Ziare.com

PCM trimite UDMR carta de colaborare pentru alegeri

Sambata, 09 Februarie 2008, ora 16:28

   

PCM trimite UDMR carta de colaborare pentru alegeri
Partidul Civic Maghiar a elaborat o carta de colaborare cu UDMR, document semnat sambata la Tg. Mures de presedintele formatiunii, Szasz Jeno, care urmeaza sa fie trimis prin posta conducerii Uniunii.

Carta de colaborare denumita "Opt puncte pentru 2008", prevede ca PCM si UDMR cad de acord asupra celor opt puncte "sub semnul competitiei democratice si a colaborarii responsabile, spre binele si interesul comunitatii maghiare".

Primul punct prevede recunoasterea reciproca si dreptul la existenta politica, precum si colaborarea in campania electorala.

"In competitie electorala intram numai acolo unde nu este pusa in pericol reprezentarea politica a comunitatii maghiare si, in orice alta situatie, locul unei competitiei electorale va fi luat de colaborarea electorala", se arata in documentul citat de NewsIn.

Civicii maghiari vor ca pentru o eficienta mai mare a voturilor maghiarilor in alegerile locale din acest an, cele doua formatiuni sa elaboreze o Harta Electorala Generala, care sa asigure "baza profesionala a luarii deciziilor politice referitoare la o competitie electorala democratica si o colaborare responsabila".

"PCM si UDMR se angajeaza ca in anul 2008 sa initieze reforma sociala a sistemului de sprijinire financiara provenita din banii contribuabililor, pentru ca politica de partid sa se retraga neconditionat din acest domeniu", stipuleaza documentul.

Civicii doresc ca etnicii maghiari sa elaboreze o strategie de afirmare a intereselor proprii ale comunitatii maghiare in politica externa, infiintarea de birouri de reprezentare externa pentru maghiari si continuarea programului "Transilvania te asteapta!", care se adresaza compatriotilor "nostri ardeleni raspanditi in toata lumea".

Szasz Jeno a spus ca se va infiinta un comitet pentru initierea unor actiuni pentru "restabilirea increderii de sine zdruncinate si coeziunii maghiarilor din Bazinul Carpatic de dupa 5 decembrie 2004, intr-un spirit demn de mostenirea istorica transilvana". Szasz s-a referit la esecul initativei de acordare de catre Ungaria, in 2004, a dublei cetatenii pentru maghiarii din afara granitelor.

Liderul PCM a mai spus ca maghiarii ar trebui sa aiba in Parlamentul Romaniei o reprezentare de 7%, fara sa se impuna pragul de 5%, dat fiind faptul ca ei reprezinta 7% din populatia Romaniei.

Citeste mai multe despre maghiari colaborare UDMR PCM Szasz Jeno
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 643 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Szasz Jeno'' este un tip cu vederi dubioase

Interesul PCM (Partidul Civic Maghiar) este dat la iveala prin acest program in 8 puncte. Subtil vrea sa inlature UDMR din Harghita si Covasna adica UDMR sa RENUNTE LA UN DREPT al sau si sa-l dea in mana unui partid iredentist,cu usurinta legalizat,zic eu,din moment ce scopul acestuia este acapararea administrarii politice a Ardealului la care face referire, si nici mai mult nici mai putin decat sa activeze pe plan extern pentru acest ideal,(facand in Parlamentul Europei jonctiunea cu iredentistul independent Tokes Laszlo). Daca UDMR accepta aceasta colaborare, isi semneaza propria-i disparitia . Trebuie modificata urgent constitutia si printre altele sa se ridice pragul electoral la 8 sau 10% dar, si un articol care sa permita expulzarea din tara a persoane periculoase pentru statul roman. In felul acesta dispar din puterea legislativa raul ce-l poate produce Romaniei. Aceasta este solutia cea mai eficienta.,iar prlamentarii pot opta pentru un partid parlamentar in care sa se inscrie daca nu ating pragul electoral cu partidul lor.

 

Trebuie sa fie midificata constitutia tarii in care sa se prevada printre altele si unele modificari in legea partidelor politice. Partidul politic sa fie infiintat pe principii de doctrine politice si nu pe chestiuni de minoritate. Ungurii vor niste interese numai pentru minoritatea lor la procentul de populatie,iar noi,celelalte minoritati sa nu putem face la fel pentru a obtine locuri in plus in parlament . Eu zic ca parlamentul tari romanesti sa nu cuprinda partide etnice. Daca o etnie este majoritara intr-o zona ea actioneaza ca forta politica in zona aceia in consiliile judetene; e suficient ,drept ,corect si legal;nu le lezeaza nimeni interesele. In cazul partidului de forma minoritara acesta nu are in vedere interesul national ci al minoritati in parlament. In romania politicul nu a activat contra minoritarilor si ca atare partidele minoritare nu-si au rostul in parlamet. Zic si eu ca e necesara revizuirea constitutiei.

 

Transilvania Libera!

Amu va spui!Ardealul va fi liber asa cum a fost secole dea randul!Cui nu-i convine sa-si ieie catrafusele si sa dispara!Aviz moldovenilor colonizati pe vremea lui ceasca!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor