Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata, in cadrul reuniunii Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures, ca in situatia in care UDMR accepta un rol la guvernare atunci va fi un lucru bun si pentru Romania.
"In aceste zile, de cand se vorbeste de intrarea la guvernare a UDMR, in media din Romania s-a declansat o isterie antimaghiara pentru ca se doreste crearea unei imagini ca participarea UDMR la guvernare ar dauna tarii. Eu spun ca, daca UDMR accepta un rol la guvernare, atunci va fi un lucru bun si pentru Romania. (...)
Trebuie sa luam decizii astfel incat sa putem reprezenta interesele maghiarilor din Romania. UDMR este mai mult decat un partid pe baze ideologice, noi trebuie sa reprezentam valorile comunitatii. Noi trebuie sa facem ca deciziile noastre sa depinda de acest aspect. (...) Nu putem avea cativa la Bucuresti care sa participe la guvernare, iar teritoriul sa dea din umeri.
Frunda, despre UDMR la guvernare: Ne vom intelege cu toti, dar nu cu Voiculescu (Video)
Daca nu sunt conditiile favorabile si nu participam la guvernare, atunci nu trebuie sa regretam", a aratat Kelemen, potrivit traducerii oficiale.
Liderul UDMR a spus ca exista trei optiuni pentru Uniune: fie in Opozitie, fie sa sprijine Guvernul din Parlament, fie sa participe la guvernare, insa in anumite conditii.
"Putem sa asiguram o stabilitate politica"
"Oricare decizie din acestea prezinta anumite riscuri despre care trebuie sa vorbim deschis. Putem sa asiguram o stabilitate politica. Se vorbeste de stabilitate politica, nu e un concept banal, este important pentru maghiarii din Romania, este important cand lumea se incinge in jurul nostru, in Est si in Sud-Est sunt destul de multe probleme in vecinatatile Romaniei.
Daca vedem ca sunt indeplinite conditiile economice, atunci interesul nostru este sa avem stabilitate politica in Romania. (...)
Daca ne gandim cand s-au simtit in siguranta maghiarii din Romania, constatam ca atunci cand am folosit mijloacele parlamentare si guvernamentale pentru apararea intereselor noastre. De fiecare data cand am participat la guvernare, maghiarii s-au simtit mai in siguranta.
Kelemen: Nu negociez cu Iliescu si Voiculescu intrarea la guvernare
Am mai remarcat ca de cand nu mai suntem la guvernare exista incercari de a se limita drepturile obtinute, de a reduce rezultatele noastre obtinute in 25 de ani. Acum sunt destule proiecte legislative care nu ne sunt favorabile.
De fiecare data cand UDMR a fost la guvernare a existat si sentimentul de siguranta si de fiecare data cand am fost in Opozitie au existat sentimente antimaghiare", a sustinut Kelemen Hunor.
"Sa nu vorbim despre existenta secuilor, daca acestia exista sau nu"
El a precizat ca alegerea Uniunii nu este o problema de ideologie, ci una de reprezentare a intereselor maghiarimii.
"In cazul in care ne asumam participarea la guvernare, ne vom duce valorile din programul nostru pe care le-am reprezentat si in Europa. (...) Alegerea noastra nu e intre o ideologie, ci una de reprezentare a comunitatii maghiare din Romania", a spus Kelemen, care a precizat ca cere un mandat din partea CRU pentru a duce tratativele pe cele trei mari capitole - drepturi minoritare, probleme economico-sociale si infrastructura - cu Partidul Social Democrat.
"Cred ca in conditiile date la Consiliul Permanent al UDMR de luni vom fi in stare sa luam decizii. Sper ca aceste dezbateri politice sa nu inceapa prin anumite teme geografice, sa nu vorbim de existenta secuilor sau daca acestia exista sau nu. Daca in raportul politic al americanilor exista o secuime, ma gandesc ca de la Bucuresti nu se poate vedea altfel.
UDMR decide daca intra la guvernare si in ce conditii
Trebuie sa putem aborda anumite probleme ca maghiarii sa se simta in siguranta, sa avem speranta unui viitor pozitiv, iar prin guvernarea comuna sa putem vorbi de problemele de infrastructura, care tin de viata noastra din Ardeal", a mai aratat politicianul.
Potrivit acestuia, luni, Consiliul Permanent va lua decizia care va fi cea mai buna pentru comunitatea maghiara si pentru UDMR.
Kelemen a afirmat ca aceasta decizie trebuie sa fie luata de UDMR data fiind situatia politica interna a Romaniei dupa scindarea USL, dupa incetarea unei coalitii de 70% "care a condus tara in ultimul an". "Si spun ca a condus si nu sunt sigur ca putem vorbim de guvernare", a adaugat el.