Liberalii nu sunt siguri ca il vor pe Peter Eckstein Kovacs ca Avocat al Poporului. UDMR incearca sa-i convinga (Surse)

Luni, 03 Iunie 2019, ora 12:09
5915 citiri
Liberalii nu sunt siguri ca il vor pe Peter Eckstein Kovacs ca Avocat al Poporului. UDMR incearca sa-i convinga (Surse)

UDMR incearca sa negocieze cu PNL sustinerea lui Peter Eckstein Kovacs, fost parlamentar UDMR si fost consilier prezidential pentru minoritati, pentru preluarea functiei de Avocat al Poporului.

Propunerea ca Eckstein Kovacs sa devina Avocatul Poporului a fost lansata de USR, iar ulterior mai multe voci din formatiune au anuntat ca PNL si PMP sustin aceasta varianta.

Se pare insa ca liberalii nu sunt complet convinsi, astfel ca o delegatie UDMR condusa de Kelemen Hunor a venit luni dimineata la sediul PNL din Aleea Modrogan, ca sa negocieze sustinerea pentru Peter Eckstein Kovacs, au declarat surse politice pentru Ziare.com.

Saptamana trecuta, mai multe voci din USR afirmau ca PNL, USR si PMP au decis sa sustina impreuna mai multe demersuri in Parlament, printre care si preluarea functiei de Avocat al Poporului de catre Peter Eckstein Kovacs.

"Propunerea USR de nominalizare a viitorului candidat pentru functia de Avocat al Poporului a fost acceptata de colegii din PNL, ceea ce reprezinta o alta veste buna pe care o putem da astazi.

La fel, ne-am coordonat actiunile pentru sustinerea proiectul 'Fara penali in functii publice' sprijinit masiv de romani, pentru cel referitor la votul primarilor in doua tururi si pentru eliminarea pensiilor speciale", a scris Stelian Ion pe Facebook.

Si senatorul USR Mihai Gotiu a anuntat marti seara: "Da, il sustinem pe Eckstein-Kovacs Peter pentru Avocatul Poporului!".

"Da, e adevarat. Ideea ca Opozitia sa sustina un candidat unic pentru Avocatul Poporului, prima optiune fiind Eckstein-Kovacs Peter, nu ne apartine, a fost lansata in mediul online, in timpul campaniei electorale, de catre reprezentanti ai societatii civile. Am discutat acest lucru cu colegii din USR si am ajuns la concluzia ca este o idee cat se poate de binevenita, urmand sa reluam discutia pe tema asta, dupa alegeri. (...)

Mi s-a confirmat ca si cei de la PNL, si cei de la PMP au considerat benefica si viabila propunerea. Cele mai importante argumente in favoarea candidaturii lui Eckstein-Kovacs Peter nu sunt, insa, functiile de ministru delegat pentru minoritatile nationale si de consilier prezidential (...), ci principialitatea lui extraordinara. De fiecare data, cand a avut de ales intre o functie publica si principii, a optat pentru principii", a scris pe Facebook Mihai Gotiu.

Si liderul Pro Romania, Victor Ponta, il sustine pe Kovacs pentru functia de Avocat al Poporului.

"Eu, personal, da (il sustin pe Kovacs pentru functia de Avocat al Poporului - n.red.) . Dar inca nu am discutat cu colegii, ne vom reuni luni. Am incredere in integritatea domniei sale, m-a criticat de multe ori, uneori chiar pe drept.

La Avocatul Poporului avem nevoie de un om integru si cu personalitate, iar dl Eckstein Kovacs indeplineste criteriile, altceva nu ma intereseaza. Dar trebuie sa imi conving colegii din grup. Asa e la noi. Daca ma duc maine sa le propun sa-l votam pe Ludovic Orban premier, ma vor da afara", a declarat Ponta intr-un interviu acordat Ziare.com.

Avocatul Poporului este numit in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, are un mandat de 5 ani, care poate fi reinnoit o singura data. Victor Ciorbea, actualul detinator al functiei, a preluat sefia institutiei in mai 2014, iar mandatul sau a expirat la inceputul acestei luni.

Absolvent de drept, de patru ori parlamentar, senator sau deputat, fost consilier prezidential pe probleme ale minoritatilor si avocat, Peter Eckstein Kovacs a starnit un val de reactii pozitive in iunie anul trecut, cand a anuntat la Cluj Napoca, in timpul unui protest fata de modificarea Codurilor Penale, ca demisioneaza din UDMR, uniune la fondarea careia a participat in urma cu 28 de ani, deoarece "cardasia cu PSD este un lucru inacceptabil".

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...