Ziare.com

UDMR: santaj, contrareforma si apartheid (Opinii)

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 23:33

   

UDMR: santaj, contrareforma si apartheid (Opinii)
Evenimentele care se deruleaza zilele acestea la Universitatea de Medicina din Targu Mures si in interiorul coalitiei guvernamentale, la Bucuresti, evidentiaza efectele unui santaj politic continuu, intins pe o perioada de peste 20 de ani, si a absentei unei clase politice demne de acest nume.

In primul rand, sa pornim de la distinctia absolut obligatorie intre compromisul politic, acceptabil in interiorul limitelor constitutionale intr-un stat de drept, si santajul politic, inacceptabil in orice situatie si oriunde. Primul ajuta sistemul politic sa-si indeplineasca functia principala de instrument de rezolvare a problemelor societatii, cel de-al doilea are efect exact contrar, de alterare a acestui instrument, prin distrugerea increderii cetatenilor in sistemul insusi.

UDMR nu este un "partid politic", ci o organizatie care paraziteaza politic o minoritate, de ale carei voturi are absoluta nevoie in cadrul aritmeticii parlamentare din Bucuresti, pentru a-si asigura o baza solida de negociere in jocul dur si fara reguli fixe al impartirii cascavalului (de fapt, svaitzerului) banilor publici.

Liderii UDMR "reprezinta" cetatenii romani de etnie maghiara in acelasi mod in care PDL, PSD si PNL "reprezinta" cetatenii romani de etnie romana care le voteaza. Cu o cota de 50-1 se poate paria, fara riscuri semnificative, ca daca liderii UDMR ar decide sa-si auto-dizolve organizatia, si niciun alt "partid maghiar" nu le-ar lua locul, viata minoritatii maghiare, in orasele si satele ei de domiciliu, ar decurge, de a doua zi, exact ca si pana atunci. Nici nu i-ar creste brusc nivelul de trai, dar nici nu i-ar fi puse in discutie drepturile si libertatile castigate dupa 1989.

Exista insa si o diferenta fundamentala. "Partidele politice" romanesti eclozate de mama alien FSN (vorbim aici, in principal, de PSD si PDL, pentru ca in cazul PNL s-a lucrat pe metoda "hostile takeover"), constiente ca nu au fost eliberate in aceasta lume pentru a "reprezenta" si "conduce", ci pentru a strange voturi si a tine in viata "pluralismul politic" in contextul geopolitic in care Romania a plonjat dupa prabusirea URSS in 1991, au fost constranse in fiecare legislatura sa-si reinventeze oportunist identitati, doctrine si cauze, cat de cat apropiate de cele doua mari curente din societate, pentru a fi capabile sa-si mentina, macar la cota de avarie, bazele electorale.

UDMR nu a avut, si nu are, aceasta problema. Ea nu este obligata nici sa-si schimbe numele, nici sa jongleze penibil cu doctrinele politice. In Parlamentul European, UDMR s-a afiliat grupului popular, dar putea s-o faca, la fel de bine, si cu socialistii, liberalii, independentii, ecologistii, pacifistii, romanticii, liber cugetatorii, agnosticii, vegetarienii sau orice alt grup disponibil prin zona. Nimanui nu-i pasa la Strasbourg de "doctrina" UDMR. Majoritatea nu intelege oricum ce se intampla in Romania, iar minoritatea informata nu are niciun interes sa admita ca intelege, asa ca se alatura majoritatii.

UDMR are aceasta pozitie privilegiata pentru ca dispune in Romania de un electorat etnic captiv, care ii acorda voturile oricum si neconditionat, in baza unui sindrom minoritar de secol 19, independent de orice criterii logice si rationale. In consecinta, UDMR nu numai ca nu resimte nicio presiune de a se reforma si moderniza, dar nici macar nu se oboseste sa-si pacaleasca alegatorii, cum fac "partidele romanesti".

Lungul drum al compromisului

In baza unor legi electorale facute constant, incepand cu 1990, foarte prost si in defavoarea alegatorului, UDMR a reusit sa ocupe in toate legislaturile cel putin 7-8% din mandate, sensibil mai mult decat ponderea cetatenilor romani de etnie maghiara. Pe aceste baze putrede, a devenit un ingredient indispensabil pentru formarea unei majoritati parlamentare, foarte greu de realizat datorita acelorasi legi electorale foarte proaste, care impiedica constituirea de majoritati clare pe baza votului popular si favorizeaza politicianismul si manevrele de culise.

De aici pana la santajul continuu n-a mai fost decat un pas. Dupa 1989, UDMR s-a aflat 11 ani la putere, foarte aproape de recordul national de 12 ani detinut de actualul PSD (sub toate denumirile sale succesive leninist-exotice). Liderii sai n-au ezitat sa impuna guvernelor din care au facut parte o serie de concesii care nu au nicio legatura cu drepturile si libertatile individuale ale romanilor de etnie maghiara, si nici cu interesele lor identitar-culturale.

Toate aceste concesii au fost smulse prin fortarea limitelor constitutionale, sub santajul iesirii de la guvernare, exact scenariul la care asistam astazi, chiar daca Elena Udrea se straduieste sa ne explice la posturile de stiri ca ochii nostri nu vad bine ceea ce vad.

Un singur pas, ultimul si cel mai important de pe agenda sa, nu l-a incercat inca UDMR: fortarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, adica incercarea de a restaura Regiunea Autonoma Maghiara oferita "cadou" minoritatii maghiare de Stalin, pentru a tine in sah Romania. S-a apropiat periculos de declansarea unei crize cu "Tinutul Secuiesc", dar n-a insistat, probabil de teama ca un astfel de demers va reusi sa solidarizeze impotriva sa PDL, USL si UNPR.

Chiar si americanofobii viscerali din Romania ar trebui sa recunoasca ca portretul facut UDMR de ambasada SUA din Bucuresti, ajuns accidental pe Internet ca urmare a scandalului Wikileaks, este foarte aproape de realitate. Ce spunea raportul diplomatic respectiv, mai mult sau mai putin explicit? Ca ne aflam in prezenta unei organizatii corupte, retrograde si misogine.

Panoul de onoare al UDMR

Exista argumente recente care ar putea sustine o astfel de evaluare? Da, si nu putine. UDMR a blocat reorganizarea teritorial-administrativa a Romaniei, prin conditionarea ei de obtinerea autonomiei pe criterii etnice in Harghita, Covasna si Mures.

UDMR a contribuit la lichidarea din fasa a proiectului politic de revizuire a Constitutiei (aprobat de o majoritate covarsitoare a electoratului Romaniei, la referendumul din 2009), alaturandu-se USL in sfidarea principiului suveranitatii nationale.

UDMR a manifestat constant o adevarata obstinatie in a priva ANI de orice putere de a monitoriza averile demnitarilor, iar in chestiunile vitale privind reforma Justitei a adoptat in Parlament, pe fond, pozitii reactionare si retrograde care au slabit impulsurile reformiste, oricum debile, din actuala (viitoare fosta) coalitie.

UDMR s-a alaturat fatis pozitiei USL de respingere categorica a unei eventuale legi a votului prin corespondenta pentru diaspora, contribuind astfel la agravarea alienarii celor 5 milioane de cetateni romani care si-au parasit tara dupa 1989 (conform cifrelor evidentiate de recentul recensamant), ca urmare a "clarviziunii" clasei politice.

Mai este ceva de adaugat la panoul "de onoare" al UDMR? Doar o nota de subsol, in spiritul Wikileaks: desi distanta dintre Plescoi si Covasna nu depaseste cu mult 100 de kilometri, UDMR n-a fost in stare sa gaseasca o brava fiica de secui, eventual vopsita blonda, pe care s-o impuna ministru in coalitie, si asta intr-o vreme in care egalitatea de gender este un bun castigat in Occident.

Multiculturalismul zootehnic

Incet-incet, ajungem si la Universitatea de medicina din Targu Mures, epicentrul cutremurului actual din coalitia guvernamenta. UDMR doreste un lucru foarte simplu: segregarea pe criterii etnice a studentilor de acolo, adica o revenire (in spatiul academic) la un fel de apartheid, inspirat de "modelele" existente in Transilvania pana in 1918 sau in Africa de Sud pana in 1991. Este un obiectiv in deplin acord cu intreaga politica a UDMR din ultimii 20 de ani, care se bazeaza, fundamental, pe logica bigotismului nationalist, separarii, izolarii si enclavarii.

Daca cetatenii romani de etnie maghiara, secuii in primul rand, s-ar emancipa efectiv de complexele minoritar-provinciale si s-ar integra unei modernitati civice a intregii Romanii, UDMR pe voturile cui ar mai intra in Parlamentul de la Bucuresti?

Privind cu atentie faptele din ultimii ani si nu vorbele, constatam ca UDMR se incadreaza, in mod natural, in grupul politic cel mai inversunat anti-reforma. Nu este o alegere arbitrara, nici o proba de extremism, ci un exercitiu de realism: daca Romania s-ar reforma cu adevarat si s-ar moderniza, UDMR si-ar pierde insasi ratiunea de a exista. Adoptand pozitii reactionare si antireformiste, UDMR isi apara, de fapt, propria existenta.

Cuvantul "multiculturalism" a fost folosit des in ultimele zile, in legatura cu Universitatea de medicina din Targu Mures. Liderul UDMR, Hunor Kelemen, este, conform CV-ului sau oficial, un veterinar-filozof. Ca filozof ar trebui sa stie ca orice universitate demna de acest nume este inerent multiculturala ("universitas", in latina, insemna deschidere spre intregul univers), iar daca nu este multiculturala devine automat o scoala de cadre. Limba de predare nu are nimic de-a face cu multiculturalismul, pentru ca esenta acestuia sta in spirit, nu in vehiculul lingvistic.

Ca veterinar, domnul Kelemen ar fi trebuit sa inteleaga ca liniile de productie din fermele zootehnice nu pot fi reproduse in "linii etnice de predare" din universitati, macar din respect pentru complexitatea si superioritatea naturii umane - incununare a creatiei divine.

In urma cu 857 de ani, imparatul german Frederik I Barbarossa acorda Universitatii din Bologna (Italia) o "constitutie" careia Occidentul ii datoreaza enorm. Era primul document prin care profesorilor si studentilor le era garantata autonomia fata de ingerintele arbitrare ale suveranilor si bisericii. Au urmat alte universitati (Paris, Oxford, Salamanca, Cambridge, Padova etc.), fara de care istoria Europei nu ar putea fi inteleasa, si nici macar intuita.

Hunor Kelemen si tovarasii (sau camarazii) sai din conducerea UDMR incearca astazi sa calce in picioare autonomia Universitatii de medicina din Targu Mures, din ratiuni evident politicianiste si fara nicio miza reala pentru comunitatile de limba maghiara din Romania.

Daca aproape noua secole nu au fost de ajuns, putem trage concluzia ca Hunor Kelemen "a invatat" la Facultatea de Filozofie din Cluj-Napoca despre istoria ideilor europene la fel de mult cat "a invatat" Dan Sova la Facultatea de Istorie din Bucuresti despre pogromul de la Iasi?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2472 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cea mai grava vina a UDMR

Este ca a sprijinit in ultimii 3 ani cel mai corupt presedinte din Europa, Basescu, si partidul lui de interlopi si mafioti.
Merita sa dispara din viata politica si PDL, si UDMR.
Amin.

 

APARTHADNIK...cuvant inventat de mine JAX

Asa as caracteriza lucratura fruntasilor unguri din Romania.Si pentru ca tot suntem la"Multiculturalismul Zootehnic"( bravo Alex),as compara UDMR-ul cu un rac,tot inainte grofilor! Acum spunem cu mandrie ca avem si noi South Africa noastra!

 

UDeMeRe, lasa-ne! Si nu uita: Sa practicati medicina la Budapesta!

Cum bine spunea vraciu nost national dl BeUrean !

 

A omorat 14 romani in 1940. Acum are statuie in Romania!!!!

Cazul contelui si poetului maghiar Albert Wass (1908-1998) este strigător la cer pentru romani, din orice unghi ai privi situatia. Declarat criminal de război si pe 13 martie 1946, dar si pe 10 martie 2008, Wass e aproape repus in drepturi de secuii din Ardeal, care i-au ridicat statui si care il pomenesc la fiecare sărbătoare de-a lor, in ciuda faptului că acest lucru este pedepsit prin lege cu inchisoarea in Romania.
Mai mult: A omorat 14 romani in 1940. Acum are statuie in Romania!
Basescu,v-a ramane in istorie,ca cel mai mare anti roman...deoarece printre numeroaselo"CATASTROFE"pe care le-a produs, atitudinea fata de unguri, este cea mai mare..

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/A-omorat-14-romani-in-1940-Acum-are-statuie-in-Romania-383555.html

Va rog sa nu va mai legati de aliatul de nadejde al PDL.

Toate deciziile le iau impreuna pentru a se mentine unul pe celalalt la guvernare. Nu-i intereseaza Romania, pe ei ii intereseaza cum sa mai stea citeva luni la resursele financiare ale tarii.

 

Aveti dreptate domnule,

Mentalitatea UDMRistilor refuza sa paraseasca perioada de sfarsit de secol XIX si inceputul secolului XX. Isi apara nationalitatea, teritoriul, limba de parca fiecare roman ar sta dupa colt ca sa-i atace, dar, in fond, isi apara propriile interese si propriile buzunare. Politica ca si biserica nu au ce cauta in scoala, intr-o Universitate. Atunci cand politica si dogmele isi pun aprenta pe invatamant, acesta se transforma in indoctrinare, manipulare, subjugand tinerii si spiritul lor.Prin invtamant, prin scoala, cultura, trebuie sa invatam sa gandim liber, sa ne dezvoltam liber, sa fim mai puternici si stapani pe propriul nostru destin. In fine, jocul UDMR este unul deosebit de periculos, se poate transforma intr-o arma mortara, mai ales in aceste conditii, in aceste vremuri in care ne este foarte greu sa ne descurcam, sa traim de pe-o zi pe alta. Este foarte usor sa dai vina pe altcineva pentru tot raul pe care-l traiesti, este foarte usor sa fii convins ca fara cutare sau cutare iti va fi mult mai bine si vei fi fericit. Cine sa gandeasca in perspectiva, cine sa se gandeasca la binele si linistea cetatenilor romani de origine maghiara, cand buzunarul este atat de aproape iar lacomia li-a devorat sufletul?

 

Omiduta,

UDMR este calaul Rumanilor de origini Maghiare.
Este demonstrabil: UDMR se bate pentru castigul unor anumite persoane in dezavantajul intregii comunitati(e identic cu PSD).
Luati ca exemplu Univ din Tg.Mures.Daca se deschide o noua administratie ,o noua Facultate separata apar doua administratii care trebuiesc gestionate separat.Atunci Statul trebuie sa aloce separat bani pentru a le sustine.Astfel UDMR a castigat deoarece intra mai multi bani in buzunarele unor functionari si profesori .Cantitatea de bani necesara pentru a mentine cele doua administratii v-a fi poate chiar dubla fata de prima data.Ce se pierde din vedere este practic ca, in acest mod UDMR a sabotat tocmai pe cetatenii Rumani de origine Maghiara,deoarece surplusul financiar care intra in buzunarele UDMR nu intra ,de exemplu, in fondul de pensii ,fond cu care vin platite pensiile cetatenilor Rumani de origine Maghiara.

Problemele comunitatii Magihire vor disparea numai atunci cand va dispare UDMR.Este trist dar si deranjant de real

UDMR e mereu la guvernare

Si asta din cauza romanilor puturoshi sa gandeasca si sa-si foloseasca dreptulk legal de a vota.
E mai simplu sa iesi dis de dimineata ,in ziua votarii ,la mici si bere ..si apoi sa urlii pe strazi ca nu merge treaba bine.
De cel putin zece ani de zile,in Parlament nu se poate face absolut nimic din cauza scorului foarte strans la alegeri...ca si acum in Senat 60-60.

 

UDeMeReU este inventia guzganului rozaliu

Mitici damboviteni,mascati in eleganti grofi,au aceleasi apucaturi si interese.Doar de dragul minicastigului electoral participa sistemic la distrugerea autonomiei universitare.Si mai este ceva ce nu se spune,cred ca totul este lupta pentru scaune si privilegii,nemeritate si acordate pe principii etnico-politice!
Un nou articol cristal marca A.Avram.

 

Bravo Alex Avram

Astept de mult ca un ziarist sa scrie clar si raspicat ca politica UDMR inseamna Apartheid si Segregare. Prietenia dintre Basescu , Tokes si Orban a facut ca obiectivele secesioniste unguresti sa fie atinse pas cu pas mai repede decat inainte de epoca Basescu.

 

A omorat 14 romani in 1940. Acum are statuie in Romania!

Cazul contelui si poetului maghiar Albert Wass (1908-1998) este strigător la cer pentru romani, din orice unghi ai privi situatia. Declarat criminal de război si pe 13 martie 1946, dar si pe 10 martie 2008, Wass e aproape repus in drepturi de secuii din Ardeal, care i-au ridicat statui si care il pomenesc la fiecare sărbătoare de-a lor, in ciuda faptului că acest lucru este pedepsit prin lege cu inchisoarea in Romania.
Mai mult: A omorat 14 romani in 1940. Acum are statuie in Romania!
Basescu,v-a ramane in istorie,ca cel mai mare anti roman...deoarece printre numeroaselo"CATASTROFE"pe care le-a produs, atitudinea fata de unguri, este cea mai mare..

Mai mult: A omorat 14 romani in 1940. Acum are statuie in Romania! - Reportaj | Libertatea.ro

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/A-omorat-14-romani-in-1940-Acum-are-statuie-in-Romania-383555.html

 

Felicitari Alex

Un articol "la obiect" care ar putea face parte dintr-o dezbatere mai ampla pe aceasta tema, sau pe orice tema. Ce departe am fi daca intelectualii si nu numai (ziaristi, profesori, cercetatori, medici, etc) nu ar mai fi manati si orbiti de ambitii politice si ar diseca realist aceste subiecte de natura sa ne aduca progres sau dimpotriva, cu este acesta ne arunca in haos.
O zi frumoasa sa aveti

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor