Legea minoritatilor va sparge Puterea?

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 07:28
3865 citiri
Legea minoritatilor va sparge Puterea?
Foto: e-stireazilei.ro

De sase ani, proiectul Legii minoritatilor nationale zace in Parlament. Cu toate astea, UDMR nu si-a pierdut speranta si este convinsa ca PDL va respecta protocolul Coalitiei si va adopta legea pana la sfarsitul acestei sesiuni, respectiv pana la finele lunii iunie.

In ultima vreme au aparut zvonuri potrivit carora UDMR s-ar fi suparat pe democrat liberali din cauza ca amana adoptarea legii si ca ar ameninta cu iesirea de la guvernare.

Maghiarii spun insa ca nu le-au dat un ultimatum colegilor din PDL, asa cum s-a vehiculat in presa, ci doar le-au adus aminte ca aceasta problema trebuie rezolvata.

"Nu am dat niciun ultimatum. Noi nu dam ultimatumuri. Noi avem un angajament comun. Deci nu e ultimatum. Noi ne-am asumat ca pana la sfarsitul sesiunii de primavara vom adopta Legea minoritatiilor nationale", a declarat pentru Ziare.com presedintele UDMR Kelemen Hunor.

"Mie nu imi plac nici ultimatumurile, nici cand se spune ca e vorba de santaj. Mi se pare mult mai frumos daca se spune ca le-am adus aminte colegilor, printre alte puncte din programul de guvernare, care nici pana acum nu au fost rezolvate, si de acest punct", a spus la randul sau deputatul UDMR Petru Lakatos.

Potrivit lui Lakatos, UDMR mai asteapta de la PDL si moficarea Codului Fiscal, astfel incat sa poata intra in vigoare la 1 ianuarie 2012.

"Si in probleme economice asteptam rezolvare ca acesta este domeniul de activitate care ma preocupa mai mult. Si este vorba de problema modificarii Codului Fiscal in asa fel incat sa poata intra in vigoare la 1 ianuarie 2012, problema reducerii CAS la angajatori incepand cu 1 iulie. Era vorba de semestrul II. Si as mai putea continua. Pai cat a mai astepte angajatorii cu reducerea CAS-ului cand le-am promis de anul trecut?", a mai spus Patru lakatos pentru Ziare.com.

Se rupe Coalitia daca Legea minoritatilor nu va fi adoptata?

UDMR nu vrea sa se gandeasca la varianta unui esec in ceea ce priveste adoptarea Legii minoritatilor. Insa, in cazul in care se va intampla acest lucru, Kelemen Hunor nu a vrut sa spuna daca se va rupe Coalitia, precizand doar ca vor avea loc discutii cu cei din PDL.

"Atunci vom discuta (n.r. in cazul in care Legea minoritatilor nu va fi adoptata). Eu nu pot sa fac speculatii. Atunci inseamna ca nu avem majoritate ori vointa politica si atunci lucrurile stau cu totul si cu totul altfel. Dar nu am de ce sa cred, avand inca o luna la dispozitie, ca nu se va respecta angajamentul", a declarat optimist Kelemen Hunor pentru Ziare.com.

Presedintele UDMR spune ca nu are de ce sa fie pesimist, tinand cont de faptul ca pana acum PDL si-a respectat angajamentele.

"Pana acum nu am avut nicio surpriza. Pana acum toate angajamentele au fost respectate si nu am niciun motiv sa cred ca in iunie nu vom respecta si angajamentele care sunt pana la sfarsitul sesiunii de primavara", a mai spus Hunor.

La randul sau, Petru Lakatos s-a declarat optimist in ceea ce priveste adoptarea Legii minoritatilor. El nu a vrut sa spuna ce masuri vor fi luate in cazul in care Legea nu va fi adoptata, pentru ca declaratiile sale sa nu fie intrepretate drept santaj.

"Nu m-as pronunta acum ca sa nu dau posibilitatea sa se interpreteze sub forma de santaj. Noi spunem ca avem o intelegere si traim cu speranta ca ne tinem de programul de guvernare si de promisiunile convenite", a declarat Lakatos pentru Ziare.com.

Din vina cui nu a fost adoptata aceasta lege pana acum?

Intrebat din vina cui nu a fost adoptata Legea minoritatilor pana acum, Petru Lakatos a declarat pentru Ziare.com ca la astfel de probleme, intotdeauna exista o explicatie: "nu este momentul potrivit".

"Cand e vorba de asemenea probleme intotdeauna se gaseste explicatia: nu este momentul potrivit. In guvernarea Tariceanu nu a fost momentul potrivit, pentru ca in Parlament aveam doar 23%-24% si s-a guvernat in minoritate, in 2009 nu am fost la guvernare si deci nu era momentul potrivit, in 2010 am fost la guvernare dar s-a spus ca prima data sa rezolvam alte probleme mai urgente, deci nu a fost momentul potrivit", a declarat Petru Lakatos pentru Ziare.com.

Insa, spune Petru Lakatos, "acum este momentul potrivit. Dar ramane de vazut".

Deputatul a explicat si de ce considera ca acesta este momentul potrivit pentru adoptarea legii: "Daca si presedintele spune ca nu vede de ce sa se mai amane, inseamna ca acum este momentul potrivit", a spus Lakatos.

Presedintele Traian Basescu declara recent ca nu intelege de ce Parlamentul amana adoptarea proiectului legii minoritatilor, avand in vedere ca este vorba despre o colectie de drepturi pentru toate minoritatile adunate din toate legile intr-una singura.

"Eu l-as adopta azi, daca as putea, pentru ca stiu ce este in statutul minoritatilor. Este o colectie de drepturi pentru toate minoritatile, nu numai pentru cea maghiara, luata din toate legile. Nu este nimic nou. Ideea UDMR-ului a fost sa puna totul intr-o lege", declara seful statului.

PDL promite ca va adopta Legea Minoritatilor

PDL da asigurari ca UDMR nu are de ce sa isi faca probleme. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat pentru Ziare.com ca Legea minoritatilor va fi adoptata pana la finalul sesiunii parlamentare.

"Pana la sfarsitul sesiunii va trece legea pentru ca marea majoritate a prevederilor se afla in Legea educatiei. A ramas sa ne stabilim fiecare partid pentru a adapta eventual forma iesita din comisii cu cele care au intrat in Legea educatiei ca sa nu se suprapuna", a declarat Mircea Toader pentru Ziare.com.

Depuautul PDL a explicat de ce a intarziat atat de mult adoptarea acestei legi: "Am asteptat intai sa vedem ce apare in Legea educatiei. Pentru ca acolo erau destul de multe prevederi care erau suprapuse si in Legea minoritatilor. Daca au trecut la educatie nu mai are niciun rost sa fie trecute si aici", a spus Mircea Toader pentru Ziare.com.

Nicolae Ciucă: „Cota unică se menține, nu va fi impozit progresiv cum dorește PSD”. „Război” în coaliție pe tema măsurilor fiscale
Nicolae Ciucă: „Cota unică se menține, nu va fi impozit progresiv cum dorește PSD”. „Război” în coaliție pe tema măsurilor fiscale
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat joi, 10 octombrie, că propunerile formaţiunii liberale pentru susţinerea clasei de mijloc au fost acceptate de Comisia Europeană, susţinând că va...
Mircea Geoană susține că România va pierde sute de milioane de euro din PNRR: ”Ciolacu și Ciucă pun interesele clientelei de partid peste nevoile românilor”
Mircea Geoană susține că România va pierde sute de milioane de euro din PNRR: ”Ciolacu și Ciucă pun interesele clientelei de partid peste nevoile românilor”
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, susține că România va pierde sute de milioane de euro din PNRR pentru refuzul de a schimba șefi din companii de stat. Acesta...
#legea minoritatilor Coalitie, #UDMR PDL Legea minoritatilor , #Hunor Kelemen
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
poate ne trezim intr-o dimineata cu un presedinte ungur , care nu stie sa vorbeasca romaneste !
Poza 3195
3195
rank 5
Legea trebuie supusa dezbaterii pe articole in parlament, pentru a a da posibilitate opozitiei sa introduca amendamentele lor, apoi votata.
  1. Nicolae Ciucă: „Cota unică se menține, nu va fi impozit progresiv cum dorește PSD”. „Război” în coaliție pe tema măsurilor fiscale
  2. Mircea Geoană susține că România va pierde sute de milioane de euro din PNRR: ”Ciolacu și Ciucă pun interesele clientelei de partid peste nevoile românilor”
  3. Laura Vicol demisionează din PSD, în urma dezvăluirilor despre fraudele imobiliare „marca Nordis”, despre care Ziare.com a scris încă din 2021
  4. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale: Elena Lasconi deschide lista, urmată de George Simion. Pe ce poziții se află Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu
  5. PSD Buzău și-a depus listele de candidați pentru Parlament. Marcel Ciolacu a lipsit de la eveniment, deși este cap de listă
  6. Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt candidații validați de Biroul Electoral Central. Patru independenți intră în cursa pentru Cotroceni
  7. Lasconi, după ce Austria a refuzat din nou aderarea României la Schengen:„Liderii noștri stau ascunși în fotolii confortabile”
  8. Avertismentul lui Vasile Blaga pentru Nicolae Ciucă: "Eu sunt pățit". De ce rămâne PNL la guvernare
  9. AUR pune presiune pe USR după anunțarea moțiunii de cenzură: ”Vor alege pantalonii sau fustele?”
  10. Elena Lasconi cere închiderea Consulatului Rusiei de la Constanța. Argumentele care stau la baza solicitării președintei USR