Winkler: E nevoie de anticipate, nu e o opinie singulara in UDMR

Luni, 06 Februarie 2012, ora 16:57
1130 citiri
Winkler: E nevoie de anticipate, nu e o opinie singulara in UDMR
Foto: Arhiva

Liderul UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, a declarat luni ca trebuie facute alegeri anticipate, dar asupra carora sa existe un consens al tuturor fortelor politice, inclusiv al presedintelui Traian Basescu.

"Din tot ce am vorbit, opinia mea este ca trebuie facute alegeri anticipate. Nu este o opinie singulara in UDMR, ci una destul de puternica. Dar alegerile anticipate ar trebui organizate prin consensul fortelor politice, inclusiv al presedintelui", a spus Winkler.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a precizat luni ca, din perspectiva Uniunii, cele mai favorabile in acest moment ar fi alegerile anticipate in iunie, inaintea localelor care sa aiba loc la termen, dar a adaugat ca, pentru acest lucru, ar fi de dorit un consens politic, inclusiv cu Traian Basescu.

"UDMR la aceasta ora este in alianta cu PDL si nu a existat niciun semnal de iesire din aceasta coalitie. Pe analiza mea, este ultima sansa ca UDMR sa iasa din coalitie acum, dupa aceea daca nu iesim nici acum nu mai putem fi dati afara sau putem fi lasati in afara unei eventuale coalitii, dar un nou candidat la functia de prim-ministru inseamna noua structura ministeriala, noi ministri, noi secretari de stat, inseamna in Parlament vot secret, unde nu e sigur ca o propunere va trece, nu e sigur ca presedintele republicii va dori sa treaca o noua formula guvernamentala", a spus Frunda.

"Noi in grupul parlamentar am discutat ca, pentru noi ar fi mai bune alegerile anticipate decat cele la termen", a adaugat senatorul UDMR.

El a subliniat insa ca aceasta nu inseamna ca UDMR va vota automat respingerea a doua propuneri de Cabinet.

"Nu se poate face partizan, pe sub masa, deci trebuie sa se poarte discutii intre partidele dintre toate partidele parlamentare si daca toate partidele ajung la ideea alegerilor anticipate atunci presedintele poate si e responsabilitatea lui sa dizolve parlamentul, acesta e scenariul constitutional", a explicat Frunda.

Senatorul UDMR a mai mentionat ca, daca exista consens politic, "poti sa cazi guvernele intr-o saptamana, zece zile".

"Ar putea avea loc in iunie ambele alegeri, pentru ca comasarea este neconstitutionala. Cred ca am putea face un lucru bun sa avem intai alegeri pentru Parlament si apoi pentru autoritatile publice locale", a adaugat Frunda.

Varianta alegerilor anticipate pare sa convina si minoritatilor, dar si Opozitiei, care doreste alegeri anticipate parlamentare cu putin timp inaintea alegerilor locale la termen.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Iuliu Winkler alegeri anticipate, #demisie Guvern Boc, #UDMR anticipate , #alegeri