UDMR, incotro! (Opinii)

Sambata, 26 Februarie 2011, ora 13:42
1168 citiri
UDMR, incotro! (Opinii)

UDMR s-a dovedit, pana in prezent, una din cele mai serioase si performante formatiuni politice de pe scena romaneasca. A practicat politica pasilor marunti, dar a obtinut rezultate notabile, unele chiar surprinzatoare. In momentul de fata, Uniunea se afla la o rascruce de drumuri.

Evenimentul important

In perioada 26-27 februarie, are loc Congresul UDMR, unde se pare ca vor fi schimbari majore, atat la nivelul conducerii, cat si in strategia politica viitoare a acestui partid.

Importanta care i se acorda UDMR-ului provine si din faptul ca la Congres si-au anuntat prezenta si liderii celor doua aliante din opozitie, Victor Ponta si Crin Antonescu, precum si europarlamentarul Laszlo Tokes.

Candidatii inscrisi in cursa sunt ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consilierul prezidential pentru minoritati, Eckstein Kovacs-Peter, si deputatul Olosz Gergely.

Se schimba ceva sau nu

Cu toate ca in istoria de aproape 18 ani a Uniunii, nu au fost inregistrate schimbari spectaculoase, totusi unii politicieni si analisti tin sa sublinieze faptul ca deciziile luate la Congres vor aduce schimbari surprinzatoare de strategie pe scena politica romaneasca.

Pe de o parte, conducerea actuala a UDMR spune ca nu vor fi modificari majore in tactica viitoare a partidului, ca nu se pune problema iesirii de la guvernare, precum si faptul ca acest subiect nici nu se va pune in Congres.

Nemultumiri in front

Pe de alta parte, sunt organizatii locale si zonale care se declara nemultumite de actuala guvernare, de masurile radicale aplicate de guvern si care se gandesc foarte serios la despartirea de actuala coalitie a puterii. Spre exemplu, Organizatia UDMR Oradea a trecut deja la actiune, incheind un protocol de colaborare cu USL, pe o perioada de cinci ani.

Un lucru bun, unul democratic, de bun simt si de subliniat in politica UDMR-ului este si faptul ca Marko Bela, liderul partidului si vicepremier al actualului guvern, si-a anuntat retragerea din conducerea Uniunii, un lucru destul de rar, din pacate, in politica romaneasca.

Acuzatii grave

Cu toate acestea, Laszlo Tokes, liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, aduce acuzatii grave la adresa conducerii UDMR, si anume faptul ca au primit bani atat din Romania, cat si din Ungaria si ca i-ar fi folosit in scopuri personale sau de grup. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda da o replica acestor acuzatii, spunand ca nu a luat bani decat din Romania.

Inca un partid

In plus, europarlamentalul Laszlo Tokes ameninta cu infiintarea unei noi formatiuni politice in randul maghiarilor din Romania, asa-numitul Partid Popular din Ardeal. Or, dupa cum se stie, maghiarii din Romania reprezinta circa 7% din populatia totala a tarii, iar pragul electoral actual este de 5%.

In conditiile fragmentarii spatiului politic maghiar, liderii acestei minoritati, sunt dispusi la compromisuri pentru scaderea pragului electoral la 3%, prin aceasta realizandu-se si o mai buna reprezentare a comunitatii maghiare in consiliile locale. Altfel, risca sa nu intre in Parlament.

Vrem premier

Una peste alta, mai vine si bomba politica a anului, si anumeaceea ca "UDMR ar putea da prim-ministrul!", lansata de omul cu cea mai mare putere executiva din UDMR, Laszlo Borbely. Evident ca afirmatia poate fi una hazardata si chiar comica, dar mai stii?

Avand in vedere aceste consideratii, in momentul de fata, UDMR nu ar avea motive sa divorteze de PDL. Dar, cum se stie ca vremea si politica sunt schimbatoare de la o zi la alta, nimeni nu poate da un pronostic sigur. "UDMR nu a jurat si nu jura fidelitate vesnica niciunui partid romanesc, ci doar comunitatii maghiare".

Cu mana intinsa

Asadar, cu toate ca maghiarimea nu dispune de elite in partid, ci de oameni politici de nivel mediu, este de laudat pentru realizarile ei. In acelasi timp, este de condamnat faptul ca un partid de la putere, PDL, si cele din Opozitie, PSD, PNL, PC, stau cu mana intinsa la o formatiune politica ce incearca sa reprezinte interesele unei comunitati minoritare. UDMR, ca si celelalte partide, ar trebui sa urmareasca interesul tuturor romanilor, indiferent din ce etnie fac parte.

Da sau ba

UDMR are de ales acum intre Putere si Opozitie. Dar, cum in cei aproape 13 ani de guvernare (din 18 ani de existenta ca partid politic) a fost cand cu unii, cand cu altii, Uniunea a dovedit un elocvent pragmatism politic si este posibil sa mai mearga cu puterea actuala cel mult un an de zile. Ce va urma dupa aceea ramane de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri congres UDMR , #alegeri UDMR