Laszlo Tokes, cap de lista la UDMR, de europarlamentare

Joi, 12 Februarie 2009, ora 18:06
781 citiri
Laszlo Tokes, cap de lista la UDMR, de europarlamentare

UDMR si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) s-au inteles cu privire la constituirea listei solidaritatii maghiare din Romania pentru alegerile europarlamentare, iar episcopul reformat Tokes Laszlo va fi primul candidat pe aceasta lista.

Presedintele UDMR, Marko Bela, si presedinetele CNMT, Tokes Laszlo, au prezentat joi, la Cluj-Napoca, detalii privind constituirea listei pentru euroalegeri, europarlamentarul Tokes fiind cel care va deschide aceasta lista, relateaza NewsIn.

"Trebuie sa va anunt, cu satisfactie, ca astazi am reusit sa convenim in legatura cu participarea comuna in alegerile pentru Parlamentul European, si anume cu lista solidaritatii maghiare din Romania, conform legii, sub egida UDMR si sub insemnul electoral al UDMR, dar, in acelasi timp, folosind in campanie si logo-ul CNMT.

Pe locul 1, cap de lista, va fi domnul episcop, Tokes Laszlo, la fel, locul IV va fi ocupat de un candidat al CNMT", a declarat Marko in cadrul unei conferinte de presa.

Aceasta lista va avea 75% candidati UDMR si 25% candidati alesi de CNMT, iar o intelegere privind detaliile constituirii acestei liste va fi semnata de cele doua organizatii, in data de 22 februarie, ori la Cluj-Napoca ori loa Targu Mures.

Marko Bela a mai spus ca cele doua organizatii vor avea un program electoral cadru in cadrul campanieie electorale, unde vor fi incluse dezideratele ambelor organizatii, atat CNMT cat si UDMR urmand sa isi faca propria campanie, pornind de la aceste deziderate.

"In acelasi timp vom infiinta un comitet de coordonare, care va avea menirea sa coreleze toate actiunile si toate mesajele de campanie pentru alegerile pentru Parlamentul European", a mai adaugat Marko.

La randul sau, presedintele CNMT, Tokes Laszlo, a afirmat ca un motiv pentru care s-a ajuns la consensul privind lista comuna pentru alegerile europarlamentare este dat de faptul ca maghiarii trebuie sa largeasca frontul de lupta pentru obtinerea autonomiei, cu atat mai mult cu cat presedintele Traian Basescu s-a aratat impotriva ideii de autonomie in Secuime.

"Domnul presedinte Basescu s-a pronuntat hotarat impotriva autonomiei teritoriale a Secuimii. Dintr-aceasta se vede cat de greu este si numai cu solidaritatea deplina a maghiarilor si unirea fortelor noastre comune putem sa ajungem la un rezultat in privinta crearii autonomiei. Cu aceasta idee am insistat asupra intelegerii si sunt satisfacut", a afirmat Tokes.

Citeste si:
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Guvernul Cioloș urmează miercuri, 20 octombrie, să fie supus la vot, începând cu ora 10.00. În contextul în care șansele ca executivul să fie învestit sunt aproape nule, următorii pași...
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
Sursa: Ziare.com