UDMR ar trebui sa fie de partea democratiei si sa nu sustina masurile de supunere a Justitiei, fiindca pentru o minoritate e important sa se poata apara in instanta, daca i se incalca drepturile, iar instanta sa fie "independenta si supusa numai legii", afirma fostul senator UDMR Peter Eckstein Kovacs.
Absolvent de drept, de patru ori parlamentar, senator sau deputat, fost consilier prezidential pe probleme ale minoritatilor si avocat, Peter Eckstein Kovacs a anuntat, sambata seara, la Cluj Napoca, in timpul protestului fata de modificarea Codurilor Penale, ca demisioneaza din UDMR, uniune la fondarea careia a participat in urma cu 28 de ani, deoarece "cardasia cu PSD este un lucru inacceptabil".
In replica, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reactionat spunand ca regreta plecarea oricarui coleg si subliniind: "Principiile sau dezideratele noastre nu s-au schimbat si nu se vor schimba nici dupa aceasta plecare. Domnul Eckstein Kovacs Peter, in ultimii ani, nu a avut o contributie activa la apararea drepturilor comunitatii maghiare".
Contactat, luni, de Ziare.com, Peter Eckstein Kovacs a facut cateva precizari suplimentare, subliniind, printre altele, ca se incearca sa se dea legi pentru o anumita categorie de oameni, ceea ce contravine Constitutiei si nu trebuie permis, iar UDMR nu ar trebui sa sprijine un asemenea demers.
Puteti sa ne spuneti ce a obtinut UDMR sustinand guvernarile PSD din ultimii ani?
Sunt niste chestiuni care s-au obtinut, fara doar si poate. Probabil ca cea mai importanta ar fi folosirea limbii materne in materie de sanatate, in institutii. E vorba si de posibilitatea de a subtitra filmele si in maghiara, iar acum se prefigureaza (dar aici sunt precaut) cateva drepturi in administratie publica.
Lucruri spectaculoase nu s-au obtinut, e clar. Si nu stiu de ce mi se reproseaza ca nu am contribuit, eu nu am avut nicio functie de vreo sapte ani in UDMR. Am avut posibilitatea, eventual, sa pledez in fata mass-mediei pentru unele lucruri, ceea ce am facut.
Daca au existat anumite beneficii, poate ca asta e calea pe care trebuie sa mearga UDMR si atunci dvs de ce ati demisionat?
Pentru ca eu nu cred ca aceasta este calea pe care trebuie sa mearga UDMR. Eu cred ca organizatia unei minoritati nationale trebuie sa fie de partea democratiei, de partea parerii comunitatii pe care o reprezinta. Nu cred ca masuri anti-justitie, pana la urma, sau de supunere a Justitiei trebuie sa fie sustinute de UDMR.
Tu, ca si minoritate, spun eu, te poti apara decat daca este un stat de drept si in care stii ca, daca iti incalca cineva drepturile, atunci te duci in instanta si e important pentru tine ca aceasta instanta sa fie independenta si supusa numai legii.
Aici nu inteleg compromisul. Nici daca se ofera coroana Romaniei UDMR-ului, nici atunci nu trebuie sa puna botul la niste lucruri necurate.
Sunteti de aceeasi parere cu cei care spun ca, prin modificarea Legilor Justitiei si a Codurilor Penale, majoritatea PSD-ALDE ne conduce catre instaurarea unui "paradis penal" in Romania?
Paradis penal e mult spus, dar spre o tara si o legislatie iliberala, in care nu se respecta art.16 lin.2 din Constitutia Romaniei: "Nimeni nu este mai presus de lege", da. L-a propus regretatul Antonie Iorgovan si e o prevedere importanta, spun eu.
Se incearca ca o categorie de oameni - politicieni, oameni bogati - sa fie pe undeva exceptata de la rigorile legii sau sa se faca legi numai pentru ei, ceea ce nu e de permis.
Liviu Dragnea a criticat, vineri, Parlamentul pentru lentoarea cu care adopta modificarile la Codurile Penale si a anuntat ca de acum inainte se va merge mult mai repede. Ce parere aveti despre activitatea Parlamentului din ultimul an si jumatate si despre modificarea Codurilor Penale prin ordonanta de urgenta?
Nu am caderea si nici nu am o privire de ansamblu asupra activitatii Parlamentului. In orice caz, este o problema veche: definirea a ceea ce este ordonanta de urgenta, care e situatia de urgenta. Aici, la adoptarea unor Coduri (care sunt trainice, de exemplu Codul Civil al Romaniei a fost in vigoare din 1865 pana la adoptarea Codurilor din anii 2000!) care e urgenta? Despre ce vorbim?
Aici e vorba de manarie si de incercarile de a scapa de rigorile legii ale domnului Dragnea.
In aceasta saptamana se voteaza motiunea de cenzura depusa de Opozitie. Ce sanse ii dati?
Nu stiu. Aici, iarasi, e un negot care se face pe culoarele Parlamentului: cum votezi, daca se schimba Guvernul ce pozitie o sa primesti etc. Acesta nu e terenul meu, pe care sa-l cunosc si pe care sa il comentez.
Dar, ca opinie personala, dvs credeti ca Guvernul Dancila ar trebui sa mai ramana la Palatul Victoria sau nu?
E guvernul unei majoritati parlamentare. Daca asta e guvernul pe care poate sa il produca... Eu nu am o parere prea buna despre acest guvern, dar asta e.
O sa fie o motiune de cenzura, o sa pice, o sa treaca, o sa vedem.
Aveti un mesaj pe care doriti sa il transmiteti fostilor dvs colegi din UDMR?
Le doresc tot binele. Si sa fie cu capul pe umeri.
Domnul Eckstein Kovacs este un Om.
Domnul Eckstein Kovacs este mai... Vezi tot