Este PC un liant intre PNL si UDMR sau dimpotriva?

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 22:20
5259 citiri
Este PC un liant intre PNL si UDMR sau dimpotriva?
Fotomontaj Ziare.com

Va reusi Alianta dintre PNL si PC sa determine iesirea UDMR de la guvernare si inscrierea sa in randurile Opozitiei de dreapta?

Poate fi Partidul Conservator un liant intre liberali si udemeristi sau dimpotriva? Vor putea trece acum, mai usor, maghiarii peste declarariile belicoase facute la adresa lor de liberali si conservatori pe tema Legii Educatiei? Sunt cateva intrebari la care am incercat sa aflam raspunsurile din partea unor lideri UDMR.

Alianta de centru-dreapta PNL+PC, parafata de conducerile celor doua partide in aceasta saptamana, a starnit un val de reactii publice deloc magulitoare pentru liberali.

Senatorul PNL Raymond Luca si-a exprimat in termeni foarte duri dezaprobarea in timp ce Deutsche Welle a comentat ca in Romania "ideologiile se schimba dupa interesul oamenilor politici si al clientelei acestora", iar Alianta PNL+PC "confirma ideea ca doctrinele si ideologiile partidelor din Romania sunt si inconsistente si inconsecvente in egala masura".

"A fugi de Basescu ca sa te arunci in bratele lui Voiculescu este una dintre cele mai absurde optiuni luate in absurditatea vietii noastre politice postdecembriste", scrie Mircea Cartarescu intr-un editorial, in timp ce Vladimir Tismaneanu reaminteste ca PNL a exclus-o pe Mona Musca pentru nimic, comparativ cu trecutul lui Dan Voiculescu. "Cred ca bietul Horia Rusu se rasuceste in mormant", scrie istoricul pe blogul sau.

Crin Antonescu: Faptul ca un lider al Opozitiei ar fi fost colaborator al Securitatii este un lucru grav

Noua alianta a fost si subiect de ironie din partea presedintelui Traian Basescu, acesta sugerand joi seara, la postul public de televiziune, ca ar fi facuta intre doi fosti colaboratori ai Securitatii.

In replica, Antonescu a dezmintit, sambata, intr-o declaratie de presa, orice colaborare a sa cu Securitatea. Sirul afirmatiilor sale a avut insa, la un moment dat, o fractura logica.

"Este vorba, daca este vorba, de o acuzatie pe care seful statului o face, sau de o insinuare pe care seful statului o face, la adresa unui lider al Opozitiei. Faptul ca un lider al Opozitiei ar fi fost colaborator al Securitatii este un lucru grav", a spus raspicat Crin Antonescu, catalogand drept barfa acuzatiile sefului statului la adresa sa.

Dar ce sa intelegem din fraza de mai sus, daca o aplicam in cazul lui Dan Voiculescu si ne amintim ca acesta a primit din partea CNSAS verdict de colaborator al Securitatii? Ca liderul PNL isi ataca din start partenerul? Sau ca Dan Voiculescu nu este un "lider al Opozitiei", desi este cel care a cerut inca de saptamana trecuta unificarea ei pana la 31 ianuarie, iar PSD si PNL se grabesc sa execute aceasta comanda intocmai si la timp?

Dan Voiculescu: Alianta PSD-PNL-PC ar fi trebuit realizata ieri

Oricum, anticipand, probabil, reactiile negative pe care le va declansa, firesti pentru oricine alatura imaginea partidului istoric de cea a lui Dan Voiculescu, presedintele Crin Antonescu a sustinut cu tarie formarea aliantei in fata colegilor sai liberali, argumentand ca este doar un prim pas catre unificarea Dreptei in Opozitie, o tentatie greu de refuzat, a spus el, pentru UDMR de a iesi de la guvernare.

Astfel, conform jurnalistilor de la Gandul, "la sedinta BPC de luni, Antonescu le-a explicat colegilor de partid a avut deja discutii cu Marko Bela care i-a spus ca nu vrea sa bage Uniunea intr-o alianta in care vioara intai sa fie PSD, in care nu are incredere. Nou-formata ACD urmareste sa devina partener egal cu PSD intr-o posibila alianta de guvernare, UDMR primind astfel garantii ca nu va fi trasa pe sfoara de catre pesedisti".

Oficial insa, Marko Bela a respins aceasta posibilitate. Liderul UDMR a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca nu se pune problema in acest moment a unei coalitii sau aliante, iar pentru a avea macar un dialog eficient cu formatiunea sa politica PSD si PNL ar trebui sa isi clarifice mai intai "pozitiile privind problema nationala".

Pentru a afla daca PNL devine mai atractiv pentru UDMR prin asocierea sa cu conservatorii, asa cum sustine Crin Antonescu, Ziare.com a contactat trei lideri importanti ai comunitatii maghiare cerandu-le opiniile.

Kelemen Hunor: Nu este un proiect credibil

Presedintele executiv al UDMR, ministrul Culturii Kelemen Hunor, a declarat pentru Ziare.com ca Alianta PNL-PC l-a surprins. "Si nu in sensul bun al cuvantului, ci pentru mine a fost o surpriza in sensul negativ, pentru ca eu nu ma asteptam ca PNL sa se apropie sub forma de alianta de PC. Si asta, pentru ca, pana la urma, ideologic, cel putin pana acum, doctrinar, in privinta proiectelor si programelor politice, aproape din toate domeniile, cele doua formatiuni nu prea erau compatibile. Dar, sigur, nu trebuie sa cautam prea mult rationamentul pentru care PNL a ales o apropiere de partidul domnului Voiculescu", a declarat Kelemen Hunor.

De altfel, in opinia presedintelui executiv al UDMR nu s-a schimbat nimic in Opozitie prin aceasta miscare politica. "PC s-a mutat din stanga spre dreapta. Am mai vazut partide politice care de la o zi la alta au incercat si au reusit, sau nu, asta e o alta discutie, sa isi schimbe doctrina, dar nu cred ca se poate face asa ceva in mod credibil. Nu cred ca este un proiect credibil, cat de viabil va fi vom vedea", a adaugat el.

In schimb, in ceea ce priveste UDMR pozitia sa este foarte clara. "UDMR a fost si va ramane un jucator politic independent. Nu se va alia formal, asa cum s-a intamplat cu PNL si PC, cu nimeni. Din acest punct de vedere, domnul Antonescu cred ca s-a grabit cu declaratiile. In ceea ce priveste pozitia noastra in Parlament si in spectrul politic, ramanem in aceasta coalitie parlamentara, cu PD-L", ne-a declarat presedintele executiv al UDMR.

In plus, acesta a sustinut ca formatiunea sa politica a avut o colaborare buna "chiar foarte buna" cu PNL, insa pe vremea cand acesta era condus de Calin Popescu Tariceanu. "Dar in ultimii ani, in special in 2010, PNL a avut mai multe luari de pozitii care pe noi nu ne ajuta in acest moment nici macar sa ne gandim la o apropiere de aceasta Alianta PNL-PC. Legea Educatiei este cea mai flagranta sau cea mai graitoare pilda, dar a fost si o initiativa a unui deputat privind scoaterea minoritatilor nationale din Parlament. Un alt subiect, care nu mai are tenta etnica, dar care noi credem ca este o initiativa absolut nelalocul ei, este introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi. Sunt foarte multe probleme care in 2010 ne-au indepartat, nu ne-au apropiat de PNL", a reamarcat Kelemen Hunor.

Considerat principalul candidat la sefia UDMR la alegerile din februarie, fiind puternic sustinut de actualul lider, Marko Bela, Kelemen Hunor si-a exprimat convingerea ca viitorul Congres nu va aduce noutati din acest punct de vedere.

"El nu va lua in discutie schimbarea protocolului cu PD-L. In acest moment nu gasim un argument pentru a gandi, a pregati, o schimbare in ceea ce priveste aceasta coalitie si acest parteneriat cu PD-L. Eu nu as sustine si nu sustin in acest moment si pana la sfarsitul mandatului, in 2012, in niciun fel, o regandire in ceea ce priveste coalitia si colaborarea noastra cu PD-L", a declarat Kelemen Hunor.

Gyorgy Frunda: Majoritatea colegilor mei doresc mentinerea coalitiei guvernamentale

Senatorul Gyorgy Frunda, de asemenea un posibil candidat cu sanse reale la sefia UDMR, ne-a dat de inteles ca este de o cu totul alta parere. Acesta a confirmat, pentru Ziare.com ca exista discutii in cadrul formatiunii politice pe tema iesirii de la guvernare.

"Dar o majoritate a colegilor mei senatori si deputati doresc mentinerea coalitiei guvernamentale, mai ales dupa adoptarea Legii invatamantului. Sunt insa cativa, printre care ma numar si eu, care cred ca politica UDMR trebuie construita pe termen mediu", a declarat senatorul pentru Ziare.com, explicandu-ne care este punctul sau de vedere.

"Daca eu raman in coalitia cu PD, poate ca mai raman acolo un an si jumatate pana la sfarsitul anului viitor, aproape doi ani, dar este foarte previzibil ca nici PD, ceea ce e mai putin important pentru mine, dar din pacate nici UDMR nu vor mai putea sa ajunga la guvernare, existand un risc real ca UDMR sa nu treaca pragul electoral.

In cadrul ungurimii din Romania vom avea probabil 3 partide. Exista deja UDMR, care nu e partid dar functioneaza ca o formatiune politica, exista Partidul Civic Maghiar si probabil va exista Partidul Popular Maghiar, a carui inregistrare este sustinuta de eposcopul Laszlo Tokes.

In aceasta situatie, interesul UDMR este de a construi relatii interpartinice care sa ii permita mentinerea drepturilor castigate pentru minoritati si dezvoltarea acestora in urmatoarea perioada. Ori, a ramane la putere si a lua in continuare decizii economice care scad nivelul de trai al cetatenilor, a nu imbunatati situatia materiala a acestora, a nu asigura conditii de dezvoltare, in special pentru marii investitori, in primul rand pentru cei straini, care pleaca din Romania in Ungaria, in Bulgaria, a nu-i readuce inapoi, a uita capitalul autohton si a nu ajuta micii intreprinzatori sa aiba o activitate stabila, cred ca este o greseala", ne-a declarat Gyorgy Frunda.

Totusi, nici acesta nu crede ca este posibila o alianta rapida cu PNL si PC.

"Pe moment, inainte de Congresul UDMR, eu cred ca nicio schimbare nu este posibila si nici nu este de dorit din punct de vedere politic. Dupa Congres, care va avea loc la sfarsitul lunii februarie, la Oradea, noua conducere a UDMR, noul Consiliu Reprezentativ, cum spunem noi 'Parlamentul Ungurilor din Romania', va trebui sa dezbata aceste probleme si cred ca va trebui sa aduca o decizie in conformitate cu interesele comunitatii maghiare din Romania pe termen mediu", a precizat senatorul UDMR.

Intrebat cum vede "mentinerea drepturilor castigate pentru minoritati" in cazul in care PNL si PC ajung la Putere, in conditiile in care aceste partide au criticat dur noua Lege a Educatiei, favorabila minoritatilor, Gyorgy Frunda ne-a replicat ca decizia Curtii Constitutionale a fost foarte clara in aceasta privinta si a fost data cu o larga majoritate.

"Eu cred ca indiferent de reasezarea pe paleta politica romaneasca a partidelor politice, oricine ar forma o noua majoritate guvernamentala va avea intelepciunea sa nu se atinga de drepturile minoritatilor, pentru ca aceste drepturi nu restrang in niciun chip drepturile majoritatii, ci pur si simplu au sters, in buna parte, din discriminarile negative la care au fost supuse minoritatile nationale.

Dar este o problema de viitor, a fost o boala a politicii romanesti, ca fiecare nou guvern, din 1990 si pana acum, a schimbat Legea invatamantului. Eu cred ca bataia pe Legea invatamantului nu va fi pe drepturile minoritatilor, ci va fi in special pe invatamantul universitar, unde, intr-adevar, unii oameni, de o anumita conceptie si structura au avut de pierdut cu noua lege. Analitic, fara parti pri-uri etnice sau politice, eu consider ca noua Lege a invatamantului este mult, mult mai buna decat oricare din legile de pana acum, chiar daca nu este perfecta", a spus Gyorgy Frunda.

Petru Lakatos: Este o miscare relativ surprinzatoare a liderului PNL

In opinia deputatului UDMR Petru Lakatos, alianta PNL+PC este o "miscare relativ surprinzatoare a liderului PNL", care ar putea fi interpretata ca o prima parte a unui proiect similar proiectului Klaus Iohannis, in conditiile in care Crin Antonescu a fost promotorul acelei miscari politice de amploare.

O prima confirmare este si faptul ca "reactiile PSD au fost relativ timide", a remarcat deputatul UDMR.

In ceea ce priveste trecerea PC in barca dreptei, acesta comenteaza "nu e nimic nou sub soare in Romania, am mai vazut treceri de la stanga la dreapta".

"Probabil ca fiecare din cele doua formatiuni isi are propriile argumente si mai devreme sau mai tarziu o sa si explice", a mai punctat Petru Lakatos.

Intrebat daca PC face mai atractiva o apropiere de PNL sau dimpotriva, acesta ne-a raspuns: "UDMR a fost apropiat de PNL tot timpul. In 2010 au fost cateva gesturi inamicale, pe care noi le trecem la capitolul 'au vrut sa dea in coalitie si au incercat veriga mai slaba', cum este cazul cu Legea Educatiei. Aceste lucruri au mai racit ceva din relatii, dar asta nu inseamna ca UDMR nu priveste cu simpatie PNL. Suntem insa in faza in care unii si-au manifestat anumite dorinte, dar nu exista un proiect inchegat, cum a fost proiectul Iohannis".

In ceea ce priveste ramanerea la guvernare, aceasta se va transa foarte clar la Congresul din februarie. Opinia sa personala este insa ca, dupa un an greu cum a fost 2010, ar fi pacat ca UDMR sa iasa de la guvernare chiar in momentul in care "incepem sa recuperam din handicapul luptei cu criza".

Cu toate acestea, "modificarile legislative nu au facut altceva decat o centralizare a puterii financiare in mana Guvernului. Daca rezultatele nu sunt bune la jumatatea anului, nu se poate da vina pe autoritatile locale, iar Guvernul trebuie sa isi asume politic raspunderea".

Intrebat daca este posibil sa avem parte de surprize la Congres cu toate ca presedintele Traian Basescu a declarat ca se asteapta ca atat Congresul UDMR cat si al PD-L sa fie "linistite", deputatul Petru Lakatos ne-a raspuns ca mult mai importante pentru formatiunea sa politica sunt modificarea statului si a programului, ramanerea la guvernare fiind o problema secundara. Decizia va fi insa luata "in functie de cum se configureaza fortele de putere, lucru ce va fi exprimat prin alegerea viitorului presedinte al UDMR".

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#Alianta PNL PC UDMR, #UDMR PNL, #UDMR iesire guvernare, #kelemen hunor, #Gyorgy Frunda , #Hunor Kelemen