UDMR a ramas in topul preferintelor maghiarilor, in ciuda PCM

Miercuri, 04 Iunie 2008, ora 10:38
1077 citiri
UDMR a ramas in topul preferintelor maghiarilor, in ciuda PCM

UDMR a reusit sa-si mentina majoritatea electoratului maghiar la alegerile locale, dar a pierdut cateva posturi cheie in administratia locala, dupa ce comunitatea a fost reprezentata la scrutin si de o alta formatiune, Partidul Civic Maghiar.

Electoratul maghiar a avut posibilitatea sa opteze, la alegerile locale din acest an, pentru doua formatiuni care reprezinta aceasta etnie - Uniunea Democrata Maghiara din Romania si Partidul Civic Maghiar dupa ce la scrutinurile din ultimii 18 ani au fost reprezentati doar de UDMR, informeaza NewsIn.

In afara concurentei PCM vizand electoratul maghiar, UDMR s-a confruntat in acest an, in unele judete, cu aliante ale partidelor romanesti incheiate cu scopul de a-i impiedica pe candidatii comunitatii maghiare sa obtina posturile de conducere in administratia locala.

Dar, in pofida aparitiei PCM si a aliantelor antimaghiare, potrivit conducerii UDMR, Uniunea a reusit, la primul tur al alegerilor locale din acest an, sa-si pastreze atat locul si rolul in cadrul comunitatii, cat si ponderea de a patra gupare politica din Romania.

Asta in conditiile in care PCM, a beneficiat, in timpul campaniei electorale, de sprijinul liderilor partidului ungar de opozitie FIDESZ, cat si al europarlamentarului Laszlo Tokes.

Insa, la alegerile locale din acest an PCM a aruncat in lupta electorala circa 3.400 (3443 de candidati, din care 133 pentru functii de primar), in timp ce UDMR a avut in jur de 9.400 de candidati (9.446, din care 12 la sefia CJ, 765 la consilieri judeteni, 8.308 la consilieri locali si 361 candidati primari).

La alegerile locale din 2004, UDMR s-a clasat pe locul patru pe scena politica, pe listele sale fiind alesi 189 primari, 111 consilieri judeteni si 2.488 consilieri locali.

De asemenea, UDMR a castigat in 2004 sefia a cinci consilii judetene: Bihor, Covasna, Harghita, Mures si Satu Mare.

In acest an, UDMR a pierdut sefia CJ Bihor in favoarea PNL, dar si-a mentinut conducerea CJ Covasna, Harghita, Mures si Satu Mare.

In plus, potivit liderului UDMR Marko Bela, Uniunea si-a mentinut locul patru pe scena politica in urma acestor alegeri si ca a obtinut 85% din voturile maghiarilor.

Astfel, liderul UDMR, Marko Bela a precizat, marti, ca in timp ce Uniunea a obtinut 85% din voturile maghiarilor, PCM a adunat 15%.

"UDMR, in pofida unor prognoze destul de negative din partea unora, a castigat aceste alegeri. Am iesit castigatori si in ceea ce priveste locul si rolul UDMR in viata politica din Romania si am iesit castigatori si in ceea ce priveste o competitie in cadrul comunitatii maghiare", a declarat Marko.

El s-a declarat multumit si din punctul de vedere al mesajului politic.

"Cu toate ca am avut o competitie si ca un partid din Ungaria, FIDESZ, a venit cu toate fortele si cu toata logistica in campanie, totusi n-au reusit. Sunt foarte curios cine-si va asuma infrangerea - PCM, FIDESZ sau nimeni (...)|, a afirmat Marko Bela.

El a precizat, marti, ca UDMR a obtinut, conform unor rezultate partiale, 141 de primarii, iar PCM sase, adaugand ca este posibil ca, in final, numarul total pe primari ai Uniunii sa fie 145.

Presedintele UDMR a mai precizat ca, in 2004, UDMR a avut 142 de primari dupa turul II.

Cat priveste presedintiile de Consilii Judetene, Marko a spus ca UDMR a castigat in judetele Covasna, Harghita, Mures si Satu Mare, potrivit rezultatelor finale.

Liderul UDMR a admis insa ca, din cauza competitiei cu PCM, a si pierdut functii.

"Competitia in Harghita si Covasna a fost mai aprinsa, dar peste tot in Ardeal, din cauza listelor PCM s-au mai pierdut mandate", a admis presedintele UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a anunţat...
#Marko Bella, #UDMR, #PCM, #voturi, #alegeri, #etnie, #maghiara , #alegeri
Comentarii
O
Orban
rank 1