ar merita puscarie pe viata..

Alooo...e normal,corb la corb nu isi scoate ochii...

de aia isi tin pumnii uni altora...ca ta...ti...

Romanul se intreaba de ce doua masuri? De ce

..Horvath ia 2ani si 8 luni inchisoare iar Orban e achitat? Vina lui Orban e mai grava! Si atunci?

Raspunsul e unul singur, Justitia e defecta! Condamna doar pe partea PSD-ALDE-UDMR. Si ii scapa pe ceilalti!
Nu-i nimic, anul acesta se aproba noile legi. Altfel romanii vor vota doar cu victimile Statului Toxic!

Ca sa fiu foarte cinstit, mai mult decat o pedeapsa simbolica,...

...cu suspendare, nu merita madame Horvath!
Nu a fost vorba decat de a urgenta o chestie legala, n-a luat pentru ea nimic, iar niste bilete la un concert de muzica nu mi se pare prea grav.
Aaaa, daca isi insusea toata Covasna sau Sf. Gheorghe, s-ar fi apropiat putin de nivelul lui Dragnea...

 

Traficul de influenta, schimbul de favoruri

din pozitii de autoritate publice sint cancerul societatii.

Adevarat, dar depinde mult de gravitate!

Daca am m.ortul pe masa si intervin unchi-meu de la primarie sa mi se elibereze mai repede actele pentru un loc de veci la cimitir, tot trafic de influenta este, daca ne gandim...

Simptomatic.

Nu ma intereseaza ce si cit a furat, sau a deturnat, sau a mituit, sau ce bani a spalat. Problema e ca la orice nivel, in orice parte a Romaniei cei care acced la putere oricit de mica ar fi ea, o folosesc pentru a-si perpetua pozitia de putere si mai apoi cauta sa dobindeasca mai multa. Si aici intervin factorii de decizie politica, "greii", "nasii" grupurilor mafiot-politice, care cauta sa-si impuna oamenii (slugile) in pozitii in care sa le serveasca cit mai bine interesele de orice fel. Am spus-o si am s-o repet: fara slugi nimeni nu poate sa ajunga sa domine.

 

Ieri am scris despre acest articol si azi avem dovada...

Structurile de forta au fiecare o sectie numita ,,media" unde angajatii urmaresc, monitorizeaza tot. Vazand aceste structuri, la noi DNA, ca sunt opinii dezaprobatoare la decizia de condamnare , azi au scos , selectiv, inregistrarile..Avem doua probleme..De ce era monitorizata, urmarita , etc d-na viceprimar care este in politica de 20 de ani si nu a avut niciodata o plangere , nimic ? si a doua, citind atent ceea ce ni se prezinta , vedem ca nu este nici un cuvant in care d-na viceprimar cere, impune, etc ...Vad ca multi comenteaza laconic fara sa analizeze problema, unii acuza din instinct anti etnic iar altii din obisnuinta zilnica. Am vrut sa reliefez faptul ca justitia romana are doua metode de apreciere a faptelor si in majoritatea cazurilor cei ce ,,fura" o gaina sunt mai aspru condamnati decat cei ce fura un judet, o tara ...Avand in vedere ca politicieni maghiari au fost putini condamnati pt coruptie, justitia a vrut sa dea un semnal ca e impartiala desi au fost, sunt alti politicieni maghiari care au devalizat zone intregi, etc . Neputinta DNA de a face dosare ungurilor face sa forteze orice dosar . Pt fapta d-nei vice se putea da cel mult cu suspendare desi tot dosarul este pe aceste inregistrari si ele ilegale caci s-au facut , cum spuneam, anterior avizului dat de judecator dar au fost plasate dupa. Intelegem inca odata ca SRI, DNA, DIICOT etc asculta mii, sute de mii de cetateni asteptand sa gaseasca un dialog de la care sa porneasca un dosar ce este tinut la sertar ani buni si scos cand un oarecare subiect poate fi santajat, pus sa faca autodenunt, ajunge intr-o functie ce poate si se vrea sa fie controlata de aceste structuri. Despre cum se face campanie, cei implicati stiu. Exemplul meu , iata. Sa te prezinti ca fiind candidat, sa arati programul tau politic, ai nevoie de oameni care sa duca pliante, afise, sa te insoteasca etc ..pt un parlamentar care are 10 localitati in judet sau resedinta de judet este necesar sa parcurga toata aria respectiva de cel putin doua ori.Sa zicem ca aduni 20 de tineri. Acestia merg in teren cel putin 5-6 ore..crezi ca vin cu pachetel si apa de acasa? crezi ca plinatele, afisele etc apar din cer? atunci faci o intelegere..oferi cate 50 lei/zi fiecaruia dintre cei ce te ajuta sa-i stimulezi sa faca campanie pt tine sau crezi ca o fac patriotic sau de dragul tau? asta in termen legal se numeste cum? trafic, coruptie? vrei sa fac campanie singura umbland ca ,,sluta" prin sate? sau le spui tinerilor ca le dai cate un bilet la muzica ce le place...in zona se stie ca tinerii isi doresc la muzica..afaceristul, ascultat si el, vine cu oferta de bilete ca multumire ca in sfarsit , legal, i s-a deblocat lucrarea...ma intreb,DNA de ce nu a mers peste cei ce taraganau rezolvarea lucrarii si a asteptat incalcand constitutia sa inregistreze un dialog din care nu reies trimiteri la coruptie.. de aici expresia stat securist caci asa facea Securitatea. DNA se vrea stapana statului roman, cu drept de viata si de..

 

Totul a fost OK ! pina la ultima propozitie,

din fericire intrerupta. DNA nu este un panaceu universal, dar pina una alta e singurul instrument care are rezultate. Bune, rele, dar le are. Si nu uitati o vorba din batrini:
La boala grea, leacuri tari.

Dar nu leacuri tari la simple raceli,...

...fiindca efectele secundare pot fi mai rele decat boala insasi!
O varianta mai completa a zicalei, care nu se refera neaparat la boli:
"A grandes males, grandes remedios"
Aproape ca nu e nevoie de traducere..:-))

cateva spicuiri interesante pentru mentalitatea minoritatii

maghiare:

Anna Horvath: Romania, stat securist!
Kelemen Hunor: Nu este nici Justitie, nici lege.

cred ca si Verestoy (Cherestea) Attila ar fi spus, daca mai traia: Si nici pomi nu mai sunt...

cred ca ar trebui sa le cerem scuze, in maghiara, cum recita Horatiu Malaiele/Plecati de-aici:
https://www.youtube.com/watch?v=LlanUozexKo

 

care o fi explicatia ?

Cum se face ca NUMAI dupa ce sunt prinsi ca fura, fac un trafic de influenta sau fac "mici aranjamente nevinovate" care merg de la cateva zeci de euro la milioane sau de la un loc de casa la sute de hectare, chiar un judet intreg (cazul padurilor hrebenciucului) toti "descopera" ca sunt acuzati pe nedrept si ca justitia este securista. Asta ca sa fim corecti, incepand cu basescu si terminand cu ultimul consilier la o primarie sateasca, fiecare cu "afacerea lui". Eu am invatat de mic ca furtul este furt, minciuna e minciuna, nu conteaza daca sunt mici sau mari. Fapta este fapta. Pedeapsa este insa (sau ar trebui sa fie) proportionala cu prejudiciul creat.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor