Ziare.com

Autonomia speciala la schimb cu amnistia si gratierea? Explicatiile UDMR si ce sunt "popoarele conlocuitoare"

de Camelia Badea
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 09:20

   

Autonomia speciala la schimb cu amnistia si gratierea? Explicatiile UDMR si ce sunt "popoarele conlocuitoare"
Proiectul de lege referitor la autonomia speciala este "un semnal ca Rezolutia de la Alba Iulia trebuie implementata pentru ca Romania are obligatia aceasta", spune liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, care sustine ca nu s-a discutat pana acum cu PSD pe acest subiect si nici cu ceilalti reprezentanti ai minoritatilor in Parlament.

Luni, la scurt timp dupa ce s-au incheiat festivitatile organizate in toata tara si in marile capitale ale lumii cu prilejul Zilei Nationale si aniversarii Centenarului, UDMR a scandalizat opinia publica depunand la Parlament un proiect de lege care vizeaza "transpunerea in legislatie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezolutia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918" precum si obtinerea unui statut de autonomie speciala "pentru judetele care apartin unor regiuni istorice sau in care o minoritate nationala istorica are o proportie semnificativa".

Vicepremier ungar vs presedintele Academiei Romane

Ideea nu este noua si nu a aparut din senin, ci a fost lansata in spatiul public inca din luna iulie de vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

"Toata lumea, romanii, toate partidele, toate grupurile, cum vreti dumneavoastra sa formulati, toata lumea, toti romanii au fost de acord: 'da, intr-adevar, maghiarii din Transilvania, sasii din Transilvania au dreptul la autonomie, trebuie sa fie garantata autonomia lor', asa scrie in declaratia de la Alba Iulia.

Asa ca asta este singura mea rugaminte: cand se sarbatoreste Centenarul, atat doar va rog frumos sa faceti, sa cititi, sa recititi declaratia de la Alba Iulia. Ati promis autonomie, ati promis drepturi maghiarilor, sasilor, minoritatilor din Romania, atat trebuie sa faceti, nimic altceva", a declarat, in cadrul lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, vicepremierul Ungariei, potrivit traducerii oficiale, citata de Agerpres.

Replica a venit din partea presedintelui Academiei Romane, istoricul Ioan Aurel Pop.

"Dreptul moral al liderilor minoritatii ungare din Romania de a chestiona autoritatile romane de stat in legatura cu aplicarea deplina a rezolutiei de unire de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, ramane discutabil, dintr-un motiv foarte simplu. Maghiarii, in postura lor de comunitate globala, nu au recunoscut niciodata unirea Transilvaniei cu Romania, in chip explicit, fara echivoc, asa cum au facut-o sasii, svabii, ucrainenii, romii etc.

Ce inseamna asta? Inseamna neacceptarea 'decretului' de la 1 Decembrie 1918, emis de majoritatea absoluta a populatiei Transilvaniei, in acord cu toate prevederile internationale aflate atunci in vigoare si ratificat de Conferinta de pace de la Paris din 1919-1920, revalidat apoi la Conferinta de pace din 1946-1947, recunoscut de alte documente cu valoare juridica internationala, deopotriva inainte si dupa 1989.

In acest caz, liderii comunitatii ungare care au agreat si agreeaza aceasta pozitie (nu toti maghiarii!) se situeaza nu doar in afara legilor romanesti, ci si in afara celor internationale si nu au dreptul sa invoce un document pe care nu-l accepta in esenta sa.

Cu alte cuvinte, nu poti lua din Rezolutia adunarii de la Alba Iulia doar ceea ce iti convine. Dar chiar si asa, facand pledoarie pro domo, cum s-a vazut, liderii maghiari se insala: declaratia respectiva, cu putere de lege doar in privinta Unirii, nu prevede nicaieri autonomie pentru minoritatile etnice din Ardeal", a sustinut Ioan Aurel Pop intr-o analiza publicata de Larics.

Citeste aici Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Care sunt "popoarele conlocuitoare" din proiectul depus de UDMR

Proiectul controversat depus luni la Parlament este initiat de 30 de deputati si senatori UDMR, in frunte cu presedintele Kelemen Hunor, iar in Expunerea de motive se arata ca "in anul centenar a sosit momentul ca principiile care vizeaza convietuirea interetnica sa fie transpuse in lege, astfel cum au fost formulate in rezolutia adoptata la Adunarea Nationala".

"La intrarea in vigoare a prezentei legi, fiecare popor conlocuitor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile leguitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc", se arata la art. 1. alin.2 al proiectului de lege, cu precizarea la art.2 alin 1 ca sintagma "popor conlocuitor" se refera la "minoritatile nationale istorice, care in anul 1918 traiau deja in teritoriile care dupa 1920 au devenit parti componente ale Romaniei", incluzand aici comunitatile: "albaneza, armeana, bulgara, ceha, croata, elena, evreiasca, germana, italiana, macedoneana, maghiara, poloneza, rusa-lipoveana, roma, ruteana, sarba, slovaca, tatara, turca, ucraineana".

In Constitutia Romaniei se vorbeste insa doar despre "poporul roman" si "minoritati nationale", precum si despre faptul ca "statul are ca fundament unitatea poporului roman si solidaritatea cetatenilor sai".

Care sunt principalele prevederi din proiect

Contactat de Ziare.com, liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, a argumentat ca "tot ceea ce a fost inclus in Rezolutia de la Alba Iulia nu apare in legislatia romaneasca", chiar daca atunci cand vorbim despre acel document "toata lumea accepta ca este fundamentul Romaniei moderne".

"Daca ne uitam inapoi, la dezbaterile din Parlament din perioada dintre cele doua razboaie mondiale, tocmai intelectualii transilvaneni, care au iesit sa mobilizeze comunitatea romaneasca din Transilvania si sa duca la bun sfarsit procesul de unire, spun ca Romania greseste atunci cand nu vrea sa implementeze ceea ce declaratia, Rezolutia de la Alba Iulia, a statuat la momentul respectiv", a adaugat acesta.

Intrebat ce ii raspunde presedintelui Academiei Romane, care spune ca maghiarii nu iau decat ce le convine din documentul citat, Attila Korodi a subliniat ca "Declaratia, Rezolutia de la Alba Iulia in sine, este un document pe care trebuie sa ne bazam".

"Eu cred ca UDMR accepta toate elementele din acel document, pentru ca, daca nu ar accepta, nu ar putea sa fie o forta politica in Romania. Si, tocmai, trebuie sa intarim Romania prin implementarea a ceea ce Rezolutia defineste.

Eu stiu ca Ioan Aurel Pop, de exemplu, nu accepta ca Rezolutia de la Alba Iulia sa fie vazuta ca o baza de plecare in legiferare in Romania, ceea ce este o greseala. Daca Ioan Aurel Pop citeste tocmai ceea ce declarau cei care au faptuit Unirea si care dupa aceea au intrat in politica romaneasca, declaratia tocmai asta spune: ceea ce trebuia sa se intample si nu s-a intamplat", a mai sustinut liderul deputatilor UDMR.

Rugat sa enumere principalele noutati introduse prin proiectul de lege depus de UDMR, Attila Korodi a precizat ca el are un "continut foarte restrans", continut in care au fost introduse "principii".

"Plecam de la reprezentativitate. In Parlamentul Romaniei exista o reprezentare proportionala, dar este a votului politic, nu a comunitatilor. Dupa aceea, cand vorbim de administratia publica locala sau in Parlamentul European, aceasta proportionalitate nu este neaparat garantata. Acolo pot exista instrumente prin care ajuti comunitatile sa fie reprezentate.

Rezolutia spune foarte clar de reprezentare in structurile guvernamentale. Tot ce inseamna structura guvernamentala, deconcentrate, institutii centrale. Nu exista abordare de a avea reprezentanti ai comunitatilor nationale in ponderea pe care o au in societatea romaneasca sau la nivel judetean.

Daca mergem mai departe, ca sa poata sa aiba acces la justitie in limba materna, actuala legislatie nu ofera niciun instrument. E un instrument minim acela de a comunica cu instantele pe varianta scrisa la inceputul procedurilor, dar atat.

Daca vorbim de zona cultura, educatie, spune foarte clar proiectul de lege: dorim ca Legea minoritatilor nationale, depusa in Parlament, sa fie instrumentul prin care comunitatile sa aiba un rol de coordonare in tot ce inseamna strategie educatie, cultura si asa mai departe", a enumerat liderul deputatilor UDMR.

In ceea ce priveste autonomia speciala, care a atras atentia in mod deosebit, Attila Korodi a subliniat ca "Rezolutia de la Alba Iulia vorbeste si de 'a administra'".

"Vorbim de ceea ce avem la ora actuala in Romania ca judete. Judetele din zone istorice sau acolo unde exista o comunitate minoritara semnificativa sa poata sa se asocieze sub umbrela unor regiuni de dezvoltare sub standarul NUTS 2 si, daca exista o abordare proactiva, atunci pentru aceste regiuni de dezvoltare sa poata sa fie delegate responsabilitati care confera o anumita administrare speciala care se numeste 'autonomie speciala'", a explicat deputatul UDMR.

Nu s-a discutat nici cu deputatii minoritatilor, nici cu PSD

Intrebat daca s-a discutat acest proiect si cu ceilalti parlamentari care reprezinta minoritatile in Parlamentul Romaniei, Attila Korodi a raspuns: "Nu, nu a fost o discutie cu ei".

"A fost o discutie in toamna acestui an in grupurile parlamentare ale UDMR si cativa colegi au lucrat, au luat textul Rezolutiei de la Alba Iulia si au tradus in limbajul legislativ actual definitiile de acolo. Vor fi discutii cu toti colegii, sunt convins, pentru ca procedurile vor cere, dar este si necesar", a adaugat acesta.

Nici cu PSD nu s-a discutat pana acum, precizeaza Attila Korodi.

"Nu. Foarte hotarat, nu. O sa discutam cu toata lumea. Sunt lucruri care pentru foarte multi reprezinta, din pacate, domenii tabu. (...) Credem ca, daca nu exista o abordare si o acceptare intr-un spectru mai larg pentru societatea romaneasca, greu pot fi aceste lucruri indeplinite. Dar proiectul de lege este un semnal ca rezolutia de la Alba Iulia trebuie implementata pentru ca Romania are obligatia aceasta.

In momentul in care s-a infaptuit Unirea, intentiile care au plecat tocmai de la romanii care au trait ca minoritate etnica intr-un Imperiu Austro-Ungar subliniaza de ce este important si capitolul acesta al rezolutiei", a punctat inca o data deputatul UDMR.

Intrebat ce le raspunde celor care sustin ca UDMR e gata sa faca un troc cu PSD pentru a trece aceasta lege la schimb cu amnistia si gratierea, Attila Korodi a precizat: "Nu e nicio dezbatere pe tema amnistiei si gratierii intre noi. E departe de realitate".

In schimb, acesta a admis ca au existat astfel de discutii in interiorul UDMR.

"Se discuta foarte tehnic. Dar nu este situatia in care sa avem o dezbatere parlamentara in care sa ne implicam, pentru ca nu exista proiecte de legi, nu exista ordonante de urgenta. E o tema care nu este prioritara pentru noi, deloc. Daca se va ivi situatia, probabil ne vom pozitiona. Dar de aceea suntem rezervati si nu intram in polemica aceasta, pentru ca pana la ora actuala am vazut numai polemici", a conchis Attila Korodi.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10332 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Acum se incearca distrugerea Romaniei prin combinatia intre

tradatorii mafiei psd-iste a lui drakknea si tariceanu pe de o parte si udmr pe de alta parte ! Atentie romani ce pun la cale acesti nemernici anti-romani ! Nu mai votati niciunul dintre partidele acestea: psd, alde si udmr... Sa iasa din parlament, sa iasa din parlamentul european si sa dispara din viata Romaniei !

 

Romania nu are teritorii de inchiriat sau romani de gradul II.

Romania este stat unitar si indivizibil. Minoritatile nationale au drepturi perfect egale cu cele ale majoritatii nationale. Nu au de ce sa revendice drepturi sau avantaje suplimentare fata de restul romanilor.

In special pentru minoritatea maghiara, daca atasamentul lor pentru limba si cultura maghiara trec inaintea atasamentului fata de Romnaia, limba si culrua ei, ... sunt liberi sa emigreze in Ungaria. Nu au de facut decat cateva sute de km si gata, vor deveni automat cetateni de mana 2-a prin pusta panonica si prin stufarisul baltii Balaton. Pot, daca doresc, sa ceara si naturalizarea austriaca, devenind astfel austro-ungari fara imperiu :)))

Romanii v-au spus "bine ati venit" acum cateva sute de ani, azi va pot spune "drum bun", daca insistati. Nu sunt deloc un nationalist fanatic, dar doresc sa pun un pic pendulele la ora exacta!

 

Alegeti, zice UDMEREAUA: Autonomie sau Dragnea.

Fara autonomie si fara Dragnea, zic eu.

Si daca veti continua, vom trage apa cu voi cu tot, UDMR.

 

Niste neobrazati profita de slabiciunea statului roman.

Nu stiu daca asta este caracteristica intregii natii maghiare, pare ca este daca e mereu condusa de niste indivizi neobrazati, dominati de un orgoliu bolnavicios, care isi inchipuie ca le este permisa orice dorinta dictata de acest orgoliu bolnav. Exageratele lor pretentii sunt nejustificate si anacronice si au au devenit din ce in ce mai stridente, chiar violente. Ii plaseaza mai mult in randul fanaticilor islamisti decat intre popoarele civilizate.
Sunt mari neobrazati, in special politicienii UDMR, fiindca ei stiu cate drepturi au, dar cer mai mult decat se cuvine, profitand nu doar de bine cunoscuta toleranta a poporului roman, dar exploateaza starea deplorabila a clasei politice, de impasul in care se afla acum Romania, condusa de niste indivizi incapabili si necinstiti.

Ultra sovinii unguri au ramas ,ca mentalitate,in sec XIX!

Varsandu-si permanent veninul ultra-sovin in inima Europei,au devenit un pericol pentru linistea UE si NATO!
Cu complicitatea guvernului Orban,finanteaza o intensa propaganda in mass media externe(recentul caz din Germania este semnificativ)!
Din pacate,raul de baza se afla in actuala guvernare a Romaniei pe care au pus mana o mafie de penali,in frunte cu dragnea,care dau foc Romaniei pentru a se salva de puscarie!
Pana cand Romania nu va ajunge sa aiba un guvern moral,necorupt,competent si patriot,statul roman,natiunea romana este in pericol!
Noua lege a administratiei locale,din fericire contestata la CCR de pres,Iohannis,care se dovedeste un adevarat patriot roman,respinsa de aceasta,prevedea practic,autonomie teritoriala pentru maghiarofoni si extinderea folosirii maghiarei in zone cu sub 20% minoritate maghiara,ceeace ar fi eliminat din administratia publica pe majoritarii romani nevorbitori ai acestei limbi uralo-altaice!
Anularea efectelor hotararii judecatoresti referitoare la liceul fals "confesional"de la Tg.Mures de catre PSD arata adevarata fata anti-romaneasca a acestui partid!
Slugarnicia PSD fata de Budapesta care isi permite sa se amestece obraznic in afacerile interne ale Romaniei si sa ivesteasca zeci de milioane de euro in maghiarimea din Romania in scopul diseminarii sovinismului,cu acordul infractorului dragnea(declaratia lui Orban)il incadreaza pe acesta in categoria tradatorilor de tara!
O noua majoritate parlamentara va trebui sa ridice pragul admiterii in parlament a partidelor la 7% si sa desfinteze anti-democraticul grup al minoritatilor,de origine stalinista!
Mai mult,trebuie anulate toate compromisurile facute de PSD,si reintroducerea obligativitatii predarii istoriei,geografiei Romaniei,in scolile cu predare in maghiara in l.romana,iar aceasta sa fie predata exclusiv de profesori calificati in invatamantul de stat!
De cate ori obraznicia sovinilor maghiari ,ridica tonul,mai trebuie taiata o concesie facuta deja!
Cei care au cerut cetatenia maghiara,fiind cetateni romani deja,trebuie privati de cetatenia romana!
Trebuie dusa o actiune intensa la UE pentru interzicerea dublei cetatenii UE deorece duce la dublu vot comunitar!Teo

POPORUL SECUIESC, ca parte a actului Unirii de la

1918 si a constituirii Romaniei Mari, a aderat la tot acest proces, ca unul dintre popoarele conluitoare de la acea vreme, ca si sasii si ungurii. POPORUL SECUIESC, spre deosebire de celelalte, au facut-o din toata inima, care ca si poporul roman a trait din partea celor pe care imperiul austro-ungar, i-a pus ca administratori in Transilvania, fara a fi parte a Ungariei, pe unguri, care asa cun ia exploatat, omorat si jefuit pe autohtonii romani, tot asa i-a tratat si pe secui. In felul acesta a considerat POPORUL SECUIESC de la acea vreme sa scape de cei care i-au batjocorit jefuit si nimicit, ca si toti autohtonii romani din celelalte provincii surori, din Romania. Ca un popor demn si curajos, POPORUL SECUIESC, fara a pune vreo conditie desfasurarii in bune conditii a actului unirii, ci din contra, punand intreaca vointa, iubire si daruire, asa cum nu au facut-o ceilalti, plini de sine si aroganti, asa cunm au ramas si azi, mai mult retrezindu-se in ei naravurile imperiale, facandu-se ca nu stiu de fapt cand au venit aici ca invadatori, noi romanii nu i-am invitat nicidecum, dupa cum este si firesc.
Daca atunci POPORUL SECUIESC a dat dovada de viziune, curaj si daruire, prin secuii lui de atunci, infratindu-se cu totii romanii, azi nu inteleg cum SECUII DE AZI, CEI AU CA STRAMOSI PE ACEI SECUI CARE AU FACUT UNIREA CU ROMANII, SI ROMANIA MARE, accepta de la aceiasi si la fel de unguri, sa-i ia la gramada si sa se dea a se crede ca ei sunt unguri, dar mai ales sa ocupe functiile importante in statul roman de azi, in numele lor, de parca ei nu ar reprezenta nimic in natiunea romana de azi, ca numar si ca valoare. Noi, romanii, ca neam, mereu le-au fost alaturi si le vom fi atata dimp cat se vor manifesta in spiritul unirii si al idealurilor si intereselor Romaniei. A se lasa pe mai departe in mrejele elitelor unguresti de tip vulpe, luand parte la actiunile nelegitime, samavolnice, revizioniste, xenofobe, extremiste si autonomiste, dar si acceptand sa fie facuti UNGURI,acestia crescand in scopuri la fel de meschine, ca numar, pe seama lor, si ei astfel disparand ca NEAM SECUIESC, ceea ce nu sunt, Bunul Dumnezeu facandu-i SECUI, fac astfel un mare pacat fata de creator dar si lovesc in maretia si eternitatea neamului lor, care in Romania Noastra au avut si au toate conditiile de a exista si a fi ca ETNICI SECUI, dar si ca BUNI CETATENI ROMANI!
SECUI DIN ROMANIA, cat mai sunteti, cat mai suntem, Bunul Dumnezeu, Creatorul Nostru, al tuturor, NOI ROMANI va vrem SECUI, iar la recesamant sa va declarati ceea ce sunteti- SECUI, si astfel sa va puteti REPREZENTA PRIN REPREZENTANTI VOSTRI in institutiile statului roman si in viata publica.

Uniti si impreuna vom face Romania Buna!

Adevaratul Tudorel toader

@ ginditorul
Romanii trebuie sa stie ca acest individ mincinos a plagiat la teza de doctorat. Va rog sa cititi urmatoarul comentariu:

Tudorel a absolvit cu chiu cu vai liceul auto din Focsani, NU liceul de Matematica-Fizica, asa cum cu nerusinare domnia sa ne minte. Conform predictiilor, pica la prima sesiune a examenului de bacalureat.
Dupa liceu, in primii doi ani nu a trecut examenul de intrare la facultate. A reusit cu greu doar in al treilea dar la cursurile fara frecventa.
Datorita interventiei exprese data de secretarul judetean de partid, este transferat la cursurile de zi ale facultatii A. Ioan Cuza din Iasi. Aici examenele le trece cu dificultati si multe interventii, la fel si teza de disertatie, dar domnia sa ne spune ca a fost “sef de promotie" (ce gluma?).
Dand dovada de loialitate fata de autoritatile vremii si cu evidente vederi comuniste, primeste un post de asistent universitar iar mai tarziu, datorita “realizarilor deosebite", promovat la rangul de conferentiar si ulterior profesor.
In 2016 a fost ales rector al universitatii Alexandru Ioan Cuza, chiar de studentii si cadrele didactice care acum vor sa se debaraseze de el, considerandu-l rusinea comunitatii academice.
In Romania, din considerente ce tin de competenta lui profesionala, Tudorel nu a fost acceptat la doctorat si atunci s-a indreptat spre Balti. Mare parte din teza de doctorat este plagiata, iar continutul acesteia nu evidentiaza contributia personala.
Aflat in fruntea Ministerului Justitiei, acest impostor si hot nerusinat elaboreaza legi ce-i apara pe ceilalti hoti. Poate ca datorita nepasarii noastre a romanilor, ne meritam pe deplin soarta. E vina noastra si nu a altora!
Autoritatile din minisetrul invatamantulu trebuie sa demareze o investigatie impartiala in acesta directie cu scopul de a clarifica plagiatul. Asteptam vremuri bune

ok, atunci UDMR-ul sa revada manualele de istorie

si sa citeasca putin de anexarea Ardealului din 1940 si de cum a inteles Ungaria sa respecte drepturile majoritatii romane.
Poate ca in declaratia de la Alba Iulia au fost acele lucruri, dar dupa ce Ungaria a inteles sa ia cu forta teritoriul romanesc (asa cum a fost el declarat la Alba Iulia, inclusiv de minoritatea ungureasca), in loc sa impuna o autonomie regiunilor istorice, pai putem sa consideram nule acele promisuni.
Mie imi pare ca minoritatea maghiara are suficiente drepturi in Romania, altfel am fi vazut efectele unei asimilari fortate in micsorarea ponderii ungurilor in "regiunea istorica" a lor, ceea ce nu s-a intamplat.

Tradatorilor cu dedicatie

https://romaniabreakingnews.ro/declaratia-de-adeziune-a-secuilor-la-unirea-cu-romania-document-uitat-de-secui-dar-si-de-istoria-romaneasca/?fbclid=IwAR22MPJ5d5bateWGCFuFJKrYzIXMjQa5O1DCI3nqLGey3vEP6rxU1_xfKVs

 

Dublu Condamnat Penal Porkar si Manelist SUDIST

da Romania pe 3 LULELE numai sa scape el cu RROmi lui din GIO !!
Totul dupe veche lozinca mostenita de la RRomul Ilici kgb .."Nu ne vindem Tara"!!!!

 

La acest articol nu o sa vad comentarii de la Manelistii diin SUD

Stau cu Gogoasa in gura ca Porkii in papusoi:)))
Autonomia speciala la schimb cu amnistia si gratierea?
De ce nu ???
Care-i problema ???
Halmajitule din golful Persic???

 

Hunguri

Daca nici acum nu ne trezim din letargia de moarte, sa dam ungurii afara din tara, Romania va dispare ca tara, va fin rupta in bucati, iar tiganii si ungurii vor face legea. Nu trebuie sa existe nici un partid etnic, toate partidele etnice trebuie scoase in afara legii. Nu exista mai nicaieri partide etnice. Daca armata nu intervine sa termine cu dusmanii tarii din parlament si din tara, se doveste inca odata ca platim degeaba armata si pensii militare speciale.

 

Zau?

Nu vede nimeni ca astia sunt din alt secol. Cu vreo doua in urma. Cand, la pasopt, se cerea autonomia majoritatii populatiei, care era romana, au spus ca asa ceva nu exista, iar acum, ei, minoritarii, vor autonomie pentru ce? Daca nu pentru teritorii, pentru ce? Autonomi cor muri de foame, ca sunt prosti si au trait ca pomanagii doar din ce au primit de la altii. Sunt tinuti in brate de unele tari pentru a crea, la nevoie, agitatie in aceasta parte a Europei. Niste frustrati galagiosi care, ca si tiganii provin din cam aceeasi parte a lumii si se comporta identic. 900 de ani nu au putut sa civilizeze esenta acestui popor care a devenit natiune doar dupa primul razboi mondial.

 

A inceput distrugerea

Statului National Unitar Roman! Parca acest fapt era lege in Constitutie; Nu exista pedepse pt. tradatori?

 

ROMANIA

sa intelegem trecutul!romania ,ca stat e de 100 de ani! oamenii obisnuiti daca nu e camera sau microfon in fata lor nu sunt interesati de nici o unire! ardelenii,marea majoritate ,considera unirea o frana in dezvoltarea lor!nu sunt impresionati de nici o miscare unionista si nici de patriotism lesinat! ii intereseaza sa traiasca in pace sa isi vada copii mari si la casa lor!transilvania a fost romaneasca prea putin timp ca sa fie considerata zona romaneasca! teritoriul ei a fost ocupat de huni inainte ca cineva sa zica ca e parte a altui teritoriu ocupat de romani! mai erau inca alte doua entitati ,tara romaneasca si moldova ,care nici astea nu nutreau sentimente de unitate si fratie! secole sau atacat si invadat reciproc! unirea a fost facuta pentru ca au vrut altii sa se faca! sa destrame imperiul habsburgic,nu pentru ca vroiau ei o romanie mare! cand nu sau mai implicat puterile vestice,ungurii au atacat imediat romania ,dar nemaiavand sprijinul vienei,au fost cotropiti de romani,acestia ocupand in 1919 budapesta!la cererea puterilor vestice romanii sau retras dupa 3 luni! mare parte din ungaria era ocupata de romani!dacuniunea europeana se destrama ,romania se destrama ,aparand iar cele 3 mici tari!

 

Du-te si pune mana pe carte,

ca sa inveti a scrie corect romaneste si apoi da-ne lectii de istorie!

baaa,nu stiu sa scriu!

prostalailor,nu mai corectati lumea de cum scrie,brejilor! puti a prostie! vezi ca ce am scris eu acolo e purul adevarat care nu se schimba daca nu am scris corect romaneste!. nu sunt la scoala sa iau nota! fraiere coclit!

Popoare conlocuitoare!?

O mizerie inventata in anii'90 cand auinventat poporul kosovar. Si cumpopoarele au nevoie de patrie , au inventat republica kosovo . Dupa acelasi principiu se incearca acum, inventarea poporului secuiesc. Multumim frumos, dar asa ceva nu acceptam! Nu sunteti altceva decat o populatie si nicicum un popor.

 

Conlocuitoare sau Inlocuitoare?

Ca sa nu le spuna direct Inlocuitoare le-au denumit Conlocuitoare: maghiarii = inlocuitorii romanilor.

UDMR = PSD. Hunor = Dragnea.

DIICOT ar trebui sa inceapa sa le puna intrebari la amandoi.
Si sa nu-l uite nici pe chibitzul cu harem, Tradiceanu!
Puscariile patriei va asteapta, dracilor!

 

Ba da ce destept esti mosule!!!!Ce noroc au cu tine care le

Spui ce sa faca , fara tine "viata e pustiu".))))))


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor