Episcopul Laszlo Tokes, marele absent al Congresului UDMR

Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 17:39
1111 citiri
Episcopul Laszlo Tokes, marele absent al Congresului UDMR

Europarlamentarul Laszlo Tokes, aflat in fruntea candidatilor maghiari la alegerile pentru Parlamentul European, s-a numarat sambata printre absentii de la Congresul UDMR.

Motivul absentei lui Laszlo Tokes de la Congresul UDMR a fost comunicat de unul dintre apropiatii sai, fostul deputat al Uniunii Szilagyi Zsolt, care este acum vicepresedinte CNMT, formatiunea care s-a desprins din UDMR in perioada in care a fost desfiintata si functia de presedinte de onoare al Uniunii.

Dealtfel, de la eveniment a lipsit alaturi de Tokes si Szilagyi Zsolt, care acum, alaturi de Tokes candideaza pe locul patru al Listei Solidaritatii Maghiare, comuna cu UDMR. Szilagzi spune ca este vorba despre "o situatie mai delicata".

"Lui Laszlo Tokes i-a fost desfiintata functia de presedinte de onoare al UDMR in 2003 si nu ar fi fost de cuviinta ca acum sa fie prezent ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Din aceasta cauza, am convenit ca domnul Tokes sa transmita un mesaj de intampinare la Congres, printr-o scrisoare, citita de Toro Tibor", a explicat Szilagyi.

Astfel, ultimul punct pe ordinea de zi a Congresului UDMR l-a reprezentat aprobarea listei candidatilor pentru europarlamentare. De asemenea, si campania pentru PE a celor doua formatiuni va fi una separata, existand insa o serie de evenimente comune la care vor participa atat Tokes, cat si liderii UDMR.

Desfiintarea functiei de presedinte de onoare al UDMR, care ii fusese dintotdeuna atribuita cu Laszlo Tokes, a avut loc in 2003, cand, practic, Uniunea s-a scindat, cei care fusesera pana atunci denumiti radicalii UDMR reunindu-se sub titulatura CNMT.

Cei care au parasit UDMR au fost nemultumiti de politica liderilor moderati ai Uniunii, care si atunci erau reprezentati de triumviratul Marko Bela, Attila Verestoy si Laszlo Borbely, care au sustinut Guvernul Nastase in Parlament si renuntasera, in perioada cuprinsa intre 2001 si 2004 la solicitarea autonomiei etnice.

Desfiintarea functiei de presedinte de onoare a fost interpretata de Tokes ca o excludere a sa din UDMR, dialogul cu reprezentantii Uniunii fiind reluat abia in ajunul alegerilor europarlamentare din urma cu doi ani, cand Tokes a candidat ca independent in PE si a castigat increderea comunitatii maghiare.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: rNews