Cum se stiu face ungurii placuti (Opinii)

Duminica, 13 Februarie 2011, ora 09:05
4067 citiri
Cum se stiu face ungurii placuti (Opinii)
Foto: Arhiva

Pe Emil Boc il asteapta una dintre cele mai grele incercari de cand se afla la putere: lupta cu sine. Nici masurile de austeritate nu l-au bucurat, ca nu exista premier care sa priveasca senin in ochii nefericiti ai poporului sau.

Dar ceea ce se pregateste UDMR sa astearna pe masa Coalitiei drept conditie pentru mentinerea actualei configuratii a Puterii, Legea privind statutul minoritatilor, este teribil de greu de inghitit pentru Boc.

In timpul Guvernului Tariceanu I a fost una dintre cele mai puternice voci pozitionate impotriva adoptarii actului normativ, pe considerentul ca drepturile colective exced cadrul legislativ european.

Dupa ce a fost respinsa de Senat, legea a ajuns in sertarele comisiilor de la Camera Deputatilor si s-a asternut pe ea praful. Dar Uniunea n-a abandonat-o, si ceea ce anticipam in urma cu cateva saptamani a fost rostit.

Liderii maghiari se asteapta ca legea sa treaca in actuala sesiune parlamentara. De altfel, a fost inclusa printre prioritatile guvernarii pentru acest an.

Stirea n-a starnit dezbateri febrile zilele trecute, cand au fost anuntate aceste prioritati, deoarece spatiul public a fost acaparat de vamesi. Insa odata cu repunerea ei pe rol, lui Boc i se va aduce aminte cum a argumentat in 2005 impotriva adoptarii ei. Si nu-i va fi moale.

Mai ales ca spusele liderilor maghiari vor fi interpretate usor drept santaj - inca unul, dupa Legea educatiei - ,iar mesajul lor ii va fi atarnat lui Boc de glezne ca o ghiulea. Si cum sa nu o faci?

Iata ce spune Marko Bela: prioritatile UDMR pentru acest an se refera la aspecte legate strict de adoptarea si aplicarea unor legi care pot aduce privilegii etniei maghiare.

Nu i se poate reprosa presedintelui Uniunii lipsa de franchete. De altfel, ii da mana. O formatiune politica de 6, 7 procente, care nici nu este partid, face jocurile intr-o tara cu 22 de milioane de suflete.

Nu are nicio retinere sa reduca interesul national la aspiratiile comunitatii maghiare, desi pentru domnia sa, nu este vorba despre "a reduce", ci de "a inalta".

Ce nu suna bine aici? UDMR se afla la Putere si reprezinta, teoretic, interesele intregii tari. O tara care, pentru a nu se afla in pragul destabilizari politice, a alegerilor generale si (sanse mici, dar totusi) prezidentiale in toiul crizei, trebuie sa-i dea unui grup de lideri interesati, nu in primul rand suferinzi din cauza minoritatii, obolul.

Ce s-ar intampla daca Emil Boc ar fi consecvent cu pozitia sa de acum 5 ani? Uniunea ar ameninta ca iese din Coalitie, asa cum a facut-o la Legea educatiei. Ok, dar i-ar putea garanta Opozitia adoptarea Legii minoritatilor? PNL ar face-o, deoarece a sustinut si in 2005 fara rezerve actul normativ.

Insa PSD a luptat la baioneta impotriva, si oricate concesii de natura economica ar face pentru ca mariajul cu liberalii sa dureze, a accepta Legea minoritatilor ar insemna sa piarda Transilvania.

Pentru ca ar inghiti la pachet toate aspiratiile UDMR, ca oficializarea maghiarei ca limba cu statut regional si restructurarea regiunilor de dezvoltare (ungurii cer ca Muresul, Harghita si Covasna sa fie cuplate, si e doar un exemplu de grupare a zonelor unde maghiarii au o pondere mare).

Si sa nu uitam autonomia culturala pe trei nivele, care nu inseamna, asa cum cred unii, poezie, coruri si desene pe asfalt in limba maghiara, ci autoguvernare pe criterii etnice.

Poate ca nici acest concept nu e decat un fals bau-bau, deoarece eu inteleg pozitiv principiul dupa care vede Traian Basescu autonomia: cata vor avea cei din Calarasi si Botosani, atata vor capata si etnicii maghiari. Prin natura lucrurilor, adica datorita faptului ca sunt majoritari in anumite zone. Dar asta necesita o discutie separata.

Ceea ce ma enerveaza pe mine in mod special este nesimtirea. O formatiune care reprezinta 7 la suta din electorat si care se afla intr-un Guvern care se chinuie ca la galere sa scoata tara din criza si propria incompetenta proclama ca singurul ei interes este atingerea scopurilor maghiarimii. Si pe mine cui ma lasi, Marko nemes ur?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#UDMR guvernare, #statutul minoritatilor UDMR, #coalitie UDMR , #Emil Boc
Comentarii
Poza patriot
patriot
rank 1
UNGURII TREBE SA INTELEAGA UN LUCRU: daca ei cred ca declarand dragoste continua pdlacilor vor capata tot ce vor se inseala! Caci chiar daca astia le vinde tara lor, ungurilor, numai ca sa stea la putere, asta nu va dura la nesfarsit! Si ungurii ....