Vicepresedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Szilagyi Zsolt, i-a cerut, joi, liderului UDMR, Kelemen Hunor, sa-si onoreze promisiunea facuta saptamana trecuta si sa faca public textul pactului semnat cu USL, dar si anexele secrete care se refera, probabil, la articolul 1 din Constitutie.
"Daca intr-adevar s-a convenit ca UDMR va da o declaratie de loialitate articolului 1 din Constitutie, daca este inclus in pact, nu se stie exact, pentru ca declaratiile sunt ambigue, daca aceste anexe secrete contin si alte clauze, vom afla oricum, dar nu putem merge mai departe decat daca aceste lucruri sunt cunoscute", a declarat vicepresedintele PPMT intr-o conferinta de presa.
Kelemen: Antonescu nu a respectat intelegerea cu UDMR - Vezi ce continea acordul cu USL
Szilagyi a precizat ca acest pact, semnat inca din timpul verii, in preajma referendumului pentru demiterea presedintelui tarii, este "cea mai mare surpriza, socanta", dar care este, in acelasi timp, "un semn al crizei politice si morale" in care se afla UDMR.
El a amintit, in acest sens, primul pact secret, de la Neptun, la inceputul anilor 90, cand unii lideri au negociat in spatele conducerii de atunci, fara nici un mandat, acest stil de a face politica fiind continuat de reprezentantii Uniunii, a sustinut Szilagyi.
Cu toate acestea, PPMT a propus la inceputul anului ca politica maghiara sa fie reconsiderata intr-o noua unitate, intr-o coalitie fundamentata de dialogul dintre politic, sfera civila si reprezentantii clerului, ai Bisericilor istorice. Insa, intentia PPMT a fost intampinata cu refuz.
"Vine un an extrem de greu, cu modificarea Constitutiei, reforma teritorial-administrativa si chiar daca ne ciocnim politic, eu cred ca trebuie sa pornim dialogul. Speram ca si UDMR sa accepte ideea ca dialogul politic sa aiba loc nu numai cu USL sau cu alte partide din Parlament, ci si cu partidele comunitatii pe care o reprezinta si ei", a subliniat vicepresedintele PPMT.
Szilagyi a atentionat asupra celor aproape 600.000 de etnici maghiari care nu s-au prezentat la vot la alegerile parlamentare, un potential pentru cresterea partidului, dar si faptul ca o mare parte din etnici se simt nereprezentati sau "nu mai vad rostul exprimarii votului".
la fel ca romanii .
Cand te gandesti ca aia cu care au... Vezi tot