Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari

Miercuri, 17 August 2022, ora 21:50
6198 citiri
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
UDMR au fost implicați în ultimele luni într-o serie de scandaluri FOTO Gov.ro

În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii social-democraților și ai liberalilor joacă cartea stabilității.

În ciuda fracturilor suferit de PNL în componența celor două grupuri parlamentare, alături de PSD adună un total de 271 de voturi, adică cu 37 mai multe decât au nevoie cele două partide pentru a îndeplini o majoritate și de a trece fără emoții inițiativele legislative ori pentru a învesti un nou guvern.

Voturile în plus aduse de UDMR deschid însă portița către posibilitatea pentru revizuirea Constituției. De altfel, acesta a fost și una dintre principalele promisiuni la formarea coaliției PNL-PSD-UDMR de la finalul anului trecut, cele trei partide având în Parlament exact 300 de reprezentanți.

Pentru revizuirea Constituției este nevoie de cel puțin două treimi din voturile membrilor fiecărei Camere sau trei pătrimi al unui plen reunit. Cele trei partide ar putea aduna cu ușurință numărul necesar de voturi, având nevoie doar de câțiva membri în plus de la minorități.

Acest subiect pare însă că a dispărut din prioritățile coaliției de guvernare. Până în prezent, singura tentativă reușită de revizuire a legii fundamentale, adoptate în 1991 de către regimul Iliescu, a avut loc în anul 2003. Proiectul a fost inițiat la acea vreme de către PSD, iar PNL și PD au asigurat pragul necesar de voturi parlamentare.

„Ei sunt conștienți că în această coaliție nu e nevoie de ei real. Adică PNL-ul și PSD-ul teoretic își pot asigura controlul guvernării și fără UDMR. Sigur, e mai confortabil cu UDMR, dar așa cum își doresc cele două partide, să se unească pe termen lung, în contextul internațional și crize șamd, și cu două partide super anemice în opoziție, USR și AUR. Practic UDMR-ul își dă seama că nu are de ales. Nu se împacă bine cu nimeni din opoziție, ei nu au o colaborare bună nici cu AUR, și nici cu USR”, a explicat analistul politic Alfred Bulai pentru Ziare.com.

Cereri de demitere

Reprezentanții UDMR au fost implicați în ultimele luni într-o serie de gafe și scandaluri, de la prezența ministrului Mediului în tabăra maghiară la un meci de hochei dintre Ungaria și România, la declarația președintelui ungar care, într-o vizită în România, a susținut că este „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceștia locuiesc”, discursul lui Kelemen Hunor din luna mai de la Episcopia Reformată din Ardeal, când în fundal s-a aflat imaginea stilizată a Ungariei Mari care include și Transilvania. Tensiunile au culminat cu declarațiile scandaloase făcute de premierul maghiar Viktor Orban de la Băile Tușnad, față de care UDMR încă nu s-a delimitat.

La finalul lunii iulie, liderul PNL Satu Mare Adrian Cozma a cerut explicit scoaterea UDMR de la guvernare. Conducerea partidului de la centru s-a delimitat însă de poziția acestuia și a trimis un mesaj de stabilitate.

„Cred că soluția în momentul de față este ieșirea UDMR de la guvernare. Nu poți să fii vicepremierul României, să fii ministru în Guvernul României, să cânți imnul altui stat, care evident că vizita lui Orban a avut țelul separatist și de altă natură de a promova gândurile și acțiunile Rusiei”, afirma președintele PNL Satu Mare.

Mesaje similare au venit și din partea unor membri izolați din PSD, cum ar fi deputatul Daniel Ghiță. Tot la finalul lunii iulie, acesta acuza formațiunea maghiară că „sabotează dezvoltarea României”. Conducerea partidului a dat însă semnale către stabilitate.

Întrebat dacă există șanse ca UDMR să fie scos din coaliția de guvernare, analistul politic Radu Delicote a declarat pentru Ziare.com că există șanse foarte mici ca acest lucru să se întâmple.

„Mă uit un pic în ultimele 70-80 de zile, văd că liderii partidelor merg pe mesaje de stabilitate. Adică nu prea mai văd amenințări cu moțiune de cenzură, remanieri guvernamentale. Asta îmi arată că planul până în 2023, poate 2024 e că actuala coaliție să rămână așa cum este. Sigur că o să mai fie remanieri, poate un ministru o să mai plece, dar actuala coaliție, așa cum e ea, cred cu tărie că va rămâne bătută în cuie până în 2023, poate 2024”, a relatat politologul.

Totodată, chiar și în scenariul în care formațiunea condusă de Kelemen Hunor este scoasă de la guvernare, aceasta tot ar avea o relație bună cu PNL și PSD.

„UDMR a fost întotdeauna un partid pragmatic din punct de vedere politic și electoral. Dacă se ajunge la situația în care UDMR să părăsească coaliția de guvernare, deși în momentul de față sunt foarte mici șanse, mă aștept ca PNL și PSD să încerce o ușă deschisă parlamentară pentru UDMR. Adică să treacă și anumite legi, chiar dacă nu mai sunt în coaliția de guvernare alături de UDMR. Cu cât ai o majoritate mai stabilă și mai puternică cu atât îți poți propune proiecte de anvergură mai mari”, a conchis analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#UDMR, #scandaluri udmr, #coalitie de guvernare, #nicolae ciuca , #stiri UDMR