Care e pozitia UDMR fata de ordonantele pe Justitie? Oficial, nu exista una. Marton Arpad: Zbiara toata lumea, dar trebuie rezolvata supraaglomerarea

Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 16:05
4277 citiri
Care e pozitia UDMR fata de ordonantele pe Justitie? Oficial, nu exista una. Marton Arpad: Zbiara toata lumea, dar trebuie rezolvata supraaglomerarea
Foto: Ziare.com

UDMR nu a exprimat inca un punct de vedere oficial cu privire la proiectele de ordonanta de urgenta pe Justitie - privind gratierea si modificarea Codurilor Penale -, in contextul disputelor politice aprige din ultimele saptamani, care au culminat cu proteste in Bucuresti si in alte orase ale tarii.

Ziare.com a incercat sa obtina un punct oficial de vedere de la ultimii doi presedinti ai UDMR. Kelemen Hunor nu a putut fi contactat in ultimele doua zile, iar fostul presedinte UDMR Marko Bela, in prezent senator, nu a dorit sa comenteze subiectul, precizand ca nu a citit proiectele.

"Nu cunosc continutul lor. In general, stiu despre ce este vorba, dar nu imi place sa dau declaratii, ca nu am vazut un proiect cel putin in fuga, pe articole", ne-a spus Marko Bela.

In schimb, Ziare.com a vorbit despre acest subiect cu unul dintre cei doi parlamentari ajunsi la al optulea mandat, deputatul UDMR Marton Arpad.

Acesta considera ca trebuie dezbatut proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea si a atras atentia asupra ordonantei de modificare a Codurilor Penale adoptata anterior de Guvernul Ciolos.

"Punctul meu de vedere este ca, in loc de a da o ordonanta de urgenta cu 4-5 articole legat de modificarea Codului Penal, trebuie sa dezbatem, cum prevad Constitutia si regulamentul Camerei Deputatilor, in procedura de urgenta, acea ordonanta catastrofala de 18 pagini de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala - pentru care nu s-a revoltat nimeni, fata de aceste 6 articole fata de care zbiara toata lumea - care e plina de articole neconstitutionale, in contradictie cu toate tratatele privind drepturile omului.

Trebuie dezbatute in procedura de urgenta acele zeci de articole modificate prin aceasta ordonanta si trimise la promulgare.

Asta este, din punctul meu de vedere, procedura cea mai corecta si cea mai rapida, legata de o ordonanta care, din pacate, isi face efectele, care printre altele abroga acel aliniat care spune ca, atunci cand cineva este retinut, trebuie sa i se spuna de ce este retinut. Ca, astazi, nu trebuie sa i se spuna de ce este retinut, ca asa a vrut Guvernul Ciolos", a spus vicepresedintele grupului UDMR din Camera Deputatilor, pentru Ziare.com.

E nevoie de dezbatere in Parlament pe tema gratierii

Legat de proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea, Marton a spus ca presedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a exprimat si a spus ca trebuie dezbatere. Insa liderul Uniunii si-a exprimat punctul de vedere pe 16 ianuarie, cu doua zile inainte ca Ministerul Justitiei sa faca publice cele doua ordonante.

Kelemen Hunor se referea, in declaratia de la RFI Romania, la o eventuala lege a gratierii si amnistiei, si nu la textele ordonantelor, dupa ce aparusera informatii pe surse si despre amnistie, precizand ca vrea "discutie la rece, transparenta, rationala", in Parlament.

"Dl presedinte a declarat ca trebuie dezbatut in Parlament. Avem o lege din 2002, privind amnistia si gratierea.

Aceasta este o lege de gratiere, ea din punct de vedere legal se inscrie in litera legii din 2002. Am inteles ca se vor modifica anumite articole, nu stiu care. Cum sa arate acel text de ordonanta, daca vine in Parlament, vom dezbate atunci", a subliniat deputatul UDMR.

Intrebat care este urgenta legata de supraaglomerarea penitenciarelor, acesta a precizat: "Este o decizie, tocmai ieri s-a dat publicitatii faptul ca Romania a fost una dintre cele mai mult condamnate tari pentru situatia din penitenciare".

"Credeti ca nu trebuie sa fie modificata aceasta situatie? Este una dintre masurile care trebuie sa fie luate. Inclusiv asta, inclusiv modificarea Codului Penal si multe asemenea lucruri, inclusiv legea privind executarea pedepselor, inclusiv construirea de penitenciare. Deci cel putin patru lucruri trebuie sa fie modificate urgent, impreuna, toate, cat mai repede", considera Marton Arpad.

UDMR nu are un punct de vedere oficial: "Nu inteleg de ce trebuie sa avem unul"

Acesta a tinut sa sublinieze ca declaratiile sale reprezinta doar punctul sau de vedere, si nu unul oficial al formatiunii, UDMR neavand un punct de vedere oficial privind ordonantele pe Justitie.

"Nu exista un punct de vedere oficial, pentru ca nu am avut sedinta cand sa dam un punct de vedere al UDMR. Dar exista o declaratie a dlui presedinte.

N-a avut cine sa-si asume o declaratie. La noi, anumite puncte de vedere oficiale ale UDMR se iau de catre anumite foruri. Nu presedintele da punctul de vedere oficial al UDMR si cu asta am terminat. Un punct de vedere oficial al UDMR nu va pot da.

Nu stiu cand se va intruni presedintia, dar stiu ca maine (sambata - n.red.) avem CRU (Consiliul Reprezentantilor Unionali) la Targu Mures. Nu stiu daca va fi pe ordinea de zi un punct de vedere legat de aceasta. Unul dintre forurile care pot lua un punct de vedere oficial este CRU.

Dar nu prea inteleg de ce trebuie sa avem un punct de vedere oficial al UDMR legat de ceva. La noi, de obicei, punct de vedere oficial este in programul nostru - nu sustinem ordonantele de urgenta" in general, a subliniat vicepresedintele deputatilor UDMR.

In urma cu trei ani, Marton Arpad s-a declarat impotriva interceptarii suspectilor din dosare, precizand ca nu vrea sa revina "la situatia din perioada lui Ceausescu, cand cu totii ne-am temut ca vom fi ascultati".

Totodata, deputatul UDMR este printre cei trei initiatori ai unui proiect de lege privind dezincriminarea conflictului de interese, alaturi de actualul ministru al Justitiei, Florin Iordache, si de deputatul Daniel Florea, insa CCR a decis in luna octombrie ca dezincriminarea conflictului de interese la parlamentarii care si-au angajat rude este neconstitutionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Marton Arpad ordonante justitie, #Marton Arpad modificari Cod Penal, #Marton Arpad dezbatere gratiere, #dezbatere gratiere Parlament, #ordonante gratiere modificare Coduri Penale , #deputati