Sondaj Ziare.com: Iese UDMR de la guvernare?

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 12:05
3923 citiri
Sondaj Ziare.com: Iese UDMR de la guvernare?

Coalitia de guvernare este in fierbere. UDMR e la un pas sa iasa de la guvernare, iar Curtea Constitutionala este asteptata sa prezinte motivarea deciziei prin care angajarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei a fost declarata neconstitutionala.

Liderii UDMR au dat deja un ultimatum si le-au cerut democrat liberalilor sa gaseasca solutii pentru deblocarea legii.

Presedintele formatiunii, Marko Bela, a declarat sambata, dupa sedinta Consiliului Permanent de la Targu Mures, ca Uniunea asteapta de la PD-L, in urmatoarele zile, solutii pentru deblocarea situatiei si pentru adoptarea Legii Educatiei, mentionand ca daca legea nu va fi deblocata Uniunea nu va putea merge "mai departe".

"Prin blocarea Legii Educatiei este in pericol atat continuarea reformei generale, cat si largirea drepturilor minoritatilor", a mai spus Marko Bela. Inca de saptamana trecuta, UDMR a lansat semnale cum ca nu ar fi multumita de actuala situatie din coalitie.

UDMR ameninta cu iesirea de la guvernare (Video)

Primul semnal a venit din partea lui Marko Bela inca de joi, saptamana trecuta, cand liderul UDMR a declarat, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc, ca in acest moment Coalitia guvernamentala nu functioneaza si ca se pune sub semnul intrebarii participarea formatiunii maghiare la guvernare, dupa respingerea de Curtea Constitutionala a asumarii Guvernului pe Legea Educatiei.

"Nu dorim sa fim intr-un guvern minoritar care da impresia ca are majoritate. Ramanem la guvernare daca se garanteaza functionarea impecabila a acestei majoritati", a spus Marko Bela.

Mai bine alegeri, decat guvernarea cu PSD si PNL

Perspectiva iesirii UDMR de la guvernare nu i-a incantat pe democrati-liberali, iar PSD si PNL au inceput "sa faca curte" udemeristilor, in vederea constituirii unei noi majoritati. Problema este ca Uniunea nu are nici cea mai mica intentie sa se alature liberalilor si social-democratilor, preferand solutia alegerilor anticipate

UDMR: Preferam anticipatele, decat sa guvernam cu PSD si PNL

Liderii UDMR au hotarat sa nu intre la guvernare alaturi de PSD si PNL, in cazul in care coalitia cu PD-L s-ar destrama, din cauza Legii Educatiei, preferand in schimb alegerile anticipate.

"Hotararea care s-a luat este sa nu intram la guvernare cu pesedistii si liberalii, ci sa se faca alegeri anticipate", au declarat surse din conducerea UDMR, citate de Gandul, la finalul intalnirii din weekend de la Targu Mures.

De altfel, nici inainte de motiunea de cenzura UDMR nu s-a lasat atrasa de PSD, care le-a promis, atunci, udemeristilor, ca-si vor pastra actualele functii din Guvern in cazul in care voteaza motiunea.

Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, anuntase, la 23 octombrie, ca PSD, PNL si PC au decis sa ofere UDMR pastrarea pozitiilor pe care le detin in Guvernul Boc intr-un viitor Executiv de criza.

Puterea nu prea are emotii

Cu toate amenintarile si ultimatumurile, Puterea nu crede insa ca viitorul Coalitiei este in pericol.

Presedintele Traian Basescu a recunoscut ca temperatura este putin crescuta in interiorul Coalitiei, dupa decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei, dar crede ca "testul de anduranta va fi trecut".

"Temperatura este putin crescuta in interiorul Coalitiei. Dar cred ca este de asemenea si un test al Coalitiei aceasta intamplare pentru ca pana la urma nu se poate reprosa nimanui ca a generat aceasta disputa. Niciun om politic nu este cel care a decis sa se intample asa. Nu se poate reprosa nici presedintelui, nici PD-L-ului, nici UDMR-ului. Este un test puternic pentru soliditatea Coalitiei", a declarat Traian Basescu.

Basescu: Temperatura este putin crescuta in interiorul Coalitiei

"Doar aparent UDMR e cel mai suparat. Si eu sunt foarte necajit ca se tergiverseaza situatia. Sunt cel putin la fel de dezamagit ca aceasta lege este tergiversata", a spus presedintele, precizand ca in lipsa acestei legi se perpetueaza clientelismul, iar universitatile sunt "fabrici de diplome".

Si Radu Berceanu apreciaza ca este "putin probabil" ca UDMR sa iasa din coalitie, el afirmand, insa, ca daca se va ajunge aici Cabinetul Boc nu ar mai avea nicio sansa sa reziste.

Radu Berceanu: PD-L nu ar rezista la guvernare fara UDMR

Acesta a spus, sambata, intr-o conferinta de presa, ca nu crede in posibilitatea ca liderii maghiari sa decida iesirea UDMR de la guvernare.

Ziare.com va invita la vot. Crezi ca va iesi UDMR de la guvernare?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#UDMR iesire guvernare, #UDMR Guvern Boc, #UDMR guvern PSD PNL , #Emil Boc